Четири очи и два свята: Дете свали обувките си, даде ги на бездомник

"Дай на богаташко хлапе сух хляб и то ще го хвърли на земята с погнуса"
31 яну 2019 09:00,
52
Четири очи и два свята: Дете свали обувките си, даде ги на бездомник
Снимка: Кадър YouTube

"Дай на богаташко хлапе сух хляб и то ще го хвърли на земята с погнуса. Дай същото на бедно дете и то ще помни името ти до края на живота си", Бангамбики Хабяримана.

Някои деца се раждат със златна лъжица в устата - имат всичко онова, за което останалите мечтаят до края на живота си. Някои се раждат като галеници на съдбата - раждат се в семейство с добро положение, имат нормално детство и стават проспериращи и успешни хора.

Някои, обаче, нямат този късмет. Някои се раждат и цял живот тънат в бедност, макар и семейството им всеки ден да се бори с обстоятелствата, за да им даде по-добър живот. Някои се раждат без сладки дрешки, без играчки, без обувки и без дом.

А когато четири очи от два различни свята се срещнат, тогава могат да се случат чудеса.

9-годишният Чеих Фаизал е ученик в Куала Лумпур в Малайзия. Момченцето се разхождало на улицата, когато видяло на тротоара да стои майка с босо дете. Възрастен ще отмине, ще изцъка с език, за да изрази съжаление. Но малцина биха направили нещо. Децата, обаче, са от друга вселена.

Затова Чеих спрял пред босото момче. Седнал на тротоара до него. Развързал връзките на обувките си и ги свалил от собствените си крака. Свалил чорапите си.

Чеих подал на момчето собствените си обувки. Подал и чорапите си. Момчето не помръднало. Тогава 9-годишното дете ги нахлузило на босите и мръсни крака на новия си приятел. Двамата изглеждали на почти една и съща възраст. Една възраст, различна съдба. Но едно и също голямо сърце.

След като подарил обувките си, Чеих станал и тръгнал да върви към дома си бос. Видеото е заснето от собствената му майка, а случката е от 13 януари. Клипчето успя да обиколи социалните мрежи и да трогне стотици хиляди хора по цялото земно кълбо.

"Надявам се, че всеки ще види позитивното послание на сина ми и ще разбере, че можем да направим живота на всеки един човек по-добър. Има много бездомници по света и ако всеки от нас направи един малък жест на доброта към тях, животът им ще бъде по-хубав", разказва майката на 9-годишното момченце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
nina преди 5 години
#40Бъркате основно две понятия-да научите детето си да бъде трудолюбиво-това,което вие се опитвате да ми обясните.Във видеото става дума за състрадание-да научите детето си да бъде състрадателно.Едно дете право добро на друго дете,защото изпитва състрадание( емпатия).То вижда босото дете и ще си събуе обувките и ще ги даде на босото.От емпатия,не от трудолюбие. Колкото до добрината и трудолюбието,хубаво е човек да има и двете.
37
0
 
0
 
! Отговори
До Nina преди 5 години
Още преди да е тръгнало на училище, детето трябва да получава дребни задачи, които са по силите му, за да се учи на труд. Разумно е родителят да му каже за колко време възрастен човек може да свърши това, което е възложено на детето (напр., за половин час) и да му обясни по колко се плаща на час за подобна работа, също и колко часа трябва да се работи за да се купи конкретна вещ. Малкият да се научи, че и най-необходимото се купува с пари, а те се печелят с труд.
36
0
 
0
 
! Отговори
Нека аз отговоря преди 5 години
До ninaНаписаното е разумно.Не сте ли виждали как нагли млади ромки се отриват в 14-15-годишни момчета и дрънчат от тях пари? Майка му работи, но е отгладувала левчетата, които му е дала за закуска.Обувките са по-скъпа вещ. Дайте горния пример на нашенски третокласници и някои от тях наистина ще си дадат обущетата на първото срещнато ромче. Дали семейството на ученика може още на следващия ден да му купи други обувки?Относно труда - още от предучилищна ще го учиш и ще му обясниш, че
35
1
 
0
 
! Отговори
nina преди 5 години
#37Съжалявам,но сте написали абсолютна глупост.Когато учите едно 9 годишно дете на добрина,то тя е добрина,няма 3,4 или 24 условия..(гореспоменатата статия)Колкото до работата през ваканцията-то тя пак не може да се отнесе до 9 годишните деца,а ако чакате да учите детето си на 16 години(когато легално ще може да заработва пари през ваканцията си),мисля ще бъде доста късно.Премислете пак какво е добрина и как едно дете се учи да прави добро.От всичко,което сте написали в поста си се вижда,че не правите/ не знаете /или просто не искате да правите добрини .
34
1
 
3
 
! Отговори
Преди жеста на добро преди 5 години
Всеки да научи детето си, преди да направи такъв жест:- Да се замисли от какво са се лишили неговите родители, за да му купят онова, което то е решило да даде някому.- Да се замисли колко време са работили родителите му, за да спечелят парите, с които са му купили въпросната вещ.- През ваканцията да накарат детето да поработи, за да спечели с труда си поне част от сумата, равна на стойността на предмета, който е дарило.- Да се запита дали този насреща наистина е беден и защо е беден?
33
2
 
1
 
! Отговори
надявам се преди 5 години
Чакам Нинова да ми отстъпи Техноимпекс а Йончева 700 000 лв да си направя документално селфи.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MALAIZIA E SRAVNITELNO BOGATA DARGAVA,NO I TAM KAKTO SE VIGDA IMA I BEDNIHORA.V BALGARIA BOGATITE OTMINAVAT S OTVRASHTENIE,KOGATO VIDYAT DEZA DA PROSYAT,NO KAKVO DA SE PRAVI.
31
3
 
6
 
! Отговори
Дядка преди 5 години
Хубаво е направило детето! Браво!А сега да питам авторката на тази статия:- Абе, тези деца вярно ли са на по девет години?????Аз значи съм на някъде към 109 години. Мислете малко като преписвате бе!!!!!!
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Sigoturi NakuraИма безкрайно много примери, за хора родили се в бедни семейства, които след това се реализарат много успешно, но за тези си успехи те са се напънали сериозно, учили са, трудили са се, борили са се и т.н. С мърморене и псувни, как другите са ти виновни за собственото ти жалко състояние, максимума е никому ненужна ***.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От сайта си позволяват да преправят коментарите по тяхно либерастично усмотрение.Цензура,но истината е като шило в торба.Винаги излиза.
28
3
 
15
 
! Отговори
гош преди 5 години
Отвратително е че разплутата лежи на тротоара и използва детето си за просия. Прилича ми на ци г анките, които алкохолизират пеленачета за да ги показват по кръстовищата и да искат пари.Във този блудкав, режисиран клип всеки е получил своето, едната обувки, другата световна слава, макар и за 1 час.
27
1
 
11
 
! Отговори
Циник до 21 преди 5 години
"Бездушни, циници и изпразнени от съдържание хора за съжаление. Да говорят каквото си искат. Явно така са най-щастливи. Харесва им да са брутални, безжалостни и жестоки. Пишат не за да убедят друг, а защото самите те са нещастни. Не обръщам внимание на такива хора."-----------------Цuнuк - днес , наивнико - е единствената реална жизнена позиция!Докараха ни дотам, че вместо да се грижим и храним собствените си деца - трябва да хрантутим - афганистанци, африканци, араби, и пакистанци!
26
2
 
12
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Кой ви каза че във старческите домове дрехите се дават само на избрани? Ако в някой дом, някой злоупотребява, това не е и в останалите!Аз също съм носила дрехи в дома "Иван Рилски" в Пловдив, и се оставят в общия салон, където се събират да гледат телевизия, влизат хората, гледат, мерат и си взимат.Да помогнеш на възрастен, немощен човек е достойно и благородно, но да даваш на тези охранени, правещи се на сакати и използващи децата си за да будят съжаление, е глупаво и недостойно
25
1
 
15
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Не виждам нищо позитивно в издигането в култ на мързела и глупостта! Ти ако виждаш нещо позитивно в това да даваш пари на някой за да може той да напие или надруса, да го стимулира да не се образава и работи, тоест да си разруши живота, аз не само не виждам, но съм твърдо против подобни много порочни практики. Стига вече с тези първосигнални инфантилни реакции, чувства и емоции, това не помага на никой, напротив вреди и то много! Работа, образавание и дисциплина, не подаяния!
24
2
 
8
 
! Отговори
До сократис преди 5 години
И оттам дрехите изчезват по невидими пътища към соц работници или лелките. Питах в един старчески дом дали им дават дрехи и хората казаха че само на избрани се дава другото се прибира.По кофите ходят братята роми и после преподават дрехи.Дайте ги директно на някого който има нужда.Бях в трамвая когато една жена попита друга с дете дали би взела дрешки.Това е начинът!Не да си видите дрехите изложени за продажба от братята.
23
0
 
18
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Защо трябва да давате примери за елементарна човещина чак от Малайзия? Вижте във всеки град до кофите за отпадъци дорбите с дрехи, обувки, играчки на вече пораснали деца, оставени, за да се вземат от по-бедни и недоимащи хора. Лично аз, когато преди години почина баща ми, занесох няколко чувала с хубави негови дрехи-костюми, панталони, ризи, якета и два балтона, в един старчески дом и "преоблякох" повечето от мъжете.Не се хваля, но вие тук правите слъзлива сензация от едни обувки...
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
режисирано или не посланието е позитивно, на тази възраст дадох петаче или две(не помян точно), на дете просещо на пазара, пак на моя възраст. Парите ми бяха дадени от някой да си купя нещо и даже имах известен укор от майка си, защото и нашето положение не е било най-розовото, но понякога мисля, че тези жестове Всевишния ги награждава по един или друг начин. Но вярващ или невярващ човек трябва да оценява позитивно клипчето.
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тлъста малайка проси използвайки детето си вместо да работи за прехраната му.Като навсякъде по света.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната хипи-либерастка простотия за ревливи женички, а посланието че ще спасим света с инфантилност. И какво като някакво дете дало на друго обувки? Разбира се всичко е добре режисирано, като във всяко едно касово риалити, но кое му е доброто, на какво учим децата? Няма проблем да си ***, винага ще се намери куха лейка, която да те обгрижва, тоест да се учи, работи, да се бориш за успеха си е ненужно, от другата страна учи нормалното дете, че да си успешен е лошо, трябва да си хипи-гей.
19
6
 
8
 
! Отговори
Има много преди 5 години
Бездушни, циници и изпразнени от съдържание хора за съжаление. Да говорят каквото си искат. Явно така са най-щастливи. Харесва им да са брутални, безжалостни и жестоки. Пишат не за да убедят друг, а защото самите те са нещастни. Не обръщам внимание на такива хора.