Мръсните градове подклаждат расова омраза!?

До това изненадващо откритие достигнали холандски психолози
Обновена: 11 апр 2011 17:30 | 11 апр 2011 17:30,
55
Мръсните градове подклаждат расова омраза!?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Колкото повече хаос и мръсотия царят в един град, толкова повече жителите му са склонни към расова, религиозна и хомофобска омраза, пише сайтът io9.

До това изненадващо откритие са достигнали двама психолози от университета в холандския град Тилбург – Дидeрик Щапел и Зигварт Линденберг. Те внимателно проследили стачката на чистачите в холандските железници през 2010 година.

Тогава, в затрупаната с боклуци гара в Утрехт, двамата раздали анкети на 40 души. В тях се съдържали въпроси какво е отношението им към чуждестранните имигранти в Холандия, към мюсюлманите и хомосексуалистите.

Анкетираните, изнервени от хаоса, отговорили крайно нетолерантно към тези общности, като трудно прикривали
своята омраза. След като стачката приключила и гарата в Утрехт отново придобила обичайния си спретнат вид, анкетьорите отново раздали същите листовки. Тогава и отговорите били много по-толерантни.

Изводът, който направили двамата психолози, се налагал от само себе си. При екстремни условия хората инстинктивно се обръщат към стереотипите – стереотипи за чуждоземец, за друговерец, за гей. И тъй като тези категории са призвани да опростяват и подреждат по някакъв начин нещата, те помагат на хората да се
преборят с хаоса.

Според двамата учени стереотипите са "средство за пречистване на ума пред безредието и несигурността".

По време на стачката анкетираните холандци квалифицирали мюсюлманските си съграждани като "агресивни", а след това като "лоялни", гейовете като "противни", а след това само като  "прекалено женствени".

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
17
 
! Отговори
696969 преди 11 години
Защо все някой друг трябва да ни е виновен? Смятам , че ние не сме научени да живеем много хора на малко място, защото за това се изисква да си самодисциплиниран и отговорен и поне малко да мислиш за ближният, а такова нещо у нас българите не се наблюдава. Тук по-скоро човек за човека е вълк, а за омразата и завистта помежду ни да не говорим.
55
0
 
17
 
! Отговори
Пак объркване преди 13 години
Пак объркване между причина и следствие. Там където има мръсотия тя е предизвикана от факта, че има много араби, ***, *** и китайци -- нечистоплътни хора.Логично е да има расова омраза, но не е заради ***, а за боклучавия човешки материал
54
0
 
18
 
! Отговори
бай хой преди 13 години
в критична ситуация хората се обръщат към стереотипите, защото инстинктивно търсят нещо стабилно за ориентир - това е психологическото обяснение. но защо *** изследователи не са допуснали много по-вероятното и съвсем просто обяснение: хората просто знаят койсъздава хаос и мърсотия.
53
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мръсните раси подклаждат расова омраза. Те градовете да не са се оплескали сами ?
52
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Edno vreme mieha ulicite na Burgas vsqka vecher i imashe samo 2 pedala,Vlado mineta i Evata i celiq grad gi znaeshe,sega s tazi mrasotiq e razvadnik na pederastiq,.....izvod,Neka da izchistim ulicite!!!
51
2
 
34
 
! Отговори
До 39/Продълж./ преди 13 години
Така беше до края на 60-те години.Ако някой си хвърли даже трамвайния билет на улицата,веднага някой ще му направи забележка или най-малкото -ще измърмори укор.Дори през 80-те год.найлоновите торбички се заплащаха,ако искаш в магазина да ти сложат покупката в такава.Пазехме ги,за да пазаруваме в тях,докато се скъсат- никой и не помисляше да си събира в тях *** и после да го хвърля направо през балкона.Социолог.изследване е установило: Пришълците в градовете мразят новото място,не го пазят.
50
0
 
30
 
! Отговори
До 39 преди 13 години
Или си много млад, или пишеш ей така, каквото ти дойде наум. София беше МНОГО чист град. Улиците се миеха непрекъснато, а не като сега - веднъж в годината. Тогава нямаше толкова много коли, които да затрудняват придвижването на колите-цистерни. Непрекъснато по улиците имаше инспектори - ако забележат,че от някой прозорец или балкон се изтупва към улицата или че се хвърля дори дребно боклуче, налагаха глоби. Правеше впечатление дори тогава,когато на тротоара някой си хвърли фаса. /Продължение/
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Към номер 40 - като си видял само Истанбул* и Бурса е нормално да коментираш за другите така - кой е виновен за твоята неосведоменост!?? А за останалите - статията си е донякъде вярна (може и изключение да има, 'Разни хора, разни идеали'), като няма *** наоколо сме много по--отворени и към останалите, като е мръсно търсим кого да обвиним за това - защо не хора от друга етност!? Във всяка етност си има - добри и лоши...
48
0
 
27
 
! Отговори
Кметице! преди 13 години
Изкарай *** да чистят!Да почистят не само мръсотията В и ОКОЛО техните гета - защото е развъдник на плъхове и зарази, но да направят пролетно почистване и в целия град - да си заслужат поне отчасти социалните помощи и безплатното возене в градския транспорт!
47
0
 
26
 
! Отговори
Нетолерантен преди 13 години
Нетолерантност към толерастите.....
46
5
 
30
 
! Отговори
Дрънчо преди 13 години
Психолозте....да ви пикая на заключенията! Какъв психолог трябва да си за да видиш какво става в магалските гета?! И от кога мюсюлманите, *** и гейовете са раси?! Аз не съм расист и не съм ксенофоб, именно защото това НЕ са раси, нито са чуждоземци! *** и *** са просто природни недоразумения, а мюслите са класически любители на архаизма като и войнстващите йезуити или ортодоксалните християни!!! Почти съм сигурен кой е направил атентатът в Минск....
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i kvo oznachava sega,che *** = *** i ***
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tova s apulni glupusyi.jiveq v mnogo chist grad,no pedali i razni *** pak ne moga da gi ponasqm
43
1
 
17
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Продължение: Що тия "психолози" не направят допитване до етническите "чисти арийски" българи от някой блок в Дружба ! И после второ допитване когато им изчистят около блока и го боядисат и спретнат градинките и пейките! Та видим отговорите!:))) И стериотипите им!
42
0
 
19
 
! Отговори
Холандия преди 13 години
Е ми тука е Холандия, да вярно, чисти сам им градовете ама нали с малки изключения, но това където ги пишат, че пораждало омраза и хомофобия не означава, че и тука го няма в Холандия. А пък те тука едни психолози да видиш, драв си те болен те изкарват.
41
1
 
19
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
"..Изводът, който направили двамата психолози, се налагал от само себе си. При екстремни условия хората инстинктивно се обръщат към стереотипите.."Тия са психолози , колкото аз съм космонавт! :)))Просто в първия случай когато е имало *** подсъзнанието им свързва случки на които са били свидетели за българи(етнически) хвърлящи найлонови торбички и обелки от автомобилите си по холандките магистрали или пикаещи край пътя.
40
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
истамбул и Бурса са хубави и чисти градове всичко останало Столюпиново .
39
5
 
20
 
! Отговори
До 25 преди 13 години
Знаеме какъв *** си беше " столицата" и преди! Просто сега си имате извинение... Стига с лафовете за селяните, и как преди е нило не знам какво си. София никога не е била нито чиста, нито без селяни.И нали ви виждаме всяко лято как ходите по чужбина на море.... "нЕма" оттарване от мранкащи мърди като теб.
38
4
 
23
 
! Отговори
селтаци преди 13 години
Къде да ти доидем нещастен селтако? На ш**аното мутренско презастроено море ли? От 20 години ходим на други морета, за които дори не може и да мечтаеш! Ето, че с коментара ти отново ставаш повод да мразят и ненавиждат *** като теб. Кого храните след като от години всичко се внася от съседните ни държави? С какво допринясяте? Със Слави Трифонов или ментетата, които произвеждате? А за примитивната ти реакция ако си ме видял знам предварително и не ме плаши нещастнико!
37
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
31:Истанбул е изключително красив и чист град. Ходил ли си някога? Не гледам турски сапунки, не подкрепям турските ценности и религията им, но на черното бяло не мога да кажа.