Не искам под земята! 14-годишно момиче избра да се замрази

Девойката е била болна от рак и се надява някога да бъде излекувана
18 ное 2016 14:39,
94
Не искам под земята! 14-годишно момиче избра да се замрази
Криогенната зала в "Алкор", една от двете компании, които предлагат услугата Снимка: Reuters

14-годишно момиче спечели историческа битка в британския съд малко преди да умре. Момичето било болно от тежка форма на рак и искала да бъде замразена, в случай, че се намери лек за болестта й, пише BBC.

Момичето, чието име е пазено в тайна, е било подкрепрено от майка си в желанието си за т. нар. "криогенно съхраняване". Нейният баща обаче бил против.

Болната тийнейджърка дори е мотивирала желанието си с писмо до съдията. Тя пише, че иска да живее по-дълго и не желае да е погребана под земята.

Момичето, което е починало през октомври, е вече замразено и тялото й е в САЩ, където компания предлага подобна процедура.

Съдът решил майката да е отговорна за това какво ще се случи с тялото на болната ѝ дъщеря.

Тийнейджърката, която живеела в района на Лондон, посветила последните месеци от живота си в проучване на криогенните техники чрез интернет.

"Бях помолена да обясня необичайното си решение. Аз съм на едва 14 години съм и не искам да умирам, но знам, че ще умра", започва писмото си до съдията девойката.

"Смятам, че криогенното съхранение ми дава шанс да бъда излекувана и събудена - дори и това да е след стотици години. Не искам да бъда погребана под земята. Искам да живея по-дълбо и смятам, че в бъдещето може би ще намерят лек за моят вид рак и ще ме събудят", мотивира се момичето.

"Искам този шанс. Това е моето желание", завършва 14-годишната девойка.

Съдия Питър Джаксън посетил момичето в болницата и споделил, че е впечатлен от "храбрият начин, по който тя се справя с нейната тежка съдба".

Решението си той мотивира с това, че не е воден от това дали криогенното съхранение е правилно или грешно, а от въпросът кой от родителите на момичето има право да реши какво да се прави с тялото на детето.

Молбата на момичето получила подкрепата само на майката, но не и на бащата. Двамата родители са разведени, а момичето не е общувало с баща си в продъление на шест години преди да се разболее.

Тийнейджърката е починала през октомври. Тя знаела, че тленните ѝ останки ще бъдат запазени. В деня на смъртта ѝ обаче съдията обяснил, че има проблеми с болницата. Персоналът и директорите на здравното заведение изразили загриженост за начина, по който тялото на момичето ще бъде подготвено за криогенната процедура. Подготовката се извършвала от група доброволция в Обединеното краство, след което тялото се изпраща за съхранение в САЩ.

Съдията предложил да се въведе регулация, която да решава подобни казуси. е подобни казуси да се решават чрез съответна регулация.

Криогенното съхраняване е процедура, в която цялото тяло се съхранява с надеждата, че е възможно в близко бъдеще то да бъде реанимирано. Тялото се замраява възможно най-скоро след смърта, за да може мозъчните клетки да стоят възможно най-кратко без кислород. Техниката обаче е оспорвана и все още никой не знае дали е възможно тленните останки да бъдат връщани към живота.

В САЩ и Русия има инсталации, в които тела могат да бъдат съхранявани в течен азот при много ниски температури (под -130 градуса по Целзий). Цената на такова съхранение на тялото за неограничено време е около 37 000 паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
5
 
! Отговори
Амин преди 7 години
Според Библията, само Бог има силата да възкресява хората и това ще се случи, когато Исус слезе отново на Земята "да съди живи и мъртви" .Тогава тези които са следвали заветите му,.праведните, ще бъдат възкресени за вечен живот, както е възкръснал от мъртвите самият той. А душите на грешниците, които не са поискали опрощение на греховете си и не са се разкаяли, ще бъдат във вечния Ад. Така че ако Бог реши да възкресява хора, това ще се случи, но едва ли чрез замразяване..... И последно: най -кратко живеят най -свестните хора - лични наблюдения.
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, ако си един африканец, и някой твой близък умре, е уместно да го заровиш, ако не искаш да гледаш как хиените му разкарват карантиите насам натам. Но това е един от многото начини, и не е с нищо по-правилен или по-човешки от останалите. В каменистите местности трупът се покрива с камъни. Кремацията се практикува от край време, и то в умерени и дори суб-тропични климатични зони, в Азия се практикувало от древни култури, които предшестват европеидната с хиляди години.
37
5
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
Ако шанса да бъде събудена и излекувана е 1/1000 решението е правилно. помислете си ако вие сте на мястото на майката не бихте ли искали да използвате за детето си всеки възможен шанс.
36
4
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
Погребението в земята е открито когато първичните хора в Африка и Близкия изток са осъзнали, че разлагащите се трупове носят зарази и смърт. Трупоизгарянето се е появило на север в по студените зони. Там хората са осъзнали, че труповете замръзват когато е студено но когато стане топло пак гният и разнасят зарази. Когато земята е замръзнала и не е възможно да се копае труповете се изгаряли. Това е характерно за всички северни народи, включително за Българите от преди християнството.
35
9
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Въпрос на избор и мировозриние!Говориш за "промити мозъци", предполагам имаш предвид религията?Е, отново въпрос на избор, и слава Богу, че всеки един от нас го има!Материализма е новата религия на нашата съвремена цивилизация, за по-голяма част от населението.А религията, за голямо съжаление се използва от атеизма (в по-голямата си част така наречените "духовни водачи" са си атеисти) за маниполиране на Вярата за свои цели и интереси!Уви! Нищо ново под слънцето!
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До байхуйДоколкото знам, процеса не е просто "замразяване" - първо ти се източват флуидите, водата в тялото се замества с флуид, който не се разширява и не разбива клетката при замразяване. Това, че още не могат да съживяват замразените си е факт. С хора е трудно. С по-примитивни форми на живот, като насекоми или микроорганизми става. Замразявани са за десетилетия, и размразявани за да се съживят и създадат витално потомство.И за човек може и да стане някой ден... кой да ти каже.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАме, котарака по скоро бачка в някоя погребална агенция, и е недоволен когато хората не се прогребват, понеже така такива като него не може да печелят парички за това да се гаврят с труповете на умрелите. А кой го знае и допълнително дали не припечелва от разни други "услуги" свързани с трупове... Такива като него са от болен по болен. Има цели сайтове с такива като него, дето продават снимки на умрели по интернет.
32
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КотаракТи си подигравка с човека. И си тотално невеж по въпроса. Явно не си наясно с гаврата, на която всеки труп е подлаган в погребалните бюра, за да може да поседи някой и друг ден без да се подуе и вмирише, че да има време за "по-човешкото погребение" - да гниеш в дупка в земята а близките ти да плащат за привилегията. Традицията с погребването под земята е тръгнала от една простичка цел - за да не разнасят кучетата трупа. Това е всичко. Ама ти явно си промит мозък...
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КотаракИ с какво кремацията е по-лоша от това да гниеш под земята в кутия, докато червеите те ядат? Може би, че трябва да се плаща, за да не ти изринат трупа и да сложат някой друг в гроба?
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи сега ще трябва да я държат замразена докато намерят лек не само против рак, ами и против умиране... Тъпо...
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам как ще съживят това дете след като е умряла. Ако бяха я замразили жива имаше шанс да я съживят. Колкото и да напредне медицината едвали в близките 1000 години ще може да възкресяват мъртви. Надеждата е в роботиката. Ако след 1000 години техниката напредне може да я направят робот с човешко тяло. Дано да има късмет да я съживят!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 33,И това което ти предлагаш не е практично. В болшинството случай няма как да знаеш кога точно е една седмица преди да упреш
27
5
 
7
 
! Отговори
vse edno: преди 7 години
До ВИСШ РАЗУМ:.....и в един момент отваряш очи, скачаш от леглото и ужасено подвикваш: "пак закъснях....аман от сънища". На всеки се случва....
26
26
 
9
 
! Отговори
ВИСШ РАЗУМ преди 7 години
Хората ще победят смъртта .Вярвам че това ще стане.Няма богове ,няма природи има само една сила и това е човешкия разум! До 1000 години ще можем да контролираме всичко което се случва на тази планета а и извън нея.Няма да има стихия или бедствие което да не бъде контролирано от хората.Природата ще ни падне на колене и ще се моли за милост така както хилядолетия ние и се молим за милост!!!
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бях чел на скоро, че в Русия има хиляди замразени хора.Дори замразили болен от Ебола малко преди да открият лек .Уви лек има вече но сега трябва да измислят как да го размразят.В Русия тази процедура струва 40 000 долара и много хора дори със скромни възможности избират да бъдат замразени.
24
4
 
19
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Главния проблем е че замразяват болния веднага след като смъртта настъпи.Това е много грешна практика но за съжаление законите в момента са такива че трябва първо да умреш и след това да бъдеш замразен.Много по големи шансове има болния да бъде размразен и излекуван след време ,ако го замразиш седмици преди да почине.Закона трябва да бъде променен !
23
1
 
14
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Абдуле, замразяват се САМО и ЕДИНСТВЕНО вече починали хора! Няма съд на тази земя(дори и най-либералния), който да разреши замразяването на жив човек! Идеята е, починалия човек да бъде замразен максимално бързо след настъпването на смъртта с идеята, органите в тялото(които са здрави и колкото са здрави) да се запазят максилно добре. След това идеята продължавава с презумпцията, че някой ден в светлото ни бъдеще, науката(в частност медицината) ще може да съживи мъртвия човек.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛекарНе си лекар, и не те съветвам да се опитваш да минеш за такъв където и да е. Включае на днес-бегето в коментарите.
21
19
 
6
 
! Отговори
Контейнери за Души преди 7 години
Криогенните капсули не са това ,което се представя .Това са контейнери за души с които Новия световен Ред прави експерименти.Влезете ли вътре душите ви никога не могат да напуснат тази физическа реалност и ще стоите заключени в тези метални контейнери.Има причина всички тела да се погребват за да се слуса връзката на душата с тялото.Когато тялото остане замразено душата остава заключена в капан.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
37 хиляди паунда? това е в пъти по-евтино от боянските гробища!