Дори две седмици мързелуване са опасни за здравето

Физическата активност е много важна за организма
24 сеп 2019 21:33,
12
Дори две седмици мързелуване са опасни за здравето
Снимка: Pixabay

Ново изследване показа, че след двуседмичен заседнал начин на живот хора, които са били в добро здравословно състояние, вече са с влошено здраве на сърцето и белите дробове, по-голяма обиколка на талията, повече телесни и чернодробни мазнини и по-високо ниво на инсулинова резистентност, съобщи ЮПИ.

Още по темата

Защо жените избягват фитнеса? Неувереност, липса на пари...

"Резултатите сочат, че двуседмичното намаляване на физическата активност, от около 10 000 на 1500 крачки дневно, предизвиква промени в маркерите за здравето, които са свързани с диабет тип 2 и сърдечносъдовите болести - заяви ръководителката на изследването Кели Боудън Дейвис, която е лектор в университетите в Нюкасъл и Ливърпул. - Но добрата новина е, че организмът бързо се съвзема, когато физическата активност се увеличи. Важно е да се отбележи, че когато след този период хората възвърнат нормалната си физическа активност, негативните за здравето промени се обръщат в обратна посока."

Изследването обхванало 28 физически активни доброволци в добро здраве, 11 от които са жени. Средната възраст на участниците била 32 години. Средният индекс на телесната им маса бил малко над 24. Индексът на телесна маса под 24,9 е смятан за нормално тегло. Участниците обикновено правели около 10 000 крачки дневно.

От доброволците било поискано да намалят драстично физическата си активност. След две седмици, прекарани в излежаване, те минали тестове. Получените резултати били сравнени с онези в началото на изследването, пише БТА.

Оказало се, че за две седмици нивото на кардиореспираторния фитнес е спаднало с 4 процента, обиколката на талията е нараснала с 8 милиметра, чернодробните мазнини са се увеличили с 0,2 процента, общите телесни мазнини - с 0,5 процента, инсулиновата резистентност също се е увеличила, а нивото на триглицеридите леко се е повишило.

Четиринадесет дни след като участниците възвърнали физическата си активност, тези показатели възстановили първоначалните си стойности.

"Дори малко увеличаване на физическата активност може да има положителен ефект върху здравето", отбелязаха учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
То и возенето един месец на яхта хич не е здровословно , но никой не пише за това.
11
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
За това никакви отпуски. На море ще ходите по две седмици.
10
1
 
15
 
! Отговори
Мързел преди 4 години
Аз не знам някои да е умрял от мързел..виж от работа има много.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
8-ми, голем си!
8
4
 
23
 
! Отговори
дрън-дрън Пенке ле преди 4 години
Пак ли английските учЕни ?!За 2седмици не знам , но за една седмица лежане на плажа , и кръвното ми се нормализира, и гастрита спира да се обажда , и всички ставни болежки изчезват !Кого баламосват тия ?!Лошото е , че мързелуване ми се пада само веднъж-дваж в годината !
7
3
 
19
 
! Отговори
Мързеливец преди 4 години
Дрън дрън. Здрав съм като бик!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
40% от младите в БГ неработят от години, 99% от цикламите не работят цял живот ... лошо лошо здравни проблеми ще ила много.
5
4
 
9
 
! Отговори
ааа преди 4 години
Поредната мега глупост. Повишило се не знам си какво с 0.2%, което с други думи е две хилядни.
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цял живот мързелувам и всичко ми е шест ! Всички здравословни и тия дето им дават съвети - по една мотика на рамо и на село. Да си поддържате тонуса с няколко декара.
3
4
 
28
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Четиво предназначено за робите на труда, не за елита...
2
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости
1
5
 
38
 
! Отговори
Za преди 4 години
Това го е писал някой долен капиталист, който не си пуска служителите в отпуск и ги спуква от бачкане!