Кои са здравословните ползи от кимиона?

Кимионът може да подпомогне и контрола на холестерола
22 ное 2022 01:00, Михаела Лазарова
29
Кои са здравословните ползи от кимиона?
Снимка: Bruno /Germany от Pixabay

Кимионът е добре позната подправка в нашата традиционна кухня. Без неговите вкус и аромат не можем да се насладим докрай на кюфтетата, кебапчетата, луканката и още много други любими лакомства. Той е част и от азиатската и близкоизточната кухня и култура. Растението е родом от Индия. Среща се и в Близкия изток. Вкусът и ароматът на кимиона правят ястията по-вълшебни и наситени, но той е нещо много повече от това.

Кимионът има множество здравословни ползи, за които може би не сте подозирали. Те наред с вкусовите и ароматните му качества ще ви дадат още причини да го включвате по-често в храненето и приготвянето на любимите си рецепти.

Кои са прекрасните здравословни ползи от кимиона?

Кимионът е препълнен с хранителни вещества, от които организмът има нужда. В него се съдържа изобилие от растителни антиоксиданти, флавоноиди, които действат, като неутрализират свободните радикали в тялото. Тези елементи са в основата на появата на хронични възпаления, дегенеративни заболявания, рак, преждевременно стареене. Кимионът съдържа много от тези антиоксиданти, което го прави истински полезен за здравето.

Кимионът е богат източник на минерали. Само в една чаена лъжица кимион се съдържат невероятните близо 20 мг калций, 8 мг магнезий, 1,5 мг желязо. Той доставя на организма още незаменимите витамини А, С, В6, ниацин и рибофлавин.

Кимионът притежава много силни противовъзпалителни свойства, което го прави задължителен в ежедневната рутина. Много са факторите, които всеки ден създават предпоставки за скрити възпаления в клетките и тъканите, затова противодействието на тези фактори е от такова значение.

Кимионът допринася в тази борба с невероятните си противовъзпалителни качества, според healthline.com. Редовната му консумация може да спомогне за по-бързо заздравяване на рани, да облекчи болки при възпалителни заболявания, като артрит и други хронични заболявания.

Кимионът е чудесен помощник и в контрола на кръвната захар. Ако редовно подправяте ястията и печивата си с кимион, кръвната ви захар ще е по-добре контролирана, особено при диабет тип 2.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: кимион
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
преди 1 година
Кимион с кисело мляко
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли, че концепцията за изхождането се изгражда в една от първите 7 години и ако родителите не се погрижат добре за детето си, то ще има цял живот психологически проблеми с изхождането. Ще се изненадате колко често се случва бедстващи хора да влизат в спешното отделение, защото се стискат и не могат да се изходят заради проблеми на психологическа основа. Това е напълно сериозно. Питейте някой психолог да ви обясни за проблема на първите 7 години.
5
2
 
2
 
! Отговори
TikTok преди 1 година
Гледах едно клипче в тик-ток, в което две кучета си играеха в хола и по едно време едното закляка да заcира, а другото го загледа с интерес. В мига в който гoв.ното излезе от гъ3ъ на едното, другото куче отиде и го изяде директно от гъ3ъ му и побягна, защото стопанките се разкрещяха. Беше много забавно.
4
0
 
3
 
! Отговори
Природа Дагоеба преди 1 година
Сpaнето е нормално като храненето и трябва да му обръщаме същото внимание. Една част от храната се превръща в енергия, но друга - в гoвънца. А всеки фермер знае, че гoвнaта са ценна суровина. Нарича се тор и дава живот на растенията, с които се храним. Само човека си мрaзи ***. Кучетата ги обожават и ги ядат.
3
3
 
0
 
! Отговори
ГАДОС! преди 1 година
Кимьон е онова жълтото, дето го слагат в дюнера. БЛАК гадост. Тази путправка ме отврати от дюнерите. А един път като ми направиха лахмаджун с макданос и кимьон, не исках да ям после цял ден.
2
2
 
2
 
! Отговори
бахахахаа преди 1 година
"зловонни газове" :D
1
0
 
5
 
! Отговори
Внимавайте преди 1 година
За кимиона не знам, обаче джинджифила повдига либидото. Един път като се наядох с джинджифил, така го нaдървих, че трябваше да си набия 3-4 мазни чи.кии. Едната си я бих докато минавах на червен светофар с колата. Беше чудно. От чикиятa по-хубаво нема.