Проф. Николай Овчаров: Дракула е имал резиденция в Свищов

Замъкът може да се превърне в туристическа атракция, убеден е той
Обновена: 25 апр 2019 11:32 | 25 апр 2019 11:30, Анисия Иванова
41

7861 гледания   |  Още видео
Световноизвестният румънски пълководец граф Влад Цепеш, по-известен като граф Дракула, е имал резиденция у нас, разказа археологът проф. Николай Овчаров.

В "България сутрин" той обясни, че резиденцията на Дракула е бил в крепостта в Свищов, където скоро той и екипът му започват разкопки.

"Първите разкопки на крепостта в Свищов са правени през 1961 година от Въло Вълов. Той открива части от замъка, който е доста добре запазен. Целта ни е да върнем историята на свищовската крепост. В края на града се намира римският град Нове. През 1461 година крепостта е превзета от граф Влад Цепеш - Дракула. Тя му е резиденция за известно време. Битката между него и турците за Свищов е била доста ожесточена. Стените на крепостта са запазени до 7 метра височина. Тя може да стане един много интересен туристически обект", каза археологът пред Bulgaria ON AIR.

Професорът се надява скоро замъкът да се превърне в туристическа атракция.
 


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До как' Сийка да според историческите сведения е била от Свищов...това е научно доказано!
36
0
 
0
 
! Отговори
Свищов преди 1 месец
Държал е стаи за почивка по долното течение на Дунава, какво чудно има? Сегашния хотел "Калето" е надградената версия в Свищов.
35
2
 
1
 
! Отговори
значи преди 1 месец
затова свищовлии са такива кръвопийци,който не се е сблъсквал с тези пинтии нищо не знае
34
0
 
3
 
! Отговори
как' Сийка преди 1 месец
А госпожа Дракулова, свищовлийка ли е ?
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дракула е бил българин...........направо го кажете................но е живял в територията на днешна Румъния!!!
В Румъния доскоро се пишеше на кирилица...............но католиците и папското лоби въведоха латинеца..............тия гадини.............но обикновените румънци са готини хора!!
32
0
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Дракула си е пиел Блъди Мерито с Франкещайн на гара Горна Оряховица до коловозите.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските боляри на север от Дунав(в днешна Румъния,Молдова и Бесарабия) са наследници на два царски рода Асеневци и Шишмановци,че дори и на Срацимир.
"Дракула" е литературно измислено име на Владислав(Влад) Цепеш,този литературен псевдоним "Дракула" се появява много по-късно от историческите събития и историческата личност на Владислав(Влад) Цепеш и няма нищо общо с реалната история,а е художествена измислица.
Владислав е принуден да бъде жесток,за да отбранява земите си от нашественици,разкъ
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички владетели на север от Дунав са писали на български език и всеки официален документ е подписан със знаците на българската царска династия на Асеневци - IW
Такива български знаци е поставял и Владислав Цепеш(с по-късен литературен псевдоним Дракула).
Самия документ за създаването на Букурещ е на български език,с български имена,с български царски знаци!
От старата българска литература от днешна Румъния,българските учените правят сравнения за езика и изучаване на по-стария български език.
29
1
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 месец
Айде цъфнаха овошките, зачуруликаха птичките лято се зададе, Овчаров взе да наднича изпод юргана и да разправя какво е сънувал след седем гроздови.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега погледнах в Уикипедията,там са написали един куп лъжи за Владислав Бесараб Цепеш Дракула,а това е един български боляин,във вените на който тече кръвта на два царски български рода,герой,отдал целия си живот в борба против турците и запазването на Българките територии на север от Дунав от османското нашествие и други нашественици в българските земи!
Имато "Дракула" е литературен псевдоним и не е свързан с историческата личност на Владислав(Влад) Цепеш.
Пак ни унищожават историята,докога?
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не му пишете цялото име - Владислав,а пишете винаги съкратеното Влад?
Името му е Владислав, Владислав с прякорите Цепеш
или от литературата - Дракула,"цепеш" идва от глагола цепя,разсичам.
А истинското му име е Владислав Бесараб,той е български болярин,от български царски род.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
AKO EDIN OVCAR E PROFESOR DARGAVATA VUISTINA E ZAGINALA.
25
1
 
9
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 месец
Колкото до румънците, такава нация, народ и държава не са съществували до 1868 г. Румънския език е създаден с декрет и по разпореждане на първия, новоназначен за румънски крал през 19 в. До тогава основен език, както за администрация и комуникация, и църквата е българския език. За румънската църква е българския език до 1923 г. Това се повтаря и в Македония, за който има очи да гледа (родината на българите и България).
24
4
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 месец
Траките е съвременен термин, целта е да се прекъсне връзката с далечното минало и да се изкарат българите пришълци. Името българи е съвременния вариант на името белги, белгари. Това име идва от името Бела, името на днешна Македония (почти) със едноименната столица. Гърците не могат да произнесат името с буквата Б и ползват П. Получава се Пела, родното място на А. Македонски, Ахил и др. не гърци но елини. Четете Херодот , той честно си е написал кой и какви територии са населявали дедите ни.
23
3
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 месец
Днешната българска история е писана в Москва, Виена, Истанбул и Атина и няма общо с истината. Това се знае прекрасно от научните среди но е полит-некоректно да се преподава истината. Корените на днешните българи са на Балканите, след избухването на о. Самотраки започва преселението на хората от района по четирите посоки на света. Така прадедите ни са населили, цяла Европа и Азия до Монголия и Китай. Словените, сега наричани Славяни са преки наследници на траките.
22
1
 
2
 
! Отговори
СС преди 1 месец
До Мосю Густав . Ами пишман народ, без капака достойнство, форумни плъхове....
21
0
 
2
 
! Отговори
А преди 1 месец
Не е ли в Банкя.
20
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До 17. Ами същите като гърците сме и ние. А те кои са - елините ли, македонците на Ал. Велики ли, спартанците ли, минойците ли, те кои са. И да ти кажа само, че няма да срещнеш нито едни грък, който така да не тачи и подценява историята си, както ние, т.е. не ние всички, а такива като теб.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Петров

От написаното от теб личи, че дори любителски не се интересуваш от археология и не четеш нищо в тази област.
Поинтересувай се, няма да останеш разочарован. Поне ще добиеш представа какво има в земята на България, под повърхността й.
Ще ти дам само един пример, относно площада пред "Шератон" в София Обществената сграда, която се е намирала там, по площ е почти колкото "Шератон", но е с един етаж по-висока. Днес е под земята
За античния стадион под главната улица в Пловдив не си ли чул?
18
2
 
5
 
! Отговори
Сандокан Сандански преди 1 месец
Резиденция с асансьор или без?