Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Реално обаче столицата не може да си позволи толкова нови хора, твърди архитект Георгиев
Обновена: 20 юни 2019 13:17 | 21 май 2019 12:43, Бойчо Попов
272
Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, показват данни от проучване по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект" обаче, реално столицата надали може да си позволи толкова много нови жители.

Той представи ново изследване на „Визия за София“, според което при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. По думите на арх. Георгиев в момента пазарът е по-близо до долната граница от 30 кв. м и дори под нея. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247, става ясно от анализа.

В Софийска област най-голям поемен потенциал имат Волуяк и НПЗ Кремиковци, а в рамките на града най-голям е капацитетът за поемане на нови жители в кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, показва изследването.

Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища, като над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още по темата: Визия за София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
13
 
! Отговори
До 101 преди 4 години
В САЩ децата учат само в училище в квартала.А в училището на племенника няма нито един *** и латинос,а само бели и по-малко от Източна Азия-японци,корейци и други такива Та сам си направи извода в какъв квартал живеят .И цялата къща заедно с двора е 150 хиляди долара.Колкото един по-голям апартамент в София.
93
1
 
21
 
! Отговори
do 109 преди 4 години
Човече, аз също съм 4 то поколение висшист. И какво? Дядо ми е роден на жълтите павета, на опашката на коня, дето се вика! И аз там. И какво? ИЗбягах на село! Аман от софянци!!!!! В кавички, де:)
92
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
40 M2??!!!!! Mizeria
91
3
 
23
 
! Отговори
До Софиянец преди 4 години
***..о-важното е,не къде живее човек,а какво му е образованието и културата.Аз съм четвърто поколение с висше образование и ти искаш да ми кажеш,че някой бакшиш от Люлин е по-културен и образован от мен ли? Наистина сте жалки комплексари.
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елате всички в София, бе!
89
1
 
7
 
! Отговори
Представяш ли си преди 4 години
Всичко става Турция. София град държава като ватикана.Само чистокръвни българи.
88
0
 
5
 
! Отговори
До 102 преди 4 години
Еееееее, ти па го изкара Перник около 1 млн.! Верно, че са ЖеУезни ама не знам дали имат и 100 000!?!
87
0
 
24
 
! Отговори
Иванова преди 4 години
За жилищна площ правят изчисления, но за детски градини, училища и паркиране около тях - нямат никаква идея! През 2019г. извън детските заведения остават около 7000 деца! Хайде поканете, още 7000 деца от провинцията! Да не говорим за задръстванията! МАЛОУМНО!!!
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София може да се преселят още 2 милиона, но какво ще остане в "провинцията"? По неофициални данни от НСИ, заедно с работещите от Перник и др. населени места София днес е около 3-3,5 милиона.
85
2
 
1
 
! Отговори
До 94 преди 4 години
Какво точно да проверим? Да не би всички къщи в Охайо да са на една и съща цена? Да има и евтини къщи, но те са в престъпни предградията и са представляват разпадаща се дървения.
84
5
 
12
 
! Отговори
ФанДупкова преди 4 години
Живея в София, но си имам и 2 вили! Та отивам Уикенда на село и реших да се поразходя из селото, което се състои от 400-500 жители............и установявам, че в селото са направили 3 детски площадки, ама както си трябва - пързалки, люлки, катерушки, заградени с ограда и т.н. и си викам! Въх, ай сиктир ба, уби мъ ....то в целия Люлин няма толкова такива площадки ;-)
83
7
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
До GЕй тази логика като я чуя и автоматично започва да ми мирише на цъ рвул от провинцията. Ти такъв ли си? А пък да знаеш, преди 10000 години твоите предци са пристигнали от Африка. А преди 100000 години, а преди 1000000 години, и т.н. Истината е, че масово по провинцията сте агресивни про стаци и негр амотници.
82
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мииии освен да заживеем всички в София а провинцията ще я продадем на съседните държави.
81
1
 
6
 
! Отговори
Мосю Густав преди 4 години
По индийските стандарти може, да. Въпроса е: Ние в Индия ли сме или в Европа?
80
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който е т ъ п се преселва у софето, нойто не е - на запад
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софианци срещу провианциалисти - няма такава простотия.
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 90Намира се къщата в столицата на щата Охайо-Кълъмбъс.Лесно може да се провери колко струва квадратен метър жилище там.
77
1
 
15
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
Всъщност, дали си родом от София или не, не те прави автоматично образован и интелигентен. Но коментарите са забавни :)) А, че е преселено...то това не е само в София, по цял свят го има този момент. Попътувайте и вижте :)
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха хаКолко много са?За последната година населението на София се е увеличило с 0,02 процента.Не случайно години наред смъртността е по-висока от раждаемостта в София.В София са много автомобилите,не хората.Ама то в цяла България автомобилите станаха много.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софиянец,Градски, *** е, че не говори глупости. Е, зависи и къде в САЩ се намира въпросната къща, но тук цените наистина станаха леко безумни :)