Почина Судан! Последният мъжки северен бял носорог

Приспан бил от ветеринари заради тежкото си състояние
20 мар 2018 15:45, Красимир Ангелов
31

Последният северен бял носорог. Снимка: Reuters

Судан - последният мъжки северен бял носорог, почина от "възрастови усложнения", съобщиха световните информационни агенции.

Резерватът "Ол Паджета" в Кения съобщи, че 45-годишният Судан е приспан завинаги, след като състоянието му значително се влошило и той вече не можел да стои изправен. Мускулите и костите му атрофирали, а по кожата му имало големи рани с дълбока инфекция на задния ляв крак.

Още по темата

Специалистите се надяваха с помощта на Судан и останалите само два женски северни бели носорога да спасят подвида от изчезване. Двете женски обаче са негова дъщеря и внучка, което на практика обрече усилията на неуспех.

Судан беше знаменитост в резервата и привличаше хиляди посетители. Миналата година беше вписан като "най-видния ерген на света" в приложението Тиндър за срещи, с цел да бъдат набрани средства за оплождане ин витро на двете женски.

"Той беше влиятелен посланик за вида и ще бъде запомнен с работата за осведомяване на целия свят за тежкото положение не само на носорозите, но и на хиляди други видове, застрашени от изчезване заради човешка дейност", каза директорът на резервата Ричард Вин, цитиран от БТА.

Судан беше последният северен бял носорог, роден на свобода. Той е живял в чешка зоологическа градина, а през 2009 г. е преместен в Кения заедно с известните по това време три женски северни бели носорога. Въпреки проявения от него интерес обаче, до бременност не се е стигнало.

Грижещите се за Судан рейнджъри го описаха като кротък. Те от седмици тъжаха за състоянието му, което предвещаваше, че краят му е близо.

Судан значително допринесе за оцеляването на вида, защото даде живот на две женски, написаха от резервата. Освен това от него е събран генетичен материал, който дава надежда да бъдат направени опити за възпроизвеждането на северните бели носорози чрез нови клетъчни технологии.

Единствената надежда за запазването на подвида е "да бъдат разработени методи за оплождане с яйцеклетки от двете останали женски, съхранявана сперма от северен бял носорог и сурогатни майки от подвида южни бели носорози", обясниха от резервата.

Северните бели носорози някога са живели в части от Чад, Судан, Уганда, Конго и Централноафриканската република. Видът е станал жертва и на въоръжените конфликти в района и на бракониери.

В Африка са останали около 20 000 южни бели носорози. Броят им преди век спаднал на около 100, но благодарение на усилията за опазването на вида под инициативата на Иън Плейър положението им се подобрило.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 1 година
поредния вид затрит от природозащитниците и еколозите, с тяхната глупава "защита". ако не беше защитен, щеше да се развъжда във ферми заради рога си, но не, кравите може да се гледат във ферми, но носорога не може, той е защитен вид. като е защитен - айде при динозаврите
27
0
 
3
 
! Отговори
:( преди 1 година
Честито "човечество"...
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бг

Смешник балкански. Това ли наричаш ПРИКРИВАНЕ?????? Този сайт има различни категории в които се пускат различни на тематика статии. Това не е прикриване да та в главата глупава българска!
25
10
 
1
 
! Отговори
Китаец преди 1 година
Да не го заровите барабар с рога, ей, знаете ли колко пари струва!
24
3
 
7
 
! Отговори
До косио преди 1 година
Бай ганио сърбай ракия и гледай ЦСКА Левски пъпеш такъв.
23
0
 
6
 
! Отговори
JALKO преди 1 година
Тъжно и жалко е. Ама "любителите на животни" развъждат предимно кучета. Има почти 1000000000 (един милиард) кучета на планетата, вкл. вълци, дингота, чакали, булонки, питбули. Озаптете се, бе!!! Защо яворчо от 4 лапи не помогне носорозите? Има и застрашени видове на Българска територия
22
3
 
3
 
! Отговори
Косю преди 1 година
До Анонимен
А колко видове сме създали направо думи нямам..
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното доказателство,че ние хората,сме най-големите и противни животни на тази планета.Колко още животни и растения изчезнаха от хорската лакомия и жажда за пари,не е истина просто!
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изчезването на видове е трагедия и никога не е протичало с такава скорост поради човешката простотия и алчност. Създават се и нови видове - това са со ро со и дите, джендърите и други. Само че не могат да заместят природната красота, която се погубва и благодарение на пропагандното им нищописане..
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айнщайн е казал много точно че единствените безкрайни неща са хорската простотия и вселената ,но за вселената не е напълно сигурен . Какво може да излекува един костен израстък?
18
21
 
2
 
! Отговори
Косю преди 1 година
До До 7
Айде без обиди моля, видове изчезват постоянно, нови се създават, нормално е - всичко тече, всичко се променя, развитие се нарича. И ти ще изчезнеш някой ден, затова споко :))
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъжно
16
0
 
6
 
! Отговори
заблудени оФци преди 1 година
a кога ..... глиста Паси ?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне семето му не са ли замразили да се възстанови
14
2
 
23
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
"Айде сега и за тея ли ще набираме средства. Изчезнали, изчезнали кво да напрайм"

Нищо не "прайте" затова сте на този хал, и шокиращата ви простотия расте с всеки изминал ден! Точно защото нищо не"прайте" и нищо не ви интересува, от вас нищо не става! Разбира се че няма да се трогнеш че е изчезнал един вид животно, след като не се трогваш и от нищо което те обгражда! Продължавай нищо да не "прайш" глу.пак. Това се отнася и до Косьо, подобен на теб, крет.ен
13
1
 
2
 
! Отговори
бг преди 1 година
До Анонимен 8 -Не че ти дължа обяснение даже напротив.Щом мислиш,че необективната журналистка и прикриването на важни новини с обществено значение са "жалки" достатъчно говори за Вашата ценностна система.Без повече коментар
12
21
 
2
 
! Отговори
Косю преди 1 година
Природата унищожи мамутите, птицата моа, гълъбът додо, неандерталския човек и много други видове. Щом е решила да премахне и тоз носорог - така да бъде! Без динозаври се справяме и без носорога ще се справим :)
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Косю

Същото което до сега, ще гледате планета и ще си сърбате ракийката в панелката.
10
28
 
4
 
! Отговори
Косю преди 1 година
Ко'ш прайм сега без северни бели носорози?
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7

Спокойно балканска утайко никой нищо не иска от теб.