Ефектът "Пинокио" – доказан, но наобратно! На лъжата... носът е къс?

Испански учени провеждат експеримент и установяват, че температурата на лицето се променя
14 ное 2018 18:45, Джесика Вълчева
9
Ефектът "Пинокио" – доказан, но наобратно! На лъжата... носът е къс?
Снимка: Кадър YouTube

Приказката за Пинокио и лъжата не е съвсем измислица. Учени успяха да докажат как лъжата влия върху размера на носа. Оказва се, че вместо да расте, носът се свива.

Експериментът е проведен от учени от Университета в Гранада, Испания. Те решили да изследват как температурата на тялото се променя, когато човек лъже, вместо да се фокусират върху пулса и дишането му. С помощта на термограф и инфрачервена камера те успели да проследят как топлината на тялото се променя и как се движи кръвта.

Събрали група 60 човека – студенти по психология в университета, и ги накарали да се обадят на свой близък и да излъжат. След това били накарани да кажат истина като обяснят какво виждат на малък екран.

На монитор били излъчени кадри от катастрофа, при която загиват хора. И в двата случая студентите се почувствали неспокойни, но когато казвали лъжа, температурата на тялото им се променяла видимо.

Според данните носът става най-студен, като температурата спада между 0,6 и 1,2 градуса по Целзий. Междувременно, температурата на челото пък се вдига между 0,6 и 1,5 градуса. Колкото по-голяма е разликата, толкова повече се увеличава вероятността човекът отсреща да лъже.

Заради това, че носът става по-студен, той свива размера си, макар и минимално и почти незабележимо.

Резултатите от изследването показали на учените, че всъщност термографът и доста по-точен от полиграфа или т.нар. детектор на лъжата. Въпреки това резултатите не могат да бъдат 100% сигурни. С този метод, обаче, учените смятат, че така значително намалява шансът да се излъже детекторът на лъжата.

Изследването на учените от испанския университет е проведено заради опасенията и все по-голямата настоятелност на институциите да се подобри контролът на летища, гранични пунктове, гари и полицейски управления.

Смята се, че тестът с термограф е цели 10% по-точен от детектора на лъжата и предвижда дали някой се опитва да излъже с около 80% точност.

Д-р Гомез Милан, който е част от учените, провели изследването, твърди, че по време на разпит от страна на полицията, ако въпросите се комбинират с термограф, то резултатите със сигурност ще бъдат много по-точни.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ако беше така на *** носа трябваше да се показва през тила й.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На лъжците не им расте носа ,а друга работа , но на писателя на детски книжки не му е било удобно да го напише.
5
1
 
3
 
! Отговори
к преди 2 години
това са глупости разбира се - пак анонимни учени от анонимен институт ... еврейски фалшиви новини това което издава лъжеца е езикът на тялото - хора които биват лъгани постоянно - съдии, полицаи, лекари и пр. се научават почти безпогрешно да определят лъжеца по езика на тялото - правят го почти несъзнателноза да не ви разкрият когато лъжете рецитирайте наум някое тъпо стихотворение - химнът на България ще свърши работа ... и разбира се не лъжете тъпо
4
1
 
2
 
! Отговори
Росен Петров преди 2 години
Лъжат!!!!
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има специална карикатура на КАРИКАТУРАТА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ !
2
3
 
12
 
! Отговори
:) преди 2 години
Затова на Бокича поялника не е 10 метра. Той лъже 24/7. Сигурен съм, че и себе си в огледалото като погледне, пак се пробва да излъже нещо.... че е умен, че е красив. Мани, ами и успява.
1
1
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 2 години
оня милиционер дето се прави на историк напоследък дали се е сцепил от блъфиране...