Проф. Овчаров: Граф Дракула е с български произход

Той е запомнен с изключителната си жестокост
Обновена: 5 юни 2019 15:21 | 5 юни 2019 15:20,
74
Проф. Овчаров: Граф Дракула е с български произход
Снимка: БТА

Историци смятат, че Влад Цепеш, известен като Дракула, е с български произход и корени, това съобщиха във Велико Търново историците проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов, пише БТА.

Още по темата

Проф. Николай Овчаров: Дракула е имал резиденция в Свищов

Според историците до 13 век земите на север от Дунав до Карпатите са се управлявали от български боляри. За това сочат известните за историографите влахо-български грамоти. Един от най-влиятелните воеводи по онова време, за който се знае, че е от българо-кумански произход е Мирчо Стари, който заедно с цар Иван Шишман, след падането на Българското царство под османско владичество, води едни от най-последователните битки срещу османското нашествие на Балканите.

Воеводата Мирчо Стари е наследник на българската династия "Басараб
", която има много разклонения, а неговият внук е Влад Трети Цепеш, чието рождено име, според запазените грамоти е Йоан Влад, посочи проф. Овчаров.

По думите му до 15 век, всички български владетели са носели като първо име Йоан, което е българското царско име. Дори в този исторически период българската държава да не съществува, традицията продължава във влашките и молдовските родове, отбеляза той.

Йоан Влад Цепеш управлява на три пъти Влашкото воеводство, а в периода 1461-1462 година превзема 17 крепости по Дунав и убива над 23 хиляди османци, набучвайки ги на кол, откъдето идва и прозвището му "цепеш", посочи Овчаров. Тези данни са известни от писмото на воеводата до Унгарския крал, припомни Овчаров.

Дракула е наречен, защото баща му бил член на Ордена на Дракона, организация, създадена през 15 век от европейски благородници - с цел отпор на османското нашествие, посочи историкът.

Според проф. Пламен Павлов владетелят е запомнен със своята жестокост, която вероятно се дължи на факта, че на 13 години е бил даден като заложник в двора на Мехмед Втори - Завоевателя.

През последните повече от две седмици проф. Николай Овчаров ръководи археологическа експедиция в свищовската крепост "Калето", с финансиране от община Свищов. За крепостта се предполага, че е била превзета от Влад Цепеш, тъй като е част от така наречения Свищовски път - свързващ Централна с Южна Европа и на ключово място на Дунав.

Целта е чрез разкопките и съществуващите писмени извори да бъде представена ключовата роля на Свищов и на другите българските градове и крепости по Дунав от Античността, през Средновековието до днес, посочи проф. Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Да, също така доктор Джекил е македонец, а Франкенщайн - украинец.
59
5
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Той освн че е българин ами и управлява България вече 10г. И с цялото ми уважение към професорът не се казва Влад Дракула а Бад Дракула.
58
3
 
3
 
! Отговори
Фриц Клингенберг преди 4 години
Невежеството ни в областта на историята ни кара да хулим своето време. Хората винаги са постъпвали така!Флобер
57
2
 
2
 
! Отговори
Нема хора преди 4 години
Ето една тъжна новина в Свищов бе изградена супер скъпа ненужна уж "пречиствателна станция".Заради нея канализацията на града вместо да носи разтоварваща по течението на реката важна еже секундна информация е обърната нагоре. Получава се т.н "обърнато кундалини".Градът обезлюдява бързо.
56
3
 
0
 
! Отговори
Внимателно преди 4 години
В Молдавия столица Кишинев при проучване на музеи се похвалиха че от създаването на Кирилицата до днес в приднестровието се пише само на Кирилица.Въведената латиница 1991 година създава кървава граница между Приднестровието с столица Тираспол и Молдавия с столица Кишинев.Оказа се че под името БОлгария в СССР се подразбира голяма област от река Дунав до езерото Байкал.Важни експерти твърдят, че са княжество на БЪлгария.
55
2
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 4 години
Свищов има данни за Велико преславен град. Там са живели Теодорих с голяма група готи в региона на Белене Свищов още има данни за Аларих ликвидатора на РИм.
54
2
 
0
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 4 години
Преди много години проучвахме важен център на Дракула гр.Сигишоара Romania..Данните са за обсебване от *** подържащи масови убиици в телата на лидери вкл военни ..
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Владислав като име има обяснение през български. Православно е станало по късно. Руско още по късно. На грцки няма разумно обяснение.Имената са по древни, от християнството и имат сакрално значение. Днес масово се разпространяват филми , как някой си ще си кръсти детето Камък, Гражданин, Конелюб, и др. безумия, само и само в основата да е Гръцки. Точно това обаче издава, че от значението на определени имена, те са взели само едно качество, при адаптиране на думата към езика.
52
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя вече стана за смях. Истински шоумен в науката
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко века Румъния и Унгария са била под българско робство? А? Тук всички се кефят. Иначе когато попадаме в границите на Османската империя страдаме. А османлиите са били много напред спрямо европейците когато нахлуват на континента. Зверствата при средновековието са си били нещо обичайно. За съжаление. И в Магдебург, и в Батак. И във Франция. Ростислав е пойскал от Византия да му пратят такива като Кирил и Методи заради натиска от франките и българите!!!
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живял е в тежки времена. От запад и север натискат латини, от юг османи. Баща му е член на ордена на дракона. От там идва Дракула. Разчитал е на произход и християнство, като база за съюзни действия, но играта на католиците срещу православието, с помощта на османите, не е можел да промени. За това се е налагало да разчита на собствени сили.Често е предаван от управителите на разни области, които са се надявали, че османите, ще им гарантират запазване на стауса. И аз бих набивал на кол предател
49
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да прости видния съчинител на лъкардии проф. Божидар Димитров! Веселеше ни, но неговото място на шегаджия зае Овчаров. На честотата на появата му могат да завидят всички северомакедонски историчари. Очаквам и Хамурапи, и Ашураянипал, и Рамзес IV да излезнат българи!
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе ,ако бяха само документите ...а ако документите лъжат ...Античната и средновековна история е плод на много размишления .Авторите от този период също дават свои субективни оценки .То днешната ни история е по-скоро истерия ,камо ли за онези периоди .
47
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Владислаус е православно име. А ние не сме единствените православни.Що да не е гръг, името и сега го има в тази му форма в Гърция. Е вярно поради граматическите особености ние сме го прекръстили на Владислав
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като спомена каза Божидар Дим, Бог да го прости.Той казваше, има документ има история, няма документ няма история.А тези двамата от две гюлета не само отгатнаха, че градът е обсаден, отгатнаха кой го е опсади ами и кой точно е тяковал майка му да Дракула.Те направо са положили къртовски научен труд.
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Божидар Димитров има достойни последователи. Съревноваваме се със северномакедонците ли
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без Пламен Павлов панаир не става.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въобще не е Влад. Записан в латински източници като Владислаус. Предвид граматичните особености,най логично е да е бил Владислав. На български името има значение Владетел на Слава. Цепеш, му е лепнато по късно, от тези които мажат върху историята на Светлия народ / Бели Ари /Българи. Едва ли е по жесток, отколкото завоевателите. Иоан в името му, е имали смисъл на свързан с благороднически род.
42
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И граф Игнатиев тоже.И той ни е спукал кръвчицата.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАПОВЯДАЛ САМ ДА ГО РАЗСТРЕЛЯТ ЗА ДА ПРИСЪЕДИНЯТ мОЛДОВА ТИ НА КАКВИ ХАПЧЕТА СИ БРЕ ?