Преспиването - вредно, колкото недоспиването

Експерти съветват да спим по 7-часа на ден
17 юли 2012 16:22, Петя Славова
18
Преспиването - вредно, колкото недоспиването
Снимка: Reuters

 Преспиването е не по-малко вредно от недоспиването. Това твърдят  учени от Бостън от болница "Бригам енд уиминс". Според експертите, ако прекаляваме със съня, може да увеличим с две години възрастта на мозъка си, пише в. "Дейли експрес".

Добре е човек да спи седем часа дневно.

Екипът на д-р Елизабет Девър проува шест години 15 000 пенсионирани медицински сестри. Те са били на възраст над 70 години.

Резултатите от изследването сочат, че тези, които спят по-малко от пет часа или повече от девет часа, са с по-ниски средни когнитивни способности от спящите по седем часа нощем, пише БТА.

В подкрепа на съвета да се спи по 7 часа на ден, е и друго изследване, направено от  учени от Монпелие във Франция. Експертите там са установили, че и излишният сън през деня засилва влошаването на когнитивнитеспособности не по-малко от безсънието.

За щастие съществуват прости средства за контролиране на продължителността на съня, отбелязаха специалисти на конференцияпо проблемите на болестта на Алцхаймер във Ванкувър.

Няма нищо лошо в това човек понякога да се поизлежава, но това трябва да е изключение. Доброто качество на съня е не по-малко важно от балансирания начин на хранене, поддържането на нормално тегло и редовното движение за намаляване на рисковете за здравето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
вили преди 11 години
Така и не разбрах?Денем ли трябва да спят пенсионерите по 7 часа или нощем?
16
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Уорлик, в Афганистан и Пакистан няма да имаш време за сън от работа, - но при условие че с твой вазелин. Там не е България и се влиза в разноски. После, вече може и да не се крие щом напускаш, - но Станахшефф е пуснал слуха че си толкова смотан, че не може със сигурност да каже дали си обрязан?
15
1
 
10
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Само едно не можах да разбера - преспиването с КОЯ е вредно? Аз бил ли съм с нея?
14
2
 
16
 
! Отговори
rabotnikspotnik преди 11 години
Таккаааа, след 6 години "учени" ше ни обясняват как 6 часа са достатъчни за сън, след 12 години - как 5 часа са достатъни + 2 бр енергийни напитки само за 3,99 USD + BIG MACK и така ще доживеем до светлото бъдеще, да му ***... - вие знаете какво!
13
2
 
9
 
! Отговори
Мой преди 11 години
Аз денем въобще не мога да спя, защото просто съм на работа. За нощния сън нищо на казват.
12
2
 
18
 
! Отговори
азз преди 11 години
Доброто качество на съня е непо-малко важно от балансирания начин нахранене, поддържането на нормално тегло иредовното движение за намаляване нарисковете за здравето."те стия цени на леба и млекото,и работа по 12-14 часа,никви здравни рискове!!"болестите идват от ядове!ядовете от гадове!"всички до стената!!
11
3
 
3
 
! Отговори
...> преди 11 години
Изледването е осъществено с хора на възраст над-70години.. в Щатите... в женски пол... и т.н. СмЕтай?!
10
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спането е вредно , живейте около седмица на амфети и повишете КПД-то си с 5-600% , после *** и освободете място за следващия роб , и без това никой няма намерение да ви чака до пенсия , че и да ви я плаща после.
9
2
 
43
 
! Отговори
рОботодатели преди 11 години
Нали бяха 8 майка ви алчна !
8
2
 
54
 
! Отговори
До 4 преди 11 години
Стандарта беше 8 преди кризата ! Сега им трябваме повече
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що ли се опуща най-важното - ... 6 години, 15000 пенсионирани мед.сестри на възраст над 70 год?!!Какво да му се коментираме на ... преспиването и на заключенията
6
2
 
28
 
! Отговори
Нема такъв случай преди 11 години
Истината е, че от много сън никой не е умрял, другото са хипотези на учЕните :)
5
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имах двама дядовци.Единя като станеше сутрин,закусваше и пак легаше.И така до 11 -11 и нещо .После се мотаеше напред назад ядеше и пак спеше.Следобед подобно положение.Вечерно време в 10 беше в кревата.Изкара до деведесетака. Другият бил като пружинка- сутрин става в 7 бачка цял ден и вечер си ляга късно.Умря на 60. На тва ли да вярвам или на поредните учени отнякъде дето просто взимат кинти за правене на нищо.Ако им пратим Дянков всичките ще ги резне ама накрая май него ще го уволнят.
4
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, бе, ей сега ще си сложа часовник да ми отброи точно 7 часа, даже в събота и неделя! И дори да ми се спи още, като станат 7, ще скачам, че да не ми намалеят когнитивните способности! Какви са тия глупости, организмът ти го казва най-добре. Освен това стандартът не беше ли 8 часа?
3
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преспиването по взаимно съгласие не е вредно .
2
2
 
47
 
! Отговори
сънчо преди 11 години
Много мразя когато слагат всички хора под един знаменател,като овце.На един му стигат 5 часа на друг 8 какви са тия *** съвети точно по колко да спим.По цяла нощ чувам съседите да ходят напред назад като таласъми и как не всички хора са толкова изнервени,че явно вече няма въобще да спим минаваме на друго ниво ставаме извънземни.
1
2
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''Експерти съветват да спим по 7-часа на ден'',това е през деня,а през ноща колко часа е нормата?