Любов без думи? Как да запазим тръпката

Вижте кои са най-честите заблуди в любовта
16 юли 2010 12:55,
41
Любов без думи? Как да запазим тръпката
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съвместният живот на мъжа и жената е сам по себе си предизвикателство. Всъщност и двамата се стремят към щастие, но невинаги успяват. Защо? Психоложката Фредерике фон Тидеман говори пред DW за най-честите заблуди:

Хармонията не е всичко

"Ще живеем като гълъбчета, без спорове и конфликти!" В началото на една връзка такива клетви звучат супер, но с хода на времето все по-важна става взаимната искреност. Това означава, че всеки от партньорите споделя нуждите и отстоява собствените си принципи. „Двойката се нуждае от стратегии за постигане на двустранни компромиси, които пък заздравяват любовта”, казва фон Тидеман.

Приеми другия такъв, какъвто е

„Обичам те такъв, какъвто си, включително с хаотичността и лошите ти настроения”. Позната ви е тази фраза, която гали ухото на влюбените, нали? По-късно обаче нещата незабелязано се променят, появява се нетърпимост, а обектът на горната фраза в крайна сметка избухва с репликата: "Такава е моята природа, ще трябва да се примириш!"

Според психолозите обаче от другия не може да се очаква току-тъй да се примири, защото това поставя връзката на неимоверно изпитание. За да оцелее за дълго любовта с партньора ви, вие самите трябва да я пазите от собствените си настроения и състояния. Не бива да изкарвате лошото си настроение върху партньора. Опитайте да изпуснете парата другаде.

Любов без думи?

Илюзия е, че има такава. Напротив! Любовта се нуждае от много думи. „Наивна и детска е представата, че партньорът винаги ви разбира без думи", казва Фридерике фон Тидеман и съветва да отделяме нужното време на партньора и да споделяме с него мислите и вълненията си. Не всекидневните отговорности и задължения, а размяната на мисли за дребните неща от живота и емоциите на другия сплотяват партньорството и засилват чувствата.

Всичко заедно?

Общи хобита, общи приятели, общи интереси: „Който дели всичко, рискува да загуби привлекателната си сила”, е мнението на германската психоложка: „Новите впечатления поддържат партньорството. Затова е важно всеки да върви по собствен път, без партньорът да знае всички подробности. Това внася напрежение и запазва тръпката в една връзка".

Обичай се, за да те обича и другият

„За да си способен да се обвържеш с друг, ти трябва поне донякъде да си в мир със самия себе си”, препоръчва психоложката. В противен случай съществува опасност недоволството от собствената личност да се проектира върху връзката. Другата крайност обаче също крие опасности. Егоманията застрашава взаимната свързаност и чувството за принадлежност. Собствените нужди не бива да засенчват партньора, защото това има унищожителен ефект.

Тайните отравят любовта?

Много двойки смятат за особено романтична фразата: „Ние нямаме никакви тайни един от друг”. А малките тайни всъщност дори са полезни за любовта. „Ако партньорката пофлиртува във влака, без това да има някакво значение за нея, то защо да споделя преживяното? Това само би довело до ненужна несигурност”, казва Фон Тидеман. Малките тайни са здравословни и за собствената личност. Те дават чувство на самостоятелност и автономност – в положителен смисъл. Извод: малките тайни закрилят любовта.

Всеки ден секс?

Много статистики по темата секс ни карат да се безпокоим дали сме съвсем нормални, ако не се отдаваме на сладострастие поне по няколко пъти седмично. Но и в любовния живот има паузи. „Това е в реда на нещата. В крайна сметка любовта не се измерва с честотата на секса”, казва германската експертка. Нормално така или иначе е само това, което ни харесва. Хубав разговор на запалени свещи понякога е много по-интимен от дежурния секс. А когато човек умее да се наслаждава на такива мигове, горещата физическа любов също не е далеч...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някои се влюбват от пръв поглед,други се влюбват от последен поглед...Трети воюват за една любов с години, четвърти никога не намират любовта !!! Сексът е по-сладък между влюбени,но много гадно е да си влюбен,а да не можеш да правиш секс с обекта на своите мечти...На стари години любовта изчезва...Остава онази следлюбов, която е по-силна от живота ! И по-красива,казват някои, които вече са я преживели и още им омайва главите...
16
7
 
1
 
! Отговори
ddddd преди 13 години
Mejdu drugoto ako se napravi edna izvadka, shte se vidi che ot naucheni lafove i deistviq pri daden problem individualnosta pri horata e pod 8 procenta.Tova moje da se zabeleje i pri politicheskite temi ,kulturnite ta daje i pri statistikata ot kat .Ta molq vsichki komentirali s frazi tip ala facebook kusmetche da si zamulchat.
15
3
 
5
 
! Отговори
za nomer 15 преди 13 години
prav si - nyama pravila! vseki e unikalen i lubovta mu e spetsialna...
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Психолозите казват: "Колкото и любов да даваш, тя винаги се връща при теб."Сиреч колкото повече обичаш, толкова си по-обичан.
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Една от малкото наистина верни и добре написани статии (по мое мнение), поздравления, за което.А за любовта искам да изразя скромното си мнение. Тя е по-скъпа от всички пари на света, защото и милиарди да имаш, ако няма истински обичан човек до тебе, с когото да ги харчиш, и те не струват нищо. Само че любовта не трябва да е само към партньора, а към децата, животните, живота въобще... и дори към "малките" неща, които ни карат да се чувстваме щастливи. Може би само здравето е по-ценно.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има само едно правило в любовта, и то е че НЯМА ПРАВИЛА! Всички подобни опити за класифициране и категоризиране са пълна глупост! Вяка любов е уникална и различна!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не разбирам какво ми казваш с това "Copy & Paste"...
10
6
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
Любовта е "измислена" от алчни цветари :))))
9
2
 
11
 
! Отговори
sidi преди 13 години
За любовта трудно се пише ,трудно се дава определение.Във всичките и нюанси тя е ВЪЗВИШЕНА И ЗЕМНА.Емоционална химия,присъща на човека
8
2
 
0
 
! Отговори
4730 преди 13 години
Copy & Paste...
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изтрихте много красиво стихотворение,а с него исках да поздравя жената, която обичам....
6
4
 
16
 
! Отговори
sidi преди 13 години
"И да стихнат горещите страсти,и да легна под земен покров,ще си взема да спомен и щастиенепокорната дума-ЛЮБОВ" Л.СтивънсънЛюбовта е стихия.За съжаление не е вечна.Но без любов живее ли се ?
5
27
 
12
 
! Отговори
epikur преди 13 години
А за редовния бой нещо да каже ,че тия наще жени кат не ги пошляпаш малко и ти се качват на горната глава.
4
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
най-честата заблуда в любовта е, че "тръпката" трябва да е вечна!
3
18
 
8
 
! Отговори
Dastan преди 13 години
Да ти имам експертката ... тая сигурно е фригидна девственица, *** ето седнала е да приказва за любов ...Дайте ми и на мене публика и ще стана по- обсъждана личност от Брад Пит с разбиранията ми за любов .......
2
3
 
36
 
! Отговори
COPY PASTE преди 13 години
Обичах я ! После тя ме обикна...Заживяхме заедно, продължавахме да се обичаме ! Разделихме се, поради несходство в характерите. Продължих да я обичам...И тя ме обича още, но не се караме вече....Няма как !
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Топлата вода и колелото одавна са открити! Абе вие вече се чудите кви глупости да пишете!