Проф. Николай Овчаров: Дракула е имал резиденция в Свищов

Замъкът може да се превърне в туристическа атракция, убеден е той
Обновена: 25 апр 2019 11:32 | 25 апр 2019 11:30, Анисия Иванова
41

Световноизвестният румънски пълководец граф Влад Цепеш, по-известен като граф Дракула, е имал резиденция у нас, разказа археологът проф. Николай Овчаров.

В "България сутрин" той обясни, че резиденцията на Дракула е бил в крепостта в Свищов, където скоро той и екипът му започват разкопки.

"Първите разкопки на крепостта в Свищов са правени през 1961 година от Въло Вълов. Той открива части от замъка, който е доста добре запазен. Целта ни е да върнем историята на свищовската крепост. В края на града се намира римският град Нове. През 1461 година крепостта е превзета от граф Влад Цепеш - Дракула. Тя му е резиденция за известно време. Битката между него и турците за Свищов е била доста ожесточена. Стените на крепостта са запазени до 7 метра височина. Тя може да стане един много интересен туристически обект", каза археологът пред Bulgaria ON AIR.

Професорът се надява скоро замъкът да се превърне в туристическа атракция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До как' Сийка да според историческите сведения е била от Свищов...това е научно доказано!
34
1
 
0
 
! Отговори
Свищов преди 4 години
Държал е стаи за почивка по долното течение на Дунава, какво чудно има? Сегашния хотел "Калето" е надградената версия в Свищов.
33
3
 
1
 
! Отговори
значи преди 4 години
затова свищовлии са такива кръвопийци,който не се е сблъсквал с тези пинтии нищо не знае
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дракула е бил българин...........направо го кажете................но е живял в територията на днешна Румъния!!!В Румъния доскоро се пишеше на кирилица...............но католиците и папското лоби въведоха латинеца..............тия гадини.............но обикновените румънци са готини хора!!
31
1
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Дракула си е пиел Блъди Мерито с Франкещайн на гара Горна Оряховица до коловозите.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските боляри на север от Дунав(в днешна Румъния,Молдова и Бесарабия) са наследници на два царски рода Асеневци и Шишмановци,че дори и на Срацимир."Дракула" е литературно измислено име на Владислав(Влад) Цепеш,този литературен псевдоним "Дракула" се появява много по-късно от историческите събития и историческата личност на Владислав(Влад) Цепеш и няма нищо общо с реалната история,а е художествена измислица.Владислав е принуден да бъде жесток,за да отбранява земите си от нашественици,разкъ
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички владетели на север от Дунав са писали на български език и всеки официален документ е подписан със знаците на българската царска династия на Асеневци - IWТакива български знаци е поставял и Владислав Цепеш(с по-късен литературен псевдоним Дракула).Самия документ за създаването на Букурещ е на български език,с български имена,с български царски знаци!От старата българска литература от днешна Румъния,българските учените правят сравнения за езика и изучаване на по-стария български език.
28
2
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Айде цъфнаха овошките, зачуруликаха птичките лято се зададе, Овчаров взе да наднича изпод юргана и да разправя какво е сънувал след седем гроздови.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега погледнах в Уикипедията,там са написали един куп лъжи за Владислав Бесараб Цепеш Дракула,а това е един български боляин,във вените на който тече кръвта на два царски български рода,герой,отдал целия си живот в борба против турците и запазването на Българките територии на север от Дунав от османското нашествие и други нашественици в българските земи!Имато "Дракула" е литературен псевдоним и не е свързан с историческата личност на Владислав(Влад) Цепеш.Пак ни унищожават историята,докога?
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не му пишете цялото име - Владислав,а пишете винаги съкратеното Влад?Името му е Владислав, Владислав с прякорите Цепеш или от литературата - Дракула,"цепеш" идва от глагола цепя,разсичам.А истинското му име е Владислав Бесараб,той е български болярин,от български царски род.
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
AKO EDIN OVCAR E PROFESOR DARGAVATA VUISTINA E ZAGINALA.
24
2
 
9
 
! Отговори
Я, па Я преди 4 години
Колкото до румънците, такава нация, народ и държава не са съществували до 1868 г. Румънския език е създаден с декрет и по разпореждане на първия, новоназначен за румънски крал през 19 в. До тогава основен език, както за администрация и комуникация, и църквата е българския език. За румънската църква е българския език до 1923 г. Това се повтаря и в Македония, за който има очи да гледа (родината на българите и България).
23
5
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 4 години
Траките е съвременен термин, целта е да се прекъсне връзката с далечното минало и да се изкарат българите пришълци. Името българи е съвременния вариант на името белги, белгари. Това име идва от името Бела, името на днешна Македония (почти) със едноименната столица. Гърците не могат да произнесат името с буквата Б и ползват П. Получава се Пела, родното място на А. Македонски, Ахил и др. не гърци но елини. Четете Херодот , той честно си е написал кой и какви територии са населявали дедите ни.
22
4
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 4 години
Днешната българска история е писана в Москва, Виена, Истанбул и Атина и няма общо с истината. Това се знае прекрасно от научните среди но е полит-некоректно да се преподава истината. Корените на днешните българи са на Балканите, след избухването на о. Самотраки започва преселението на хората от района по четирите посоки на света. Така прадедите ни са населили, цяла Европа и Азия до Монголия и Китай. Словените, сега наричани Славяни са преки наследници на траките.
21
2
 
2
 
! Отговори
СС преди 4 години
До Мосю Густав . Ами пишман народ, без капака достойнство, форумни плъхове....
20
1
 
2
 
! Отговори
А преди 4 години
Не е ли в Банкя.
19
1
 
1
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 17. Ами същите като гърците сме и ние. А те кои са - елините ли, македонците на Ал. Велики ли, спартанците ли, минойците ли, те кои са. И да ти кажа само, че няма да срещнеш нито едни грък, който така да не тачи и подценява историята си, както ние, т.е. не ние всички, а такива като теб.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПетровОт написаното от теб личи, че дори любителски не се интересуваш от археология и не четеш нищо в тази област.Поинтересувай се, няма да останеш разочарован. Поне ще добиеш представа какво има в земята на България, под повърхността й.Ще ти дам само един пример, относно площада пред "Шератон" в София Обществената сграда, която се е намирала там, по площ е почти колкото "Шератон", но е с един етаж по-висока. Днес е под земятаЗа античния стадион под главната улица в Пловдив не си ли чул?
17
3
 
5
 
! Отговори
Сандокан Сандански преди 4 години
Резиденция с асансьор или без?
16
10
 
2
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Това ние които ще конкуриарме гърците кои сме - прабългарите с конските опашки, траките които са безписмени или славяните които идват 6 и век? Или Людмила Живкова с теорията за 1300 години България?