Британски физик: Бог не е създал Вселената

Големият взрив е неизбежно последствие от законите на физиката, твърди Стивън Хокинг
2 сеп 2010 22:37,
421
Британски физик: Бог не е създал Вселената
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бог не е създал Вселената, а Големият взрив е неизбежно последствие от законите на физиката. Това твърди известният британски физик Стивън Хокинг в новата си книга, части от които публикува вестник „Таймс“.

В книгата „The Grand Design”, написана в съавторство с американския физик Ленард Млодинов, Хокинг твърди, че не е бил необходим създател на Вселената.

Заради закона за гравитацията Вселената се е появила от нищото. Спонтанното възникване е причината нещо да съществува, Вселената да съществува, ние да съществуваме, пише Хокинг.

В книгата той оспорва теорията на Исак Нютон, че Вселената е създадена от Бог, тъй като не може да възникне от хаоса, отбелязва BBC.

Още по темата

В бестселъра си от 1988 г. „Кратка история на времето“ Хокинг допуска, че Бог е имал роля в създаването на Вселената. “Ако намерим завършена теория, това ще бъде върховен триумф за човешкия разум, защото тогава ще знаем намеренията на Бога“, пише в нея той.

Новата книга на учения излиза на 9 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още по темата: Бог
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
о хоо преди 13 години
този е казъл много неща,интересантно е кво ше кае бенедикт 16
57
3
 
4
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
И в заключение: този е направил добре, че се е отказал от науката и се е посветил на писането на романчета:))))
56
2
 
6
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Благодарение на Лоренцовите трансформации това би могло да се изчисли. Например ако се движите със скоростта на светлината 3 часа и се завърнете на Земята тук ще са изминали повече от 50 години, всичките ви приятели ще са остарели, а вие ще сте остарели само с три часа.
55
2
 
3
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Времето така или иначе не тече еднопосочно и по един и същ начин на всички обекти във Вселената. На всеки обект тече по различен начин в зависимост от скоростта на движение на обекта. Ето така се получава забавяне на времето.
54
2
 
5
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Според М-теорията и теорията на струните съществуват най-малко 11 измерения, най-малко толкова са необходими, за да се опише Вселената! Континиумите пространство-време и скорост са сложно обвързани.
53
1
 
10
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Реално никой не отрича Големият зрив. Това е възможно да е цикличен процес, който сега се е случил за милион или милиарден път и ще продължава да се случва, но въпросът е как е задействано началото. Откъде е дошла материята, защо има свободно пространство, в което материята да се разгръща и съответно свива, когато наближи моментът за нов взрив. Как би могла да се опише Вселената и колко измерения има?
52
3
 
7
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Аз да обобщя мъдро:Докато се надскачат учените и развиват тинти-риминтири теории,които докат бях млад и изчетох да обясна.И да спорите ресурсите свършват на планетата.Въпрос на време е скоро да се самоунищожимм.98% от продукцията която се произвежда е свързана с петрола.А той намалява стремглаво.Следователно,унищижителни войни край на човечеството.А, и забравете за покоряване на космоса.Който гледал "Star Wars", гледал.Туй ще ни остане за космоса:)Айде бегом към креватите!!!
51
3
 
5
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Това значи ли, че тоя висш разум е ползвал технологии? И тоя разум кой го е създал? Защо некой се изживяват като полод на висш разум а не приемат, че сме *** гнусни и ненужни.
50
2
 
1
 
! Отговори
SWEDEN преди 13 години
pak li toya we :)
49
2
 
2
 
! Отговори
до Плачът на Слънцет преди 13 години
А знаеш ли какво е дифИниция на ***?
48
2
 
6
 
! Отговори
kkk преди 13 години
Как не се сетихте до сега - Големият взрив е предизвикан от ББ !:D
47
1
 
3
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
И в този ред на мисли излиза, че гама лъчението /отделяне на кванти, фон.тони с висока енергия/ е резултат от ядрени реакции или от анихилация. Излиза, че материята е първична е гама лъчението е резултат от процеси протичащи в нея. Въпросът е откъде е дошла материята?
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За човека с новогодишните картички. Настина недей ще се изложиш много.Както казва lubo причината Хокинг да изглежда така хич не е забавна.
45
3
 
2
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Гама лъчение или отделяне на фотон/квант/ е резултат на преминаването на атом от по-високо енергийно ниво на по-ниско. Това се случва при ядрените реакции при материята. Причина за преминаването на атом от по-високо към по-ниско енергийно ниво се предхожда или от удар с друго ядро, елементарна частици, или алфа или бета разпадане.
44
4
 
9
 
! Отговори
7 преди 13 години
Мъглявата теория за големия взрив е израз на безсилието на учените да дадат нормално обяснение за това какво е било и как се зародил живота. Тези дето с цялата уж напреднала технология и една жива клетка още не могат да синтезират, ни баламосват, че видите ли това станало случайно, и яростно отричат единствената смислена теория - че хората са създадени по волята на по-висш извънземен разум.
43
4
 
2
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Добре, аз не съм физик, а лекарка, пиша на спомени от това, което съм учила в курса по ренгенология, но съм сигурна, че от квантите не може да се образумат материални частици.
42
3
 
4
 
! Отговори
nakato преди 13 години
само по себе си допускането каато начло на ГОЛЕМИЯ ВЗИВ е също толкова ограничено колкото всики останали теории до сега. Какво е големия взрив и какво е било преди него? Иде пак блокаж :)
41
1
 
1
 
! Отговори
некой преди 13 години
пфф, глад ме гони, ям букви ... сорка...
40
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стивън Хокинг живее с амиотрофична латерална склероза. Това е болест, която води до дегенерация на невроните в гръбначния мозък и пълна атрофия на мускулите. От гледна точка на медицината той е почти като мекотело. В това си състояние той е от почти 40г. Може да е гений, но поставете се на негово място. Смятате ли, че човек с такъв живот може да вярва в Бог? Силата на човешката воля си има граници. Не бива да се приема на сериозно, когато той отрича наличието на Бог - може да просто да е ярост
39
1
 
1
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Това е така, първо еоткрит позитронът, който е двойник на електрона, но е носител на + заряд, всъщност всички античастици са равни по заряд и маса, но противополжни по заряд, всяка частица има своя античастица. В този смисъл при взаимодествието на позитрон с електор се отделя два кванта Y, или нещо подобно на гама лъчението, тоест фотони с голяма енергия.