Мартеницата /mărţişor/ била румънска

Румънците си приписват за свой традиционния български празник Баба Марта
27 фев 2008 10:42,
75
Мартеницата /mărţişor/ била румънска
Снимка: Булфото

Мартеницата е традиционен румънски празник в началото на пролетта, който се провежда на 1 март. Това пише в сайта Младежка седмица (www.youthweek.eu), който е проект на Европейската комисия /ЕК/.

Празникът се състои в даването на малък предмет като бижу, животно или абстрактен символ, овързан с бяла и червена нишка, пише в информацията на сайта.

В началото на 19-ти век мартеницата е била разпространена във всички региони на Румъния, където мартеницата се нарича mărţişor, която символизира годишното въже, което събира чрез преплитането на двете нишки всички 365 календарни дни.

Белият и червен цвят символизират двата противоположни годишни сезона – зимата и лятото, а пролетта и есента се смятат за преходни.
 
Ние българите пък твърдим, че Баба Марта е уникално българска традиция.

На първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки.

Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че когато хан Аспарух побеждава византийските войници той написва писмо за победата си и го е вързва за крака на гълъб с бял конец.

Докато лети обаче, птицата била забелязана от византийски войници, които стреляли по нея и я ранили.

Въпреки че гълъбът бил ранен, пристигнал успешно в българския стан, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта на птицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
тои преди 16 години
Ракия е турска дума.
34
0
 
1
 
! Отговори
polina преди 16 години
gluposti v rumaniq izob6to ne go praznuvat tozi praznik, imat podobni na martenici, no izob6to nqma ni6to ob6to s na6ata baba Marta. tuk na 1-va mart podarqt cvetq na jenite sio ne6to kato na6iq 8-mi mart.......tui 4e.......ne vi e mn dobre izmislena statiqta
33
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Румънците крадът мартеницата, Турците ни откраднаха киселото мляко кръщавайки го йогурт и сега в цял свят е извесно като Турското кисело мляко, нищо ,че бактерията от която се прави е бациликосбулгарикос... Нищо ,че Орфей е живял в Родопите и нищо ,че траките са правили най-добрите вина и от нашите земи е тръгнало по-цял свят, никой не е чувал за Българските вина.. Пак по нашите земи за първи път се е използвало златото но никой чужденец не е чувал това.. Пак по нашите земи за първи път преди 10-тина хиляди години за първи път се разделят хората на по-заможни и по-бедни до тогава всички са живяли в общо племе и са делили храна и кожи но по нашите земи тръгва търговия и по заможните си строят отделни жилища с повече лукс ит.н. но това Западняка пак не го знае--- ние Българите сме *** и не можем дори да се рекламираме.EVALA !!!!
32
0
 
2
 
! Отговори
staria преди 16 години
Горките МАкедонци!....Мамалигарите ги изплющяха яко....Как не се сетиха до сега за мартеницата, че е тяхна...По Вардаро слази леят....
31
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Румънците крадът мартеницата, Турците ни откраднаха киселото мляко кръщавайки го йогурт и сега в цял свят е извесно като Турското кисело мляко, нищо ,че бактерията от която се прави е бациликосбулгарикос... Нищо ,че Орфей е живял в Родопите и нищо ,че траките са правили най-добрите вина и от нашите земи е тръгнало по-цял свят, никой не е чувал за Българските вина.. Пак по нашите земи за първи път се е използвало златото но никой чужденец не е чувал това.. Пак по нашите земи за първи път преди 10-тина хиляди години за първи път се разделят хората на по-заможни и по-бедни до тогава всички са живяли в общо племе и са делили храна и кожи но по нашите земи тръгва търговия и по заможните си строят отделни жилища с повече лукс ит.н. но това Западняка пак не го знае--- ние Българите сме *** и не можем дори да се рекламираме.
30
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
*** държава- Румъния с *** номера!!!!!!!!!!!
29
0
 
1
 
! Отговори
Rinzo преди 16 години
Да им отвърнем с удар, където най боли. Да им вземем мамалигата!
28
0
 
2
 
! Отговори
Тя преди 16 години
Тия румънци откачиха ли нещо или.......?!Остава гърците да се изцепят,че ракията е тяхна и да се свърши.....
27
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Be ako 6tat da se uvivat s tqh i da se navivat...ako iskat i da se besat s martenici....ama da ne si prepisvat zaslugite....dostaty4no sme grabeni ve4e,ostanala ni e istoriqta i ako neq ni zemat.
26
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
... а киселото мляко-Виетнамско!!!
25
0
 
2
 
! Отговори
veseli преди 16 години
*** raboto kvo da govorime!!!!!!!!!!!!!!
24
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Всеки си мисли, че си е негов празник, а то както е тръгнало ще започне цял свят да се увлича. Св.Валентин са празнували католиците, а както видяхме и други са привлечени. Баба Марта си е наша ама се оказало, че и на други им харесало. Ние да си я посрещнем по нашему, пък румънците нека си въртят качамака окичени с мартеници.
23
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
" Грък е турчин, който се прави на италианец! "Ти в час ли????
22
0
 
1
 
! Отговори
Huko преди 16 години
влязох в този сайт и проверих как стоят нещата. това е статийка, забита на майната си и единственият начин да я откриеш е да напишеш в търсачката на сайта "martisor".. така че работата не е толкова сериозна :)п.с. едва днес научих, че руската салата е всъщност френска.. баси, живял съм в заблуда :)
21
1
 
1
 
! Отговори
baj Hasan преди 16 години
Egiptqnin sam i nie po4itahme RA kojto posle stana TANGRA - ako ti govori ne6to ne znam ??? ponqtie ot istoriq imam ili pone malko :-))))
20
0
 
1
 
! Отговори
Caboose преди 16 години
св Валентин е традиционен български празник, който се провежда на 14 февруари. Това пише в сайта Младежка седмица , който е проект на Европейската комисия /ЕК/.Празникът се състои в даването на подарък най-често с форма на сърце, пише в информацията на сайта.Мога да си продължа така до утре. Самата статия е написана подвеждащо.Заглавие: "Мартеницата /mărţişor/ била румънска"Начало: "Мартеницата е традиционен румънски празник в началото на пролетта, който се провежда на 1 март."Едното няма нищо общо с другото.
19
1
 
1
 
! Отговори
н преди 16 години
Ами история бе хора! Тя нали се пише също от хора, за едни и същи исторически събития / възстания, войни, империй / различните народи имат различно тълкуване, зависи от гледната точка и най - вече от интереса. България пише едно, Сърбия друго, Турция трето, а Гърция или Румъния съвсем различно четвърто. Политика! Та така и с мартениците!
18
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Февруари преди 16 години
Румънец е занаят,сърбин е диагноза,българин е малшанс,а Грък е турчин, който се прави на италианец!
17
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Февруари преди 16 години
;-)
16
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Qdosan -да беше учил малко български- щот ти куца де:):):)"на скапаните мамалилигари"- вече им дишаме пушека.Проучването - кой го е направил-БАН !?!? смях