Мартеницата /mărţişor/ била румънска

Румънците си приписват за свой традиционния български празник Баба Марта
27 фев 2008 10:42,
75
Мартеницата /mărţişor/ била румънска
Снимка: Булфото

Мартеницата е традиционен румънски празник в началото на пролетта, който се провежда на 1 март. Това пише в сайта Младежка седмица (www.youthweek.eu), който е проект на Европейската комисия /ЕК/.

Празникът се състои в даването на малък предмет като бижу, животно или абстрактен символ, овързан с бяла и червена нишка, пише в информацията на сайта.

В началото на 19-ти век мартеницата е била разпространена във всички региони на Румъния, където мартеницата се нарича mărţişor, която символизира годишното въже, което събира чрез преплитането на двете нишки всички 365 календарни дни.

Белият и червен цвят символизират двата противоположни годишни сезона – зимата и лятото, а пролетта и есента се смятат за преходни.
 
Ние българите пък твърдим, че Баба Марта е уникално българска традиция.

На първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки.

Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че когато хан Аспарух побеждава византийските войници той написва писмо за победата си и го е вързва за крака на гълъб с бял конец.

Докато лети обаче, птицата била забелязана от византийски войници, които стреляли по нея и я ранили.

Въпреки че гълъбът бил ранен, пристигнал успешно в българския стан, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта на птицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
che kak nyama da se opitwat - ya da widim kolko bg teritoriya sa wzeli w edin ili drug moment ot nowata istoriya. Kakwo se wryzwate, ha da dojde rumynec da mi kaje, che tryawba da mu plashtam awtorsko prawo za martenicite koito prawim, che da widim dali nyama da se iznasya prez Dunaw Most na begom.
14
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Февруари преди 16 години
Това като:- Румънците са ***!- Не не са!- *** сме, бе!
13
1
 
1
 
! Отговори
tyry преди 16 години
днес бг - прочетете малко история - в древен рим се раздавали мартеници за нова година. не знам дали знаете кога е била тогава новата година - на 1 март . и тъй като това е бил месецът на бога МАРС, тези дрънкулки се наричат мартеници. не исакм да ви обяснявам каква е връзката между румънците и рим, щото няма смисъл...просто мартеницата НЕ Е точно БЪРГАРСКА...
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
пич ако беше прочел ти малко история щеше да видиш, че през тибет са минавали българи много преди да е мислило да се пръкне твойто племе, което и да е то (освен ако не си китаец, египтянин, индиец или от месопотамия).
11
0
 
1
 
! Отговори
345 преди 16 години
и на всичкото отгоре mărţişor НОСЯТ САМО ЖЕНИТЕ!!!! ТАКА ЧЕ ТОВА НЕ Е ТОЧНО МАРТЕНИЦА...
10
0
 
2
 
! Отговори
Puhcho преди 16 години
Това за 19-ти век може и да е вярно. Просто българите исторически имат огромно влияние в Румъния. Да не говорим колко време е била част от българската държава. Дори чак по време на Първата световна война в книгата "Един от първа девизия" се описва колко били изненадани нашите офицери, че на много места вкючително и Букурещ се говори свободно български. Така че не мартеницата е ръмънска;)
9
0
 
2
 
! Отговори
Qdosan преди 16 години
Ей, ако беше учил поне малко история и беше прочел някое друго проучване щеше да знаеш, че този пеазник е чисто булгарски, а не на скапаните мамалилигари. Понеже има като тебе и най-вече сред управляващите всички саседни на нас страни се опитват да си припишат цялата ни история!
8
1
 
1
 
! Отговори
werwer преди 16 години
ИМА разлика да пишеЧЕ Е ТРАДИЦИОНЕН РУМЪНСКИ ОБИЧАЙ и да пише ЧЕ ТЕ СА ИЗМИСЛИЛИ МАРТЕНИЦАТА....БАСИ ВСИЧКО ПЪК НИЕ СМЕ ИЗМИСЛИЛИ,БРЕЙ!!!!!!
7
1
 
1
 
! Отговори
baj Hasan преди 16 години
Tova e tradiciq koqto idva ot Tibet we ej balgarite 6to ne procetete malko istoriq :-)))))
6
1
 
1
 
! Отговори
Caboose преди 16 години
Факт е, че мартеници се връзват не само в България, но и в Румъния, Македония и Гърция. Възможно е и в други страни на Балканите, аз само за тези знам. Може и да не е така разпространено като у нас, но обичаят си го има. Румънците са казали, че е "традиционен румънски обичай" , но тука явно го четем "измислен от румънци", а разликата е голяма. При богатата история на Балканите нищо чудно, че мартеницата е станала традиционна не само у нас.
5
0
 
1
 
! Отговори
Кубчето преди 16 години
абеееееееееееееее ей *** румънци , какво си приписвате нашите легенди и истории и традиции. Пишете си за Граф Дракула, нашите обичай не ги закачайте. Власи смотани
4
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Преди 15 - 16 години имаха мартеници ,за които и сега можем да мечтаем.Така ,че може и да са прави.То с промитите си мозъци не можем трезво да разсъдим за нищо.
3
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
С две думи румънците да го дУат!
2
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Vsi4kite ni sasedi se opitvat da si prepi6at ne6to na6e za tqhno.Aman.Nie sme si edna ot nai-starite darjavi na Balkanite i si imame vekovni tradicii i obi4ai,kakto i bogata istoriq.Ne sme vinovni 4e drugite nqmat.
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
миризливи *** :) всичко е тяхно а !!!