Почина последният мъжки суматрански носорог

Учените не могат да възстановят популацията и на този вид
27 май 2019 16:25,
43
Почина последният мъжки суматрански носорог
Снимка: Pixabay

Последният мъжки суматрански носорог в Малайзия, обитавал резерват в източния щат Сабах на остров Борнео, се спомина, предаде ДПА, позовавайки се на местния всекидневник "Стар", пише БТА.

Още по темата

Почина Судан! Последният мъжки северен бял носорог

Животното на име Там беше подложено на интензивно лечение от повече от седмица заради предполагаеми чернодробни и бъбречни проблеми, свързани с възрастта. Смята се, че носорогът, намерен да броди из палмова плантация в Сабах през 2008 г., е бил на около 35-годишен. Средната продължителност на живота при този вид животни е 35-40 години.

След кончината на Там в Малайзия остава само един представител на вида - женската Иман. Суматранските носорози са считани за критично застрашен вид. Основна заплаха за оцеляването им са бракониерството и незаконното присвояване на земи от хабитатите им.

Останалите суматрански носорози са изолирани до такава степен, че е възможно рядко или дори никога да не срещнат други представители на вида, за да се размножат. Въпреки сътрудничеството с Индонезия и използването на усъвършенствани техники за оплождане ин витро, усилията за увеличаването на популацията им на остров Борнео са безплодни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
Принципно си прав ако човека е действал само с хищническите инстинкти просто да консумира не да се научи да мисли за бъдещето като да култивира земя и да изгражда дом,и да създава сечива ,човека нямаше да господстващ вид и нямаше да разпространен по целия свят и нямаше да унищожава всички живо което му се изпречва на пътя.Тогава природата щеше да е в равновесие, но колкото да тъгуваш към първобитните факт е че човека се развил и няма връщане назад както предлагаш.
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости, не беше лош човек... ъъ носорог, де.
14
0
 
8
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Типичен пример за непрекъснато фабрикуваните от "Зелените" и "природолюбителите" лъжи.Да суматренския носорог е застрашен.Само,че в статията са пропустнали да напишат,че популацията му примерно на Суматра от 315 нарасна на 375 животни през последните 8 години.В зоопаркове и частни паркове поцелия свят има над 800 носорога от този вид.И макар искуственото размножаване да е трудно,защото женската създава яйцеклетка чак след копулацията има 5 родени в Саш по този начин
13
3
 
4
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Има си биологично равновесие в която верига участва и човека, затова казват ако изчезнат пчелите на човечеството му остава 5 г живот
12
2
 
3
 
! Отговори
Ъъъ преди 4 години
Докато още има живи женски екземпляри, изчезналият вид може да се спаси чрез узаконяването и гарантирането на правата на еднополови двойки.
11
3
 
9
 
! Отговори
ДО 10 преди 4 години
Ти явно си на нивото на лъвовете.... Естествено, че е длъжен да спсява популациите на други видове. 1) Човека е единственото интелигентно същество на тази планета и има възможност да спасява популации 2) Защото човекът е причината тези популации да изчезват.... има и още, ама на ***, какво съм седнал и аз да обяснявам....
10
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Човекът има винаАко имаше 7 млрд. лъва и 20 000 човека, по-щаслив ли щеше да бъдеш искам само да ми отговориш? Защо смяташ, че човека е длъжен да спасява популациите на други видове? Динозаврите били ли са загрижени за бъдещето на бозайниците според теб?
9
14
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Много дразнят такива зелени фанатици като теб - какво предлагаш да се самоунищожим ли? Защо не започнеш от себе си тогава? Един животински вид е изчезнал, това нито се случва за първи път, нито за последен, нито е проблем за природата. Ще се появят нови видове, по-приспособими от тези носорози, така работи природата.
8
2
 
4
 
! Отговори
Димитър Данчев преди 4 години
Напълно е постижимо чрез съвременните технологии в генетиката да се възстанови този вид. Трудно е когато няма други живи индивиди от даден вид. А тук има живи женски животни, така че нищо не е изгубено
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питайте електората на печелившите как стават тези работи
6
1
 
13
 
! Отговори
Човекът има вина преди 4 години
...Изчезването на биологични видове днешно време се равнява на биологично унищожение на дивия живот на планетата, предупреждават учени....По последно проучване половината от бозайниците живели на планетата ни ВЕЧЕ ГИ НЯМА .Броят на хората по света се е увеличил с над два пъти от 1960 г. до 7,4 млрд. За сметка на увеличаващата се човешка популация в момента на свобода са останали само 20 000 лъва, по-малко от 7000 гепарда, 500 до 1000 гигантски панди и около 250 суматрански носорога.
5
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E айде сега не могат.Те Джурасик Парк не са ли гледали.Хората динозаври възтановяват умрели преди милиони години. Те един носорог умрял завчера не могат.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тиквонДа това ще си ти
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен1Да бе.Сигурно ние сме виновни и за изчезването на динозаврите и птеродактилите.Чак толкова вина недей да поемаш.
2
7
 
31
 
! Отговори
тиквон преди 4 години
не е много далеч времето, когато ще почине и последният българин
1
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме като вируса за планетата! Кога ли тя ще "оздравее" от нас!