Първите човекоподобни са прояли растения преди 80 хиляди години

Без зеленчуци мозъците им е нямало да се развият
23 сеп 2012 15:03, Петя Славова
116
Първите човекоподобни са прояли растения преди 80 хиляди години
Ако ги е нямало зеленчуците мозъкът на хората е щял да остане недоразвит, смятат американски експерти. Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Първите човешки същества са започнали да ядат растения преди 80 хиляди години. Това им е позволило да напуснат богатите на риба езера и да мигрират масово към други части на Африка, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Новите открития със сигурност ще дадат отговор на въпроса защо различните етноси реагират различно на съвременния "западен" начин на хранене. Ако прародителите на човешкия род не бяха се адаптирали към усвояването на зърнените култури, плодовете и зеленчуците, мозъците на днешните им потомци щяха да останат недоразвити.

Модерните хора са могли да се разпространят от люлката на човечеството, Африка, към други части на континента и света, след като генетична мутация им е позволила да станат вегетарианци. Така те са могли да напуснат богатите на риба водоизточници, като променили хранителния си режим, пише БТА.

Три американски екипа безспорно установиха, че тази ключова генетична мутация е позволила на човешкия род да трансформира мазнините от растенията в нужните хранителни вещества за мозъка.

До тези изводи стигнаха учени от университетите "Уейк Форест" в Северна Каролина, "Джонс Хопкинс" в Балтимор и от Медицинския институт "Вашингтон" в Сиатъл.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
Сериозно преди 11 години
За какво помага вегетерианстството:1. Ако ти направят магия не те лови, ако си вегетерианец (под вегетерианец разбирам най-широкото понятие - не ядеш месо, но ядеш риба, морски деликатеси и яйца).2. Пазиш талия - отслабваш и се чувстваш добре.3. Не е нужно да пазиш диета - просто ядеш всичко без месо.По принцип яденето на месо става, но ако не е тлъсто.Но против магии (за да не те ловят магиите) е добре да не се яде месо.Вегетерианството много често е по религиозни причини - будисти и др.
20
2
 
9
 
! Отговори
@17 преди 11 години
Аз съм пушач от доста време вече, и засега не съм умрял... :О Даже имах едни неприятни образувания в устата(наречени зъби) и много от тях изчезнаха.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Номер 15, не вегИтарианци, а вегетарианци. Много интересно разказваш за цвеклото и за сектите. Разкажи още нещо. Значи сега ми стана ясно - сектата на вегетарианците са те отвлекли и са те принуждавали да ядеш цвекло и салата, но ти си показал трърдост на характера и си препочел по скоро да умреш отколкото да се обезчестиш с цвекло и салата - браво! Възхищавам се на такива хора като теб които отстояват принципите си с цената на живота си.
18
1
 
10
 
! Отговори
Стефан преди 11 години
Дайте да убедим лъвовете да не ядат месо, че е много кофти и вредно. Големият майтап е, че животни, които ядат и месо и зеленчуци имат по-големи шансове за оцеляване в природата, защото при липса на едно ядене, могат да го заменят с друго и да оцелеят. Животни, които ядат само едно и също, са заплашени от изчезване, пример коалите. Това е казала природата по въпроса. Който не ѝ вярва, ще пати.
17
0
 
4
 
! Отговори
ksad преди 11 години
Не е истина как лъжат тия "учени", и харчат много за да произвеждат лъжи.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я стига сте се препирали...Да,едно време са яли месо,но то е било с етикет"Стара планина" А сега вече то изчезна...И Миро Мършата не се появява вече...Мъка,мъкаааааз.... А сега ако сложат този етикет "стара планина" и на зеленчуците,комфорта ни ще е пълен...
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те овцете са най-умни, ядат само трева.А не, май китовете са най-умни, имат най-голям мозък.
14
5
 
6
 
! Отговори
:-) преди 11 години
Аз съм вегетарианец от доста време вече, и засега не съм умрял... :O Даже имах едни неприятни образувания около шкембето (сега вече е стегнат корем) и много от тях изчезнаха.
13
3
 
12
 
! Отговори
коко преди 11 години
вегетарианци и все ме убеждават колко добре се чувствали и колко хубаво било за човечеството ако не ядем месо. Ако се намекне и най-дребното пред тях, за ползата от балансираното ядене и онези се побъркват. Затуй и не ги закачам, яжте си тофу пръцкайте си на кисело зеле, само не се месете да ми нареждате какво е добро и какво е зло. Иначе не ми пречите, пречите ми когато милитантно защитавате някакви изгубени каузи. Чао
12
1
 
8
 
! Отговори
коко преди 11 години
14 толкова си изчаткъл, че ще ти отговоря за последно, защото повече не заслужаваш. Аз ям каквото намеря за добре, а не каквото ми предложи някаква секта. Цвекло не обичам и ако не умирам от глад не може да ме принудиш да ям. Иначе през повечето неща, които ям се състоят и от зеленчуци и от месо. Хората са го яли месото поне от 5000г. насам(доказано) и това колко вредно е месото е вярно, ако нямаш мярка. То се отнася същото и за зеленчуците. Винаги когато съм говорил с приятели вегитарианци...
11
3
 
8
 
! Отговори
koko преди 11 години
12 аз не карам вегетарианците да ядат месо, а те мен ме карат да ям салата. Кой е толерантен в случая? Стига си приказвал глупости, че хранителна вкусовата промишленост, която е базирана на месо била с най-голям оборот. Аз мога да изям толкова колкото побира корема ми, мога да изям 0,5 кг месо на ден, а отделно че не всеки може да си го позволи, така че тази промишленост си има таван, не може да ми продаде повече месо отколкото мога да изсера. Ако взема да ям ориз и света ще се оправи, така ли?
10
0
 
11
 
! Отговори
Велес преди 11 години
Абе,хора,тези приказки по медиите за вчерашния фатален ден за човечеството, дали нямаше нещо общо със разместването на градове и държави от Златка Черната във ВИП БРАДЪР ? Защото толкова маса размести ли се,катаклизма е сигурен...
9
11
 
14
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Човекът не е...произлязъл от...***.Дарвин е измислил теорията за...еволюцията но това не означава че е...прав.По бих се съгласил,ако маймуните са...произлезли от човека.А хората естествено са...божии създания или ако някой по...му харесва - космически създания,посети от извънземен разум.Не може огромните пирамиди в древен Египет да са...създадени от еволюциирали...маймуни.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По случай новината си го преместих!
7
3
 
3
 
! Отговори
ГУРУ БУДА ТРАКИЕЦ преди 11 години
ГУРУ БУДА МЕНТЕ ТРАКИЕЦ:ТРАКИТЕ,ТРАКИТЕ ! НАШИТЕ ПРЕДЦИ,ПРЕДЦИ!
6
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
spored izsledvaniq homo sapiens,sa sa6testvuvali ot 250 000 godini tuk kazvat 4e ot 80 po4nali da qdat zelen4uci xa,xa do togava ko sa qli,abe palni gluposti,ne moje da ima geneti4na mutaciq zatova 4e qde6 raznoobrazna xrana,me4kite kato qdat drenki za6to ne sa stanali po umni
5
0
 
18
 
! Отговори
koko преди 11 години
Преди да станат вегетарианци в Макдоналдс ли са яли?
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората си бият *** понен от 200 000 години.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълни глупости. Човешкия род е много по-стар, а това са си свободни съчинения.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а първата ракийка кога са ударили? че да станат хора официално.