Какво се крие под основите на замъка, в който пленяват граф Дракула?

Група американски учени са сканирали земята под обителта
17 дек 2018 21:30, Нели Христова
26
Какво се крие под основите на замъка, в който пленяват граф Дракула?
Снимка: Flickr

Зловещ замък се издига в Трансилвания. Преди векове в подземията му е бил заключен небеизвестния Влад Цепеш - вдъхновение за Брам Стокър и прототип на страховития вампир Граф Дракула. 

Но това, което виждат очите ни сега ли е истинският замък или нещо се крие под повърхността му?

Най-старият камък на сградата датира от 14 в., когато е трябвало да бъде само крепост. Но работите по него и дострояването на отделни сгради е продължило и след това. Някои са построени през 15 в., други – през 16 в., а някои дори и през 17-ти и 19-ти век.

Точно заради това, учените не са много сигурни, точно къде са основите на оригиналният замък Хуняди или Корви.

Но и тази мистерия е разкрита. Учени от Ню Джърси сканирали земята под замъка с радари, а данните от тези проучвания представиха на годишната среща на Американския геофизичен съюз.

През 15 век. кръвожадният Влад III бил задържан в замъка Корви от унгарския държавник Янош Хуняди, който дава начало на първата голяма експанзия на сградата.

Следващите престроявания я превръщат в една от най-големите конструкции според доктор Изабел Морис от университета "Принстън".  

Обектът е бил и сцена на много разкопки, но картите на мястото са неточни, а археологическите записки са изчезнали и това усложнява работата на учените, които сега изследват замъка още повече, обяснява Морис. За това тя и нейният екип използват GPR за да сканират земята под краката си.

"За да бъде нашата работа успешна, трябва да знаем къде са всички тези части", казва докторът пред Live Science. Радарът им помага да обособят административния комплекс, построен през 17 в.

"Тези проучвания са важни, за да може да запазим и в бъдеще този уникален исторически обект", категорична е Морис.

Екипът й вече е работи по възстановяването на някои от стаите, както и на стая за мъчения. От нейния таван виси обесен мъж. А навярно именно там е бил затворен и кръвожадният Влад Цепеш.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 15

Пълни глупости :) тези които носят славянски или тракийски гени са неверояно малко.
16
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 месеца
Шлиндъри, този граф е бил Българин, бил се достойно с османските турци, а са го затворили католиците. Като преписвате нескопосано поне проявете разум.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Генетичният код на съвременните европейски народи, ще ни каже много.
Всички ние гърци, българи, румънци, сърби, хървати, словенци, босненци сме 20% славяни и 80% носим гените на народите, населявали Балканския полуостров преди нахлуването на хуните.Но все пак тези местни народи са гърци, траки, даки и илирийци. От тук и особеностите на всеки един съвременен народ.
За тази част от немците, които са наследили готите е вярно, че стях са тръгвали и хора от местните племена, търсещи по-добър живот.
14
2
 
3
 
! Отговори
сс преди 4 месеца
както и унгарците и част от германците и италианците са ни братчеди, УНГ-ария, БЪЛГ-ария, Бав-ария, ние сме древен арийски народ разпокъсал се на различни територии с предводители синовете на Кубрат. но за съжаление като мине едно две поколения и с умишлено фалшифициране на историята всичко се забравя...единственно днк анализи го доказват в днешно време...
13
1
 
2
 
! Отговори
Не! преди 4 месеца
Бетер македонци се държите....
12
2
 
1
 
! Отговори
СС преди 4 месеца
Румъния винаги е била България и румънците българи, само дето са им промили мозъците като на македонците че не са българи, всичко е било да разделят и разцепят стара българия да не е голяма и силна държава, цел на римската, византиска и османска империяи са го постигнали, румъния е изкуствена държава до 1900 година пишат на български после им налагат латиница изтриват им историята и така официално даже към 1900 година живеят около 3 4 милона българи там и изведнъж изчезват стават румънци...
11
3
 
8
 
! Отговори
Кина преди 4 месеца
До кога измишльотините та едно писателче ще се тиражират като исторически факти ?!
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И България не пада,когато пада В.Търново,тя продължава да съществува на север от Дунав и в Средновековните карти 14-16 век там пише България!Родния им език е бил български,писмеността,азбуката,докумемнтите също са български.Чак през 1865 година българите насилствено са латинизирани и са наречени с измисленото "румънци",избухват бунтове на болярите.
Кажете истината най-накрая,няма смисъл от лъжи!Новоизмислената нация "румънци" са с българска кръв и наследници на българските царе и родове
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хубаво е да се направят независими изследвания.Владислав Цепеш(Влад Дракула) е истински герой отдаден изцяло на свободата,направил невъзможното,за да спре турското нашествие.
До идването на османците там е България,след това част от българските боляри стават васали на Унгария,а друга част независими владения на българския царски род.И България не пада,когато пада В.Търново,тя продължава да съществува на север от Дунав и в Средновековните карти 14-16 век там пише България!
Кажете истината!
8
6
 
12
 
! Отговори
Медковец 99 преди 4 месеца
Владо Цепленката е бил чист, натурален българин!! И е набивал на кол поганци, като некои от тук коментиращите!!
7
7
 
17
 
! Отговори
Су 34 преди 5 месеца
Трансилвания е унгарска земя!
6
9
 
23
 
! Отговори
Граф Дракула преди 5 месеца
е пълна фалшификация и простотия , от която простия Запад взе да бичи кинти. Апропо, ако не беше Чаушеску и манията му за величие днес никой нямаше да си спомня за тъпото английско романче на Стокър.
5
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
граф Дракула е литературен герой, а журналиста написал тази глупост си е взел дипломата с преписване
4
2
 
6
 
! Отговори
:) преди 5 месеца
Хахаха .... :)))
Супер яки коментари... :)
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕГРАМОТЕН ПРЕВОД
2
4
 
32
 
! Отговори
Хах преди 5 месеца
Влад Цепеш е бил обикновен средновековен владетел. Нещо като нашия Хан Крум, византийския Василий Втори и т.н. През ония години е било съвсем нормално да ослепиш 15000 войници или да набиеш на кол 10000. Брам Стокър просто е украсил образа в романа му.
1
6
 
36
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 месеца
Що...плашите хората преди лягане с някакви...замъци и Дракули.Пишете нещо...весело,я за Дядо Коледа,или за Снежанка и Джуджетата.Милиони хора се надяват на тях и им пишат и чакат с...трепет нови вести.