Кюстендилски гимназии без бал! Зрелостничките – булки!

Другите момичета от ромския кв. "Изток" нямали пари за тоалети
37
Кюстендилски гимназии без бал! Зрелостничките – булки!
Снимка: архив, БулФото

В две кюстендилски гимназии - по лека промишленост и по селско стопанство, зрелостниците няма да имат абитуриентски бал, тъй като нямат средства за куверти и празнични тоалети, предаде БНР.

Двете училища трябвало да организират заедно един абитуриентски бал. В гимназията по лека промишленост по специалността “Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил” завършват осем момичета.

В девети клас се записали 26, но докато учели, повечето от тях се омъжили. Осемте, които се дипломират, са от ромския кв. “Изток“. Те решили, че не могат да си позволят абитуриентски бал, защото семействата са им бедни.

"Такова нещо се случва за пръв път в кариерата ми, повече от 30 години - да няма абитуриентска вечер, но момичетата имат право", каза директорът инж. Венцислав Златков.

След като ученичките от "Лека промишленост" решили да не отидат на бала, от абитуриентската вечер се отказали и 10-те момчета, които завършват ПГ по селско стопанство в специалността "Фермер земеделец", които също са от кв. "Изток".
 


37
Още по темата: Кюстендил
Още от
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
наистина си шматка преди 9 месеца
До шматка

Стига сте ни подковавали с *** истории.За бал няма но ако е за сватба ще има три дена панаир.Само за музиката плащат хилядарки.Три дена булката се появява с три тоалета.

.....................

Парите изхарчени за сватба се връщат обратно двойно и дройно от даренията на близки и познати ! Но парите хвърлени за бал никога не се връщат ,те остават в джобовете на хотелиерите и на продавачите на облекла и златни бижута !
29
0
 
8
 
! Отговори
Теди преди 9 месеца
Добре е, да се отпразнува скромно- просто да се почерпят по случай завършването.
28
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хмм да завършиш "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил" и една рокля да не можеш да си ушиеш, странностите на българското образование....
27
1
 
13
 
! Отговори
Неясноти преди 9 месеца
В Кюстендил има и други средни училища. Техните балове са се състояли.

Останах с впечатлението, че в споменатите две средни училища зрелостниците са само от ромски произход. Налага се извод - тези млади хора са завършили средно образование, но НЕ ПРИЗНАВАТ традицията на абитуриентските балове.
Разбирате ли за какво става въпрос? Когато са болшинство,ромите отменят традиции,характерни за Европа. За каква интеграция говорим?
Някои абитуриенти отиват на бала по тениски, но за тях той означава нещо
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До smallp0xx нека ми пуснат и че им купим
25
0
 
12
 
! Отговори
даскал Пандо преди 9 месеца
Бедни ли !!! Отворете им фейсбук !!! А едната от завършващите има дете на 2 години !!! Как става това ? Закривай и двете училища !!!
24
0
 
24
 
! Отговори
шматка преди 9 месеца
Стига сте ни подковавали с *** истории.За бал няма но ако е за сватба ще има три дена панаир.Само за музиката плащат хилядарки.Три дена булката се появява с три тоалета.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Извинявайте, но ние коя държава сме? Да се грижим за друг етнос или за българския ген?
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, мис Тигрова нали също е от Кюстендил?

Кво се чудите?
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
„Фермер земеделец“ каква недомислица! Къде се е чуло ром ниви да купува? Навремето се опитаха да ги оземлят, за да си изкарват за прехраната, но им беше по-лесно да минат с каручката и да оберат нечия готова нива. Тяхната сила е в музиката, танците, да убеждават, да се пазарат, убедително лъжат - това за някой професии е качество, главно в политиката. Ето такива специалности да им предложат, ще са първенци!
20
1
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 9 месеца
До Бъдеше тъжно
"Европейска
статистика- 2050г България ще има население 5 мил от които 1 мил
индианци. Всеки 5 ще се необразован, мързелив крадящ индиянец" - това е факт сега, а не за след 30г. 7,5 млн. сме само на хартия. 8 от 10 новородени са кафяви.
19
1
 
20
 
! Отговори
Не знам как е в преди 9 месеца
най-консервативните ислямски държави.
Но в останалата част на света балове има.
Имало ги е дори по време на Отечествената война в СССР, в най-тежката фаза, в която момчетата са получавали повиквателни още по време на учебната година, за да заминат още на сутринта след последния учебен ден и след няколко седмици военно обучение да отидат направо на фронта. През деня завършва последният учебен час, вечерта са на "Школьный вечер" (танцова забава в училищния салон), а на сутринта момчетата заминават
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 55

"Няма такива простотии на Запад."
____________________________________________

Не е вярно!
Балове за зрелостниците има по цял свят!
Не само тоалетите са обект на вълнения. В много други страни през последната учебна година специално се изучават и бални, и модерни танци, за да се представи всеки добре на бала. Също така, изборът на "Крал и кралица на бала" в някои страни не става спонтанно, на самия бал, а има характер на кандидат-президентска кампания, агитациите започват още от Коледа.
17
3
 
25
 
! Отговори
Давам идея преди 9 месеца
Щом са завършили средно образование, тези ромски девойки заслужават да бъдат поощрени.
Ако тамошните ромски босове са стиснати, толкова ли не се намериха местни бизнесмени, поне платове за рокли да им купят? След като са завършили такава специалност, девойките сами могат да си ушият роклите.
Още не е късно да се направи бал, макар и през юни.
Не е нужно да се ходи в ресторант. Дискотека може да се организира и в училищния физкултурен салон. Момчетата, ако нямат пари за костюми - може и по дънки!
16
7
 
42
 
! Отговори
az преди 9 месеца
Тези безсмислени балове (обир на родители) няма ли го забранят вече?!?!?!
15
1
 
36
 
! Отговори
Бъдеше тъжно преди 9 месеца
От 26 влезли, само 8 завършват другите се омъжили.
Щом полуграмотни успяват да завършат казвам ви бъдещето пред нас като държава и народ е меко казано тъжно.
Европейска статистика- 2050г България ще има население 5 мил от които 1 мил индианци. Всеки 5 ще се необразован, мързелив крадящ индиянец
14
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До къде го докарахме, щом полуграмотните *** започнаха да завършват гимназии и да влизат във ВУЗове, скоро ще влезнат и в министерствата и ще ни станат шефове.
13
3
 
13
 
! Отговори
smallp0xx преди 9 месеца
До Анонимен
А пари за материали откъде?
Те момичетата ако нямат пари за готова рокля, няма да имат и за платовете....
12
0
 
32
 
! Отговори
Манолски преди 9 месеца
ако си вадят хляба честно като шивачки ще ги поздравя. Само младите булки да не занижат 7-8 чавета, че ще си погубят младостта и навика за труд, после почват да точат социалната система, бедни, самотни майки, цялото квартал астматици, този филм сме го гледали
11
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако учителите по „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил” се бяха включили и момичетата сами проектирали облеклото си, сега тази статия щеше да е похвална за способностите и полезността на училището. Пропуснали са шанса си!