През 1889 година двама братя на име Едуард и Андре Мишлен поставят началото на една от най-големите компании за производство на автомобилни гуми в света. През 1900 година на Световното изложение в Париж, те представят първия си пътеводител, който има за цел да популяризира автомобилния туризъм.
Вероятно сте чували името Michelin да се споменава и за ресторанти. Връзката между производителите на гумите и престижното оценяване на отличната кухня не е случайна. Днес от рубриката на Az-jenata.bg "Знаете ли, че...?" ще ви запознаем с някои малко известни факти за ресторантите, които притежават звезди или са попаднали в червения гид на Michelin.
Как след създаването на гид за автомобилен туризъм се появява и такъв, който отличава най-добрите места за хранене по света.
Michelin Guides са поредица от годишни пътеводители публикувани от френската фирма Michelin в продължение на повече от век.
Първият пътеводител за ресторанти се появява през далечната 1926 година, като това е и годината, в която се започва връчването на така наречените звезди.
Първоначално е имало само една звезда, а малко по-късно през 1931 година в йерархията се въвеждат две и три звезди.
През 1936 година се въвеждат и критериите за получаването на звезда на Michelin. Една звезда се дава на ресторантите с много добра храна, две получават тези за отлично готвене, а три звезди отиват за ресторантите с изключителна кухня.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg