Под звездите в парка – опера и балет

Фестивалът се превръща в летен – 18 юни-10 юли
16 юни 2011 15:21,
3
Под звездите в парка – опера и балет
Снимка: архив Булфото

"Опера в парка" носи условното заглавие фестивалът, който Софийската опера и балет за втора година вече инициира на открито под звездите. Условността идва от факта, че освен „Мадам Бътерфлай” и „Норма” ще видим и три балетни постановки: „Лебедово езеро”, „Жизел” и „Зорба гъркът”.

Тази година фестивалът се трансформира като летен – 18 юни-10 юли – и е удължението, опашката на (пре)натоварения с години вече пролетен културен сезон в столицата.

Организаторите (включително Министерство на културата и Столична община) вероятно се убедиха, че откъм природни дадености, ранното лято е далеч по-благодатно от есента.

Още миналата година стана ясно, че паркът на Военната академия „Г. С. Раковски” е новата находка за столичани. Той е красив – “английски стил”, живописно разположен върху релефния терен, в центъра на града, уютен и закътан от шумовете на булеварда.

Сцената има естествена „акустика”, създадена от 90-годишни дървета, не разпилява много звука и побира около 500-600 зрители.

Подборът на спектаклите е премислен, пречупен през естествения декор на природата.

„Това е мерило за гласа” каза от пиедестала на опита си тенорът Румен Дойков, солирал по бразилските „открити” турнета с Карталов преди години.

„Не случайно дори Карузо е провеждал часовете си навън – начин да изпробва истинските качества на своите ученици”.

Всъщност, освен школовка и предизвикателство, е и голямо изпитание. Макар че и най-малкият ветрец може да повлияе, певците ще пеят без микрофони, за да звучат автентично като в залата.

В централните роли ще видим бесарабската българка, специализирала в Грац, Нели Кравченко и истинска японка – младото сопрано Михоко Киношита, в ролята на Чо чо сан в „Мадам Бътерфлай” на Пучини.

Образът на Сузуки отдавна свързваме с Иванка Нинова, от първите в репертоара й е, но и до днес певицата продължава да прибавя и търси дълбочини. Румен Дойков ще съпоставим като лейтенанта от американския флот Пинкертон и римския проконсул Полионе.

След успешните си нови премиери балетистите на Операта ще ни предложат класика. За първи път тежката роля на белия и черния лебед ще изиграе Марта Петкова, а принцът ще е Никола Хаджитанев (дебют) в „Лебедово езеро”. В „Жизел” пък изненада ще е прекрасната примабалерина на Берлинската Щаатсопер Вяра Начева, на която ще партнира Емил Йорданов, също за първи път.

На диригентския пулт освен Григор Паликаров ще оценяваме качествата на нашумялото музикално чудо от последната седмица Йордан Камджалов.

30-годишният българин от Търговище е новият генерален музикален директор на Операта, филхармонията и музикалния фестивал в Хайделберг, избран измежду 151 кандидати за поста.  Чуждестранните отзиви за него са суперлативни: „Йордан Камджалов е харизматичен музикант с изключителен талант, натрупал за своята 30-годишна възраст богат международен опит".

Работил е с над 60 оркестрови и хорови състави във Франция, Испания, Португалия, Швейцария, Австрия, Германия, Финландия, Полша, Унгария, Чехия и България.

И най-важното – друга сцена (със 100 места) са подготвили и за детската публика.

„Червената шапчица” от Ал. Владигеров и забавният спектакъл „Мечо пух” на Андрей Дреников чакат малката-голяма публика на това прекрасно изкуство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
меломан преди 12 години
Странно, защо ли за младото момче Йордан Камджалов никой в България не е чувал? Диригент с международни награди, с гласувано доверие в конкурс в Германия за директор на операта в Хайделберг - ИЗБРАН.....хораааа, имате ли представа за какво става въпрос въобще?! Знаете ли какъв труд стои зад това? Защо не се гордеете, че и такива българи има, ами пак бля-бля-бля.
2
1
 
2
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Изкуството наистина е прекрасно, идеята - още повече, а и статията си е на ниво. Колко много по-добри и по-интелигентни щяхме да бъдем, ако по-честичко бъдем седпосетителите на такива представления. Децата ни - също. Изисква се само малко желание. Толкова ли е непостижимо?!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко сме интелигентни - ако става въпрос за политика или просто клюка, не можеш ни затвори устата, а като се заговори за култура, просто нямаме думи/мнение.