Как консумацията на солени храни преди сън ни вреди?

Солта в излишък влияе зле не само на съня
12 май 2021 20:37, Михаела Лазарова
15
Как консумацията на солени храни преди сън ни вреди?
Снимка: istock

Ако имате проблеми със съня, не сте сами. Все повече хора в световен мащаб страдат от проблеми със съня от различно естество – трудно заспиване, често будене през нощта. Тези проблеми могат да се дължат на различни причини, една от които е консумацията на солени храни късно вечер.

Някои хора обичат да си похапнат нещо сладко вечер преди лягане, но други посягат към солените лакомства, които обичат. Според „Кливланд Клиник“, консумацията на солена храна преди лягане обаче може да предизвика сериозни проблеми със съня. Това е така заради повишения прием на натрий, който се свързва и с повишаване на кръвното налягане.

Прекалено голямото количество сол в организма предизвиква повишаване на кръвното налягане, задържане на течности в тялото и проблеми със съня, според Американската сърдечна асоциация. Консумацията на голямо количество натрий по време на вечеря или след това може да причини сърдечносъдови смущения, проблеми с бъбреците, чувство на умора, неспокоен сън, инсомния.

Солта в излишък влияе зле не само на съня. Задържането на вода може не само да причини повишаване на кръвното налягане, но и да затрудни бъбречната функция и уринирането. Ако консумирате солена храна е препоръчително да го правите поне 3 или 4 часа преди сън, за да дадете възможност на организма си да се справи с обработката и отделянето на солта.

Добре е да отделите време и за разходка или някаква лека физическа активност след вечеря, за да подпомогнете разграждането и усвояването на храната.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък от години затова си купувам диетична сол: Калиев хлорид. Тоест, с калий.Калият сваля кръвното, за разлика от натрия, който го вдига.Не, солта като продукт съдържа 66% калиев хлорид. Останалото е натриев хлорид.Защото пък ако прекалено много ручате калий, ще умрете!Калий се съдържа в инжекциите на осъдените на смърт в САЩ - за спиране на сърцето!
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи дами уйовете вечер само с мед ще ги ядете. Да ви е сладко, а не солено