5 ползи от приема на вода с лимон

Защо да заложим на напитката?
19 юли 2021 14:37, Иванка Гъркова
6
5 ползи от приема на вода с лимон
Снимка: Pixabay

Температурите през юли ни напомниха за истинското лято. Но когато сме в отпуска, плуваме в морето, басейна или събираме тен, отпивайки някоя свежа напитка, горещините са по-поносими. Да вземем, например, водата с лимон, която почти всяко семейство има в хладилника през този сезон. Студена и нискокалорична, тя е идеалното средство за поддържане хидратацията на организма в топлите дни. 

Водата с лимон е изключително полезна за тялото през лятото. Тя подобрява храносмилането, повишава тонуса, разхлажда и ни зарежда с енергия. Но нека разгледаме по-подробно какъв е хранителния състав на цитруса: 

По-голяма част от съдържанието на лимоните е въглехидрати (10%) и вода (88–89%). По данни на Healthline, в един средноголям лимон има около 
20 калории.

Хранителни вещества в 100 грама суров, обелен лимон:

Калории: 29; 
Вода: 89%; 
Протеин: 1,1 г.; 
Въглехидрати: 9,3 г.; 
Захар: 2,5 грама; 
Фибри: 2,8 грама; 
Мазнини: 0,3 грама; 
Въглехидрати: те са предимно от фибри и прости захари като глюкоза, фруктоза и захароза. По-конкретно, фибрите са предимно под формаста на пектин. Той се разтваря във водата и понижава нивата на кръвната захар. 

Иначе, както всички други цитрусови плодове, лимонът е богат на витамин С - основен антиоксидант, полезен за имунната система и здравето на кожата. След това е калият, който понижава кръвното налягане и действа положително върху сърцето. Голямо е и количеството на витамин В6, който превръща храната в енергия.

Предлагаме ви 5 ползи от приема на вода с лимон през лятото:

1. Нискокалорична напитка 

Както стана ясно, лимонът съдържа много малко калории. Ето зщао спокойно може да замени други напитки, пълни със захари и консерванти, които приемаме през лятото. 

Една чаша портокалов сок (237 мл) съдържа 110 калории, а бутилка сода от 16  има в себе си 182 калории. Ако замените напитките с лимонова вода, ще намалите дневния прием на калории с около 100-200. 

Според информация на Healthline, пиенето на нискокалорични напитки като вода с лимон, предотвратява преяждане. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: лимон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вода с лимон на гладно ли приемате? Сериозно питам.
4
2
 
5
 
! Отговори
Здравословен живот преди 2 години
Против хемороиди помага ли?
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казва се цитронада, спомням си, че през детството ми през соца , също правеха цитронада ,а домашно се прави от лимонов сок, доста вода, малко захар(за тези,които не обичат кисело) и накрая много малко сода и се бърка! Содата се слага, заради киселинността. И лимоните са полезни, съдържат и витамин С.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се кефя, когато някой се изхвърли и от 10 кладенеца вода вади за това колко е полезно дадено нещо. А трябва да е точно обратното - напишете кои хора (с какви заболявания) НЕ бива да пият вода с лимон, за да не се червим после пред лекаря, че сме чели в днес, че било много полезно.
1
2
 
3
 
! Отговори
Лимонадения Джо преди 2 години
Против разстройство може би?