В Китай забраняват яденето на котки и кучета

Глоба и затвор грозят нарушителите
27 яну 2010 13:48,
200
В Китай забраняват яденето на котки и кучета
Снимка: БГНЕС

През април т.г. в китайския парламент ще бъде представен законопроект за забрана да се яде месо от котки и кучета, съобщи The Telegraph.

Може би това ще бъде краят на многовековната традиция в страната.

Ако законът бъде приет, хиляди ресторанти и кланици ще трябва да бъдат затворени.

За тези, които продължат да употребяват забраненото месо, ще бъде наложена глоба в размер на 5 хил. юана (730 долара) и до 15 дни затвор.

Продавачите, в чиито магазини бъде установено, че продават забранения „деликатес”, ще бъдат глобявани с над 500 хил. юана.

11 години са били необходими, за да се стигне до създаването на законопроекта.

Доскоро по пазарите в някои провинции можеше да се видят клетки с кучета. На едните пише: ”За ядене”, а на другите – "Декоративни”, т.е. за домашни любимци.

Кучешкото месо, популярно като ”ароматно”, се консумира от китайците от стотици години.

Жителите на северната част на страната вярват, че ястие от кучешко задушено стопля кръвта.

Котешкото месо пък е предпочитано в Южен Китай.

Там приготвят супа от змийско и котешко месо, наречена „Битката на Дракона и Тигъра”.

Очаква се Законопроектът да предизвика горещи дебати. Според любителите на тези видове месо кучешкото почти не се различава на вкус от свинското и говеждото.

През последните години обаче все повече организации за защита правата на животните изразяват възмущението си от варварската традиция.

В медиите често се появява информация за стотици спасени котки, приготвени да бъдат изпратени в някой ресторант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
kotarak преди 14 години
Храненето с кучешко месо е възникнало вследствие на нужда. Като започне летния влажен мусонен сезон ---> горещина и влага и хората се потят интензивно губейки ценни минерали и други хранителни съставки. Кучетата нямат потни жлези, и за това тяхното месо за разлика от свинското запазва хранителния си състав. С цел здравословно хранене и набавяне на незаменими аминокиселини, за техните условия най- подходящо е кучето като храна. Сега времената са други, но си имат и традиции хората.
56
0
 
1
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
Да виждаме новият световен ред.Обръща се внимание на маловани неща,докато в същото време работата по ядрените програми се развива с огрмона скорост
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да дойдат в България, тук няма такава забрана. Тъкмо ще ни отърват от бездомните *** и котки, щото държавата не може.
54
0
 
1
 
! Отговори
Realist преди 14 години
Не виждам с какво котките и кучетата са по-различни от прасетата, телетата, зайците и пилетата. Правозащитниците не защитават името си да търсят правдата.
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Варварство означава > диващина, жестокост, свирепост.
52
0
 
0
 
! Отговори
факфак преди 14 години
Миналата година в Гуангджоу, хапнах страхотно приготвено кучешко. Много се доближава до кенгурското на вкус. То всяко месо като се пипне от добър готвач, става хубаво и обратното-и най-сочния стек в ръцете на аматьор става на подметка.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ейй дано и в България го забранят, че да хапнем и ние най-после кебапчета от свинско :))))
50
0
 
0
 
! Отговори
До 45 преди 14 години
Нещо май си противоречиш - китайците отглеждат специално кучета, които след това консумират, тоест както ние отглеждаме прасета, телета, бройлери и т.н.
49
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 14 години
щом те ядат кучешко на нашата държава няма ли д аим излезе по евтино да натоварят 1 танкер с ***, които ни притесняват тук и да ги дарят на китай и те да правят каквото си сикат с тях! По море хем транспорта ще е евтин, само трябва да ги злаовят, и няма да има нужда от нукакви приюти!
48
0
 
0
 
! Отговори
ХайдутинЪ преди 14 години
Бе апвайте си котета ба нищо им нема ейма на кат го изручах мачето та кво да не са ми поникна гарбица ба
47
0
 
0
 
! Отговори
Гастрокинолог преди 14 години
Пълни глупости, има си специални породи за угояване и консумация. В България имаме само една която става за ядене - Чау-чау. Всички други *** не са подходящи. Те там си имали и други ядивни
46
1
 
0
 
! Отговори
mayki преди 14 години
а пък индийците имали традиция да ядат китайци
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има вековни традиции, които са БАРБАРСКИ. Такава е традицията на зрелището торедо, където групово хора се радват на спектакъла как се убива едно нещастно добиче.Това и това на китайците е варварщина. Не са толкова гладни! Животните убиват само от глад, а варварите - за удоволствие....
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трябва да забранят и десертите от маймунски мозък.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
eeee
42
1
 
0
 
! Отговори
God преди 14 години
Организациите за защита на животните пак мерят с двоен аршин. Да се ядат прасета, телета, птици, риби и коне (магарета) може, но другите животни не са "ядивни" и е варварско. Всеки народ си има своята кулинарна култура и никой не може да му я забрани. Единственото изключение е направено за изваждане от менюто на хората в някои южни народи, практикували канибализма. По-важно е всяко животно, което ще бъде убивано за храна да умре максимално бързо и безболезнено (дори има такава наредба).
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Щом това им вековна традиция не виждам защо тя трябва да бъде забранявана и то със закон. А както знаем забранените неща са по сладки - в случей и в прекия и в преносния смисъл на думата. Правилния подход за мен е самите хора да разберат дали за тях е по-важно да продължат вековната си традиция или така да се каже да се "цивилизоват по европейски".
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Организирам безплатна екскурзия за китайци до София. В оферата е включена и безплатна консумация на кучешко улично.
39
0
 
0
 
! Отговори
Хех преди 14 години
Скъпо невръстно ***, от глупавия ти отговор изключително много прозира плоската и гладка повърхност на онова дето е в черепа ти. Недей да учиш бате си коя дума какво означава, щото мойто момче не си си прочел добре коментара. Пръдльовци като тебе много бързо съдят цяла една нация, без да имат и минимална представа какво представлява тя. Купи си някоя книжка или ползвай нета И за това, да прочетеш малко и да се образоваш.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В Днес бг. се лансират съобщения от неизвестни източници или само сензации или пък НЕЩАСТНИ СЛУЧАИ. Като повод само за клюки и клюкарстване, от което никой няма полза.Една добра информация съдържа знание.