Хитри употреби на ориза в домакинството

За бързо узряване на плодове
1
Хитри употреби на ориза в домакинството
Снимка: Istock

Оризът е една от най-разпространените храни. Той е част от кухнята на много народи, включително и нашата. С него могат да се приготвят всевъзможни ястия, печива, дори сладкиши и десерти. Неговата структура позволява да бъде използван по невероятно много и различни начини.

Оризът обаче има и алтернативни употреби, които далеч надскачат готвенето и кулинарията.

За какво още можете да използвате ориз в домакинството и ежедневието?

Ето някои хитри алтернативни употреби.

За почистване на бутилки и други дълбоки съдове

Дълбоките съдове, каквито са бутилките, шишетата, вазите, са труднодостъпни за почистване. Можете да го постигнете с помощта на ориз.

Изсипете една или две чаши ориз в зависимост от това колко дълбок е съдът. Долейте вода и препарат за съдове, но не пълнете догоре. Затворете съда с капак, ако има или притиснете отвора с ръка.

Разклатете много добре, за да може оризът да се докосне до всяка повърхност във вътрешността на съда и да го измие с водата и препарата. Изтръскайте съдържанието и изплакнете.

За попиване на разлята вода върху електронни устройства

Разливането на вода върху електрониката ви е нещо, което може да се случи по всяко време, колкото и да внимавате. Често става така, че заливаме лаптопа, телефона си или клавиатурата на компютъра. Това може да накара техниката ви да изгори или да не работи добре след това.

За да извлечете водата от електронното устройство бързо и качествено, използвайте ориз. Изключете устройството от мрежата и ако е възможно, извадете батерията му. Покрийте залятото с течност устройство с ориз така, че да покрие изцяло. Оставете да действа през цялата нощ. Оризът има свойството да изсмуква и попива течностите, така че да допринесе за изсъхването.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Кико преди 3 месеца
Авторката Мишето Лазарова запозната ли е колко струва един пакет ориз, че пише да се изсипват две чаши ориз за почистване на бутилки.....