В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Мъж попада в затвора заради кутия от телевизор на балкона му
7 май 2021 21:45, Нели Христова
239
В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Полицията в Беларус наказва не само онези, които носят опозиционния червено-бял флаг, но дори и хора със спортни чорапи в тези цветове.

Жена, която отивала на урок по кормуване, била грабната от четирима мъже в черни балаклави в столицата Минск. Казали й, че е облечена неправилно. Причината? Тя била с бели чорапи с червени ивици, като забраненото знаме.

Тя също така е обвинена в показването на знака V за победа на преминаващи шофьори - които я поздравяват в отговор. Наложена й е тежка глоба.

Бялото знаме с червена ивица през него беше знамето на беларуските националисти за кратък период през 20-ти век.

Съветските комунисти го замениха с червено-зелено знаме, включващо символа сърп и чук и традиционен народен мотив. Това знаме е въведено отново от президента Александър Лукашенко през 1995 г., след падането на комунизма - но без сърпа и чука.

Съдия осъди Наталия Сивцова-Седушкина да плати 2320 белоруски рубли - около 650 британски лири.

Тя е преследвана по закони, забраняващи неразрешени протести. Нейните обидни чорапи и червените обувки се виждат лесно, тъй като по това време тя е с къси панталони.

Интернет магазинът, от който Наталия си купува чорапите, вече спря да ги продава - той обаче продава подобни бели чорапи с черни ивици.

Сивцова-Седушкина е глобена с подобна сума и преди това, защото украсява балкона си с червени и бели панделки.

Десетки хиляди протестиращи се събираха в Минск в продължение на месеци миналата година, ядосани срещу президента Лукашенко, който бе преизбран през август на избори, които бяха широко осъдени като фалшиво. Полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разбие демонстрациите и арестува хиляди. Документирани са много случаи на брутална полиция, а Лукашенко остава международно изолиран, с изключение на руската подкрепа.

Антиправителствените протести до голяма степен замряха, като основните опозиционни лидери са или в изгнание, или в затвора.

Тази година над 2700 души са съдени за антилукановски действия, тъй като репресиите продължават.

В други случаи срещу опозицията:

Жена в Могилев, Мария Войнова, беше глобена в размер на 115 долара, тъй като подписът й изглеждаше като "екстремистки" лозунг. Без да го изписват, беларуските медии намекнаха, че това е лозунгът на ACAB, световно признат антиполицейски мем

Отново в Могилев мъж и жена получиха три години затвор за окачване на сламени чудовища по селски път. Олга Климкова и Сергей Скок бяха признати за виновни за "хулиганство" и обида към Александър Лукашенко

Мъж беше арестуван в Минск, по обвинения, че е подкрепял протестиращите с червено-бял "хартиен банер" на балкона си. Андрей Пархоменко отрече това, като каза, че това е кутията за телевизор LG, в тези цветове, които той не е хвърлил, тъй като току-що се е преместил в новия си апартамент

Юлия Якубович получи двегодишна условна присъда в Минск за блокиране на трафика, за да направи политическа изявление.. Тя отрече това, като заяви, че движението е спряло на червена светлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я ходи в Германия и викини - хомосексуализма е отклонение от нормата - след 10 минути ще дойде полиция и ще те арестува и по-бързата процедура ще те осъдят на няколко години затвор за престъпления на мисълта и език на омразата.
82
0
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
А в САЩ могат да те застрелят ако просто не слушаш полицая! А ченгето след това ще получи медал!
81
0
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
В Германия могат да те изгонят от магазин, защото не искаш вакшити, а в България да те глобят с 10 000 лева и да вкарат в местното РПУ заради нарушена карантина на измислена болест, която не е доказано, че съществува дори...
80
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад при цивилизацията носенето на маска и спазването на мерки се счита за признак на цивилизованост и култура, децата от малки се приучват да носят маски и да комуницират през пластмасови прегради. Само в диви и изостанали азиатски и африкански страни като Русия, Белорус и Занзибар не спазват мерките и не носят маски!
79
0
 
4
 
! Отговори
Дерзайте преди 2 години
Какво ща стане като си отиде Лукашенко? Ами същото каквото стана във Венецуела когато си отиде Чавед. Дерзайте!
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Отново в Могилев мъж и жена получиха три години затвор за окачване на сламени чудовища по селски път."??????!!!!!!! - Друга щуротия няма ли да измислите? Един българин в Испания ми разправяше: "Спря ме полицай й ми каза - имаш ли джобно ножче - отговорих: имам - дай да го видя - дадох му го. Той каза: "Острието на твоето ножче е 5 см, а по закон не може над 4 см. Дай глоба от 180 евро" . Така че всичко се дължи на провокациите в различни случаи
77
1
 
8
 
! Отговори
Жалки напъни преди 2 години
Уви, напразно. Русия и белорус са един народ. Белорус винаги ще бъде с Русия. И винаги ще живеят по-добре от бившите източно европейски страни. И никога няма да има цветни революции.
76
8
 
0
 
! Отговори
Какво ме интересува преди 2 години
Държава изостанала в средновековието? Те тези тока не могат да си платят, а жените им за 1 долар са готови на всичко.
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В демократичния ЕС вкарват в затвора 92 годишни жени за престъпления на мисълта! Урсула Хафербек (Ursula Haverbeck) е осъдена на 2.5 години затвор за престъпление на мисълта. Защо демократичния ЕС се страхува от това как мисли една 92 годишна жена? Полицията пристига в дома и, и насилствено я отвежда в затвора!
74
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 85 ПрекалихаЕ кое е измислено. Гледах руско предаване за туризъм където двама руснаци бяха в Беларус и чак руснаците отбелязаха,че там е като едно време при комунизма.Всичко се гледа,слуша,шпионира и докладва.Чак внимаваха какви въпроси задават на пазар за зеленчуци,че не се знаеше дали няма да ги изгонят от страната.Представяте ли си руснак да каже,че в Беларус има по-голям контрол отколкото в Русия.Местните гледаха изплашено като ги питат елементарни въпроси да не кажат нещо "грешно"
73
2
 
3
 
! Отговори
Лицемерите ЕС преди 2 години
За каква демокрация може да става дума в ЕС, съюз в който законите вкарват в затвора 92 годишна жена за различно мислене по отношение на спорни твърдения за които дори учените нямат консенсус и единно мнение? За каква демокрация и плурализъм може да ства дума в ЕС където вместо дискусия за изясняване на спора и истината, инакомислещите биват осъждани на затвор за престъпления на мисълта! Разликата между Русия и ЕС е, че в Русия не вкарват в затвора за различно мнение.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А *** Христова ходила ли не в Беларус? Ако не е нека отиде и да опише разликите между тях и ЕвроБългария по отношение на ред, сигурност, образование, хигиена, чистота и социален стандарт. На светлинни години сме от тях, но назад...
71
0
 
6
 
! Отговори
ФАКТИ преди 2 години
Тепърва ще излязат най новите разкрития за цветната революция в Беларус организирана от САЩ с маши Полша ,балтийските страни и Украйна. Именно такива цветови обозначения и знаци и т.н. указват местата на събиране на организиране на метежи и погроми. Всичко е отдавна отработено с един Главен обозначен с фланелка, чорапи, тениска, шапка с предварително ясни цветове. Например червен цвят място на събиране .Знак V започни погромите.Огделно стана ясно че лично от САЩ е одобрено убийството на Лукаше
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 89То пък не е и да те похвали човек, че си умен...Какъв народ излиза вече от училище... Не е за приказване!
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глуууупостиии!
68
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Европейския съюз могат да те арестуват, ако кажеш неправилна дума или носиш неправилно маска.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НакраткоБил си с дълги чорапки като момиченце. Върнал те е да не ти се смеят другарчетата.
66
7
 
5
 
! Отговори
Накратко преди 2 години
И кое не е вярно.Мен са ме връщали от училище защото съм с бели чорапи.На входа на училището стоеше директора с още 2 -*** учители и гледаха прическите,чорапите и дали сме с вратовръзка.Това беше през 1984 -година.
65
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко не знае къде да се дене. Путин си избра да се върже за КитайА диктатора на Беларус.остана във въздуха. И сега най добре е поляците да го приземят.
64
3
 
13
 
! Отговори
Прекалиха преди 2 години
Е това е върхът на лъжата и глупоста,тази побликация е обида към хората.