Феноменът "веганство" подхранва процъфтяваща индустрия

Диетолозите повдигат въпроси за безопасността на част от храните
Обновена: 30 окт 2019 14:18 | 26 окт 2019 21:30, Екип на Investor.bg
173
Феноменът "веганство" подхранва процъфтяваща индустрия
Снимка: Pixabay

Веганството става все по-популярно. Феноменът подхранва процъфтяващата индустрия на алтернативи на животинските продукти, която вече се оценява на милиарди долари. Тук влизат растителните млека и сирена, имитациите на говеждо, пилешко, риба и свинско, както и изкуствените кожи от листа на ананас или обелки от ябълки.

Впечатляващото първично публично предлагане на производителя на месни заместители Beyond Meat Inc. само подчерта оптимизма на инвеститорите за тази нова "веган икономика“. Надеждите са насочени не само към потребителите, които все по-често избират да намалят месото и млечните продукти по етични причини, но и към тези, които не са вегани по убеждения, но имат притеснения за своето здраве, както и за това на планетата.

Голяма част от хората, които ядат месо, посочват, че се опитват да намалят приема му, или поне се опитват. Според американско проучване 31% от респондентите се определят като флекситарианци – хора, които имат преобладаващо вегетарианска диета, но от време на време ядат и месо. Според други данни една трета от британците посочват, че са намалили или спряли да купуват месо, като и половината австралийци са намалили приема на червено месо.

Промяната се случва въпреки ръста в консумацията на месо глобално, включително и в развиващи се държави като Китай, където преобладаващия хранителен режим е базиран на растенията. Тя се наблюдава особено при младите хора и доведе до нарастващо търсене на нова категория продукти, които наподобяват на вид и текстура месото, млякото или сиренето. Само за три месеца след първичното си публично предлагане през май акциите на Beyond Meat поскъпнаха с 600%. От Barclays Plc пък очакват, че индустрията с алтернативи на месото ще нарасне до 140 млрд. долара през следващото десетилетие. Това е 10% от глобалния пазар на месо. На този фон все повече американски потребители избират и алтернативи на кожените изделия, включително обувки и интериори за автомобили.

През 1944 г. англичанин на име Доналд Уотсън налага думата за вегетарианци, които са се отказали от всички останали животински продукти, с основаването на своето „Веган общество“. Но макар броят на веганите да се е увеличил през изминалите няколко години, те все още са малцинство. Едва 6% от американците се определят като вегани през 2017 г. – впечатляващ ръст от само 1% допреди три години, показват данни на изследователската фирма GlobalData.

Според проучване отношението към животните е основен двигател за намаляването на приема на месо сред британците, като сред често срещаните отговори присъства и опасенията за здравето.

Редица проучвания доказват ползата от флекситарианския начин на хранене или от такъв, основаващ се предимно на растения. Сред тях са намален риск от сърдечни болести и някои видове рак.

Опасенията за състоянието на околната среда също става все по-честа мотивация. Намаляването на приема на месо и млечни продукти е сред най-ефективните начини за редуциране на индивидуалния екологичен отпечатък, показва проучване от 2018 г. в престижното научно издание  Science. Това е така, защото отглеждането на животни произвежда около 14,5% от емисиите парникови газове в световен мащаб. Намаляването на броя отглеждани животни също ограничава и обезлесяването.

Диетолозите многократно са повдигали въпроси за ползите за здравето от някои алтеративи на обработени меса заради тяхното високо съдържание на натрий и висока калорийност. От екологичната организация „Приятели на Земята“ предупредиха, че някои генетично изменени съставки – като богатата на желязо молекула хеме, която придава „местния“ вкус на вегетарианските бургери на Impossible Burgers, трябва да преминат още проучвания, за да се гарантира тяхната безопасност за здравето.

Също така налице са и притеснения, че иновациите в сектора идват от стартъпи от Силициевата долина, подкрепени от инвеститори в рисков капитал, чийто фокус върху увеличаване на консумацията може да пренебрегне опасенията за здравето.

Оптимистичните знаци за бъдещето на веган икономиката включват огромните инвестиции в растителните храни от страна на традиционни производители на месо и млечни продукти.

В същото време защитници на отказа от месо посочват, че независимо от това дали ни харесва или не, хората ще трябва радикално да променят начина си на хранене, за да се преборят с климатичните промени. Те се позовават на данни като тези от проучване в списание Nature, според които потреблението на месо в западните страни трябва да намалее с 90%, за да могат да се поддържат в разумни граници световните температури. Те отбелязват още, че натискът върху установената хранителна система се увеличава и от прогнозите, че само в рамките на три десетилетия на света ще има още 2 млрд. усти за хранене.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Харесвам книги от всеки стил, харесвам и филми и музика от всеки стил, но НЕ и всички. Така е и с храната - харесвам добре приготвената храна от всеки вид. :) Пък ти си мисли каквото искаш за мен.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да вкарат веганите в клиники за принудително лечение, индустрията се намесва и започва да ги използва като дойни крави подхранвайки психическото и хранителното им разстройство.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44ОК, кое е по-тъпо, да парадираш, че си веган, или да парадираш, че си всеяден? Явно и едните и другите са си покрили основните хранителни нужди щом са живи и здрави.
26
5
 
23
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
Сериозно ли това мислиш? "Постененно сме еволюирали да ядем и месо, но само след топлинна обработка. Опитай се, като една котка примерно, да изядеш сурово пиле. Ще ти е трудно да го преглътнеш, защото имаш растителноядна стомашно-чревна система и почти на 100% ще ще разболееш." Значи никога не си ял пастърма, суджук, луканка, наденица, сланина? За сушени колбаси, пушени колбаси, варени колбаси не си чувал? Вегански дрисък! И чревната ми система си е съвсем наред. Не ми трябват съвети.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Както кажеш! Аз си запазвам правото на особено мнение, когато някой ми каже: "аз съм всеяден", "аз харесвам всякаква музика, книги, филми...","Правиш огромна грешка като сравняваш основните хранителни нужди на човека с музикално-развлекателните му вкусове.
24
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майк Тайсън е веган. В разстителната храна има много повече енергия отколкото в тъканите от труповете на умрели животни, при това минали термична обработка. Енергия има и в месото ако се яде от животното докато е още живо, както лъвовете ядат плячката. При растителната храна клетките са живи и носят енергията си когато се поглъщат, стига да не е обработена термично, но дори и тогава има повече енергия от месото.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКакто кажеш! Аз си запазвам правото на особено мнение, когато някой ми каже: "аз съм всеяден", "аз харесвам всякаква музика, книги, филми...", За мен това са просто едни мърлячи, без елементарна хигиена. Могат ли да живеят така - разбира се, те могат всякак, нали са всеядни.
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Месото като вещество, като състав не е вредно за човека и съдържа всички аминокиселини. Но е много врено за човека е да плащаш на други хора да убиват животни и за да се храниш с парчета от труповете им при условие, че има много други алтернативи да се набавят нужните аминокиселини.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До gruhЩото гладуват баце.Това е причината да са такива зли.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така! Човека е всеяден и храносмилателната му система е пригодена да яде ябсолютно всичко. Това е изключително важно за да може човека да оцелее при всякакви условия и да продължи развитието си. Много от животните са силно зависими към определени храни и без тях просто умират. Човека няма този проблем и затова се е превърнал във доминиращия вид за сметка на всички останали.Други всеядни със подобна храносмилателна система на човешката са кучетата, мечките, лисиците, прасетата...
19
0
 
13
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Шимпанзетата, които са ни най-близки на генетично ниво имат идентична храносмилателна система като нас. Всеядни са също като нас. И те ли са "еволюирали" чрез правенето на оръжия? Мисли- по начало си ни е заложено да сме месоядни, консумацията на растения е просто опция когато няма какво друго да ядеш.
18
8
 
5
 
! Отговори
Иван Р. преди 4 години
До Анонимен 14Всъщност хората не са хищници. Наистина сме родени тревопасни, от прароднините ни - маймуните. Постененно сме еволюирали да ядем и месо, но само след топлинна обработка. Опитай се, като една котка примерно, да изядеш сурово пиле. Ще ти е трудно да го преглътнеш, защото имаш растителноядна стомашно-чревна система и почти на 100% ще ще разболееш.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОт какво е еволюирал човека?
16
3
 
23
 
! Отговори
къдрав шперц преди 4 години
Месото дава вещества, които никоя друга храна не го прави. Най важното е, че месото е направило човека по-издръжлив и паметлив, а това е важно за развитието на цялото човечество! Ако човечеството не беше яло месо, сега едвали щяхте да карате скъпи коли или да си пишете глупостите тук!
15
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е нужно да се ядат тези скъпи снобарски продукти, има достатъчно други на достъпни цени които съдържат всички аминокиселини от месото. А да ядеш парчета от трупове на умряло животно едва ли е най-добрата храна, при това престояли месеци в хладилни камери и инжектирани с червена боя, и то само да набавиш няколко аминикиселини които са навсякъде.
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отидох веднъж до един магазин за вегани. Хляб от лимец (с това се хранят прасетата) 4 кинта! Хляб с малко жълъди (пак се хранят прасетатас тях) - 5 кинта. Бе, вие вегани ли сте или прасета? Престанете да ядете храната на моята храна! Разбирам, че сте с особена сексуална ориентация, ама вече почвате да дразните!
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е създаден да бъде хищник, да доминира и да побеждава другите и да властва над тях, за това човекът е създаден да яде месо, да има енергия да побеждава и да пробива, да успява в живота, а неудачниците да му се подчиняват и да му работят.
12
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 14,казах ти, човека не е създаден, а е еволюирал. И преди един милион не е бил никакъв хищник, а се е хранил с трева, плодове и доста често ***. Стомасите ни са еволюирали да бъдем всеядни. Хищници сме станали като сме започнали да си правим оръжия- некъде преди около 100 години и пак не сме били типични хищници.
11
3
 
22
 
! Отговори
Иван Р. преди 4 години
Американците са толкова плоски, глупави и наивни. Затова се лъжат лесно. Историята го е доказала и все още не са се научили 250 години. Само трябва да си голяма компания и да знаеш на кой да метнеш пари. През 30-те и 40-те цигарените компании са подкупвали доктори и учени, за да казват колко полезни и здравословни са цигарите. По същия начин кокаина се е рекламирал като универсално лекарство и се е слагал дори в Кока-Колата. Сега е същата работа. "Лабораторната веган храна е полезна". Да, ама не
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Човекът е еволюирал, не е създаден. Дори има доказателства, че преди да открием огъня понякога сме се хранили с ***. Човекът е всеяден."Запознай ме с някой животински вид, който от тревопасен е "еволюирал" в месояден. Стига сте изнасилвали тази еволюция, човекът е създаден да бъде хищник, яденето на плодове и зеленчуци е просто между другото както е при мечките.