Откриха останките на Микеланджело да Караваджо

Големият италиански художник е умрял от слънчев удар
18 юни 2010 07:11,
23
Откриха останките на Микеланджело да Караваджо
"Свети Франциск" от Караваджо. Снимка: БГНЕС

Човешките останки, открити в безименен гроб на гробището на стара тосканска църква през 1956 г., практически без съмнение принадлежат на известния художник от Ренесанса Микеланджело да Караваджо, смятат италиански учени.

Една година била необходима на учените, за да установят, че намерените кости принадлежат на човека, завършил земния си път през 1610 г. на възраст 38-40 г., съобщава ВВС.

Тези и редица други обстоятелства позволяват на учените почти с точност да твърдят, че в ръцете им са се оказали останките на великия майстор. Били проведени много химически анализи.

До 1956 г. останките на художника били положени в общ гроб, където в Средновековието били погребани още около 200 души. Сега те са пренесени в специална гробница.

Тайната на смъртта

Микеланджело да Караваджо влиза в историята на Възраждането като един от първите художници, започнали да работят в техниката киароскуро. Това е техника на драматично осветяване на отделни фигури на тъмен фон и се е смятала за революционна в артистичните кръгове на Средновековна Италия.

Обстоятелствата около смъртта на художника бяха обвити в мистерии в продължение на столетия. Според една от версиите той е бил убит заради прекалено свободните си религиозни възгледи. Според друга – той е бил покосен от малария. Трета версия предполага, че той е умрял на път за Рим, където е искал да измоли прошка от църквата за своя прекалено разпуснат начин на живот.

Но сега учените от четири италиански университета смятат, че Микеланджело да Караваджо е умрял от… слънчев удар. В този момент той е бил болен от сифилис и организмът му е бил много изтощен.

Според историците Караваджо действително е бил голям почитател на жените, размирник и инициатор на сбивания, след които често се е озовавал в килията.

Последните години от живота си Микеланджело Меризи (каквото е името на художника) е прекарал на юг в Италия, бягайки от правосъдието, тъй като по време на едно от сбиванията убил човек.

Най-голяма слава художникът придобива с работите си върху библейски сюжети, сред които „Жертвоприношението на Исак”, „Юдит обезглавява Олоферн”, „Каещата се Магдалена” и много други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 13 години
Ренесанс си е точно възраждане, от френски.
20
2
 
1
 
! Отговори
а преди 13 години
Не е Възраждане, а Ренесанс. ***! Devil is in the details - от малките неща си проличава некадърността ви.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И аз съм чувал за Караваджо от с."Долну Сусурлево"
18
0
 
0
 
! Отговори
me4o преди 13 години
istoreata vinagi mi e bila mnogo interesna v na6to daskalYY mnogo intiresna statea
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Караваджо е бил български художник от Възраждането---О,Свещена простотия
16
0
 
4
 
! Отговори
Колегата преди 13 години
Най-големият от всички!!
15
9
 
2
 
! Отговори
Luiza преди 13 години
От написаното следва, че Караваджо е бил български художник от Възраждането, а не италиянски от РЕНЕСАНСА!
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пресна новина - намерили го 1956 , една година го идентифицирали и новината стигнала до тук през 2010 г.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сериала Bones не си ли гледал бе фен. Там направо къртят мифки. Една мацка Темпранс Бренан се казва. Грозна ама умна.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно! Не е важно какъв живот е водил, а какво е оставил на поколенията! Защото по онова време, че и сега е пълно с хаймани живеещи само заради алкохола и жените, но колко от тях са остевили или ще оставят името си в историята? Караваджо определено е имал дар и за нас това е най-важното! Какво ни е остави, а не че 20 пъти се е бил в някоя кръчма или че редовно имал отношения с леките момичета.
11
4
 
0
 
! Отговори
Пэтэр преди 13 години
Добре, че не е имало програмисти по времето на ренесанса, че сега ще се чудим кой от тях е починал от свръхдоза.
10
0
 
13
 
! Отговори
Lamb of God преди 13 години
" в артистичните кръгове на Средновековна Италия."Извинявайте, ама откъдето и да го погледнеш, Караваджо е РЕНЕСАНСОВ художник. И то дори късно-ренесансов художник - 15-16 в. е късен Ренесанс.
9
0
 
16
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Не знам, дали всички художници са такива (естествено, че не), но че много пияници и сифилистици се самообявиха и бяха обявени за художници е вярно. еле пък тука, в Родината. А иначе, Караваджо е имал божи дар, друг е въпросът, как го е използвал. Освен това, страхотен художник е, страхотен колорист, арист и психолог. В работите му има душа, освен че са много красиви.
8
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-голяма тъпотия не бях чувал през живота си... По костни останки да определиш, че смъртта е следствие от слънчев удар... Това могат да го кажат ЕДИНСТВЕНО руски учени!!!
7
2
 
27
 
! Отговори
Пич преди 13 години
"Една година била необходима на учените, за да установят, че намерените кости принадлежат на човека, завършил земния си път през 1610 г. на възраст 38-40 г"Дааааа, това определено трябва да е бил Караваджо, няма кой друг да е ... по онова време е нямало много хора на 38-40.
6
1
 
31
 
! Отговори
123 преди 13 години
Хората го помнят не с начина му на живот а с изкуството което е оставил след себе си! Това е важното...
5
1
 
18
 
! Отговори
Kamen преди 13 години
За Бога ! Научете разликата между ренесанс и средновековие!! По това време в Италия средновековието е забравено от 200 години !!!
4
1
 
12
 
! Отговори
Asfur преди 13 години
V tazi epoha pochti vsichki sa bili bolni ot sifilis.Ne moje da se otreche, che vsichki talantlivi hora sa iako "chuknati" inache shte sa sivi i bezlichni.
3
1
 
14
 
! Отговори
zzz преди 13 години
zatova da stanat kat bai petko zidar ;) Bai petko dai vaaaaaaaaaaaaaaaar
2
8
 
6
 
! Отговори
Бай Петко пръчката преди 13 години
Всички художници са такива