Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Реално обаче столицата не може да си позволи толкова нови хора, твърди архитект Георгиев
Обновена: 20 юни 2019 13:17 | 21 май 2019 12:43, Бойчо Попов
272
Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, показват данни от проучване по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект" обаче, реално столицата надали може да си позволи толкова много нови жители.

Той представи ново изследване на „Визия за София“, според което при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. По думите на арх. Георгиев в момента пазарът е по-близо до долната граница от 30 кв. м и дори под нея. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247, става ясно от анализа.

В Софийска област най-голям поемен потенциал имат Волуяк и НПЗ Кремиковци, а в рамките на града най-голям е капацитетът за поемане на нови жители в кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, показва изследването.

Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища, като над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още по темата: Визия за София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
19
 
! Отговори
тоз са изложи преди 4 години
София отдавна не е 1.3 млн. и тези 1 млн. вече ги е "поела"! Няма 31 % необитаеми жилища, а 3-4 %, другите са под наем с необявени наематели! Срамно е да работиш за общината и да не си в час с нещата!
73
0
 
25
 
! Отговори
егати преди 4 години
цитат: "на 1000 души население се падат 55 жилища"значи в едно жилище живеят средно 1000/55 = 18 човека.При 18 живущи в жилище инж. Валентин Йовев смята че може още.Не знам защо, колкото повече чета, все повече се убеждавам че или аз съм безкрайно умен, или пишещите са идио ти.
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СофиянецХахаха.Не случайно има над 2 милиона българи в чужбина.Само комплексари като теб си мислят,че мечтата на всички българи е да се заселят в миризливият ви град.
71
2
 
13
 
! Отговори
ммммм преди 4 години
Инфраструктура - никаква, няма пътища, няма вИк, ни паркинги, които да поемат сегашната маса народ в София, а и работа. А колкото хората са по-притеснени, толкова са по-зли и болни...Та питането ми е, това ли е замисъла да похлупят един врящ казан и да чакат да се избием, за да влезе в сила "естествения подбор" и да се дозатрием, че нещо ц-те не се справят много успешно?
70
3
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
До Анонимен 74 Много такива луди има драги ,куп пари дават за както казваш "миризливи панелки" или за безумни наеми.Ама нали са в Софето, е друго си е не е като на мегдана в село.
69
17
 
19
 
! Отговори
G преди 4 години
До Софиянец: Баба ти и дядо ти преди 50 години са дошли от някое село...21ви век е! Няма граници между държавите, а вие СОФИЯНЦИТЕ ще поставяте граници в България. Моля да слезете на Земята! Благодаря и мяу !
68
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХХLМного добре, избрал си да не живееш в София, това е твоя личен избор и аз го уважавам, но да твърдиш, че тук не се живее е смешно-глуповато. Живее се като на всякъде другаде, както сам си го направиш! Какво значи препълнен град? В градовете живеят хора, в гората не - просто е. На който не му понася да живее някъде, трябва сам да вземе решение да се премести другаде, къде смята че ще се чувства по-добре - пак опираме до личния избор.
67
7
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
"Един приятел емигрира в САЩ ,в град горе-долу колкото София по население и си купи къща с двор на цената на панелка в Люлин,а той и жена му получават заплати 4 пъти по-високи от това,което получаваха в София."Ами отивайте в САЩ за по-високи заплти и къщи с 5 спални и басейн на цената на панелка в София, кой ви пречи? ХАйде, тръгвайте! А, чакай малко ... ти май говориш пълни глупости?
66
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е луд да отиде в миризливата София и да даде един куп пари за миризлива панелкаДоста такива има. Около 90% от населението на града към момента.
65
4
 
9
 
! Отговори
Да бе да, преди 4 години
пишете още глупости та и другата половина от България да се пресели в София. Вече няма въздух ,а вие само глупости пишете. Всички новодошли в един момент има къде да се върнат ,а много такива като мен ,които си нямат село трябва да се задушават в родния си град.
64
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментар 61 е много точен.Всички тези легенди как София била 2 милиона, са пълен абсурд. 1.2-1.3 милиона и то максимум. Вярно - има хора, живеещи тук без адресна регистрация. Но също така има и хора, които само след няколко години или се връщат, или отиват още по на запад.
63
12
 
26
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Елате бе, елате повече, има място за всички. Елате със старите си трошки, с миекането, с простотията, с мръсотията, елате повече. Откакто се преселиха дивите орди след 89-та и културата и чистотата в София паднаха рязко. И да ми се обяснявате колко сте културни и възпитани, и да не ми се обяснявате, това е факт. Всички стари Софиянци помним какво беше и какво е сега. Пр ости и агресивни цъ рвули ...
62
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е луд да отиде в миризливата София и да даде един куп пари за миризлива панелка?Един приятел емигрира в САЩ ,в град горе-долу колкото София по население и си купи къща с двор на цената на панелка в Люлин,а той и жена му получават заплати 4 пъти по-високи от това,което получаваха в София.
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кварталите от социализма могат да поемат неограничен брой капиталистически сгради от архитектурния стил "Мутробарок". Социализмът е оставил достатъчно място между сградите, които капитализмът има да запълва поне 100 години. Трябва да се приеме мораториум на всички строежи, до запълване на жилищния фонд, който сега стои празен.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може, но няма.Те хората вече напускат София :)
59
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДАТесните булеварди са наистина голям проблем и точно за това общината допълнително ги скъси, с веоалеи ползвани от десетина хипита и бус ленти, ей така за да може да стават все по-големи задръствания и купона да тече.
58
0
 
14
 
! Отговори
ХХL преди 4 години
До Анонимен 52Не ме разбра приятелю, аз не живея в столицата. На 30 съм и съм я посещавал може би 3 пъти. Хубаво е, но точно това казвам не бива да е препълнен града, без това и сега се оплаквате че е пренаселено.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изгодно продавам самоебчка на ***.да.ли има модели и на батерии
56
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея в среден по големина град в България.От примерно 100 човека,които вече не живеят тук ,90 са в чужбина,8 в София и по един в Пловдив и Варна.Така че са митове,че едва ли не цяла България се е заселила в София-хората от провинцията емигрират,а не отиват в София.
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина обаче е уникален шизофреник, хем драпа със зъби и нокти да отиде в големия град, хем като отиде там започва да се оплаква от другите като него.