Том Круз пак спасява света в "Забвение"

Историята във филма няма да ни изненада, но визията е впечатляваща
12 апр 2013 16:14, Петя Славова
2
Том Круз пак спасява света в "Забвение"
Снимка: Форум Филм

За пореден път Том Круз спасява света. Този път във филма „Забвение“, който е на екраните у нас от 12 април. Актьорът напоследък обича да се изявява като екшън герой и да показва силовите си умения, въпреки че понатрупа годинки.

Филмът на режисьора Джоузеф Косински, познат и с „“TRON: Заветът“ , ни отвежда в не толкова далечното бъдеще, където човеците отново са изправени пред изпитание заради нашествие на извънземни.

Хората са спечелили битката, но трябва да напуснат разрушената си планета. Това поне знае героят на Круз - Джак Харпър, подвизаващ се под номер 49 на Земята, като я пази за последно от „хищниците“ и чака специални сонди да добият и последните запазени природни ресурси, за да ги отнесат на новата планета Титан. Персонажът има точни заръки – да спазва отредените му задачи и да не стъпва в зоната с радиация. Джак живее във въздуха с партньорката си, с която делят и едно легло (Андреа Райсбороу).

Впечатляваща е визията във филма. Атмосферата е студена, стилизирана и потапяща зрителя в нов свят. Поредната антиутопия е разказана с познати похвати. На сценарно ниво няма да открием никаква новост. Сънищата с появата на красива непозната (Олга Куриленко), която по-късно героят ще срещне, напомнят на „Зов за завръщане“. А решаващата атака на хората срещу извънземните се случва малко като в „Междузвездни войни“. Но в „Забвение“ е важна футуристично изобразената реалност,  към която подобаващо се вписват и актьорите Морган Фрийман и Николай Костер-Валдау.

Любопитно заоблен самолет, прозрачен басейн в станцията на височината на небостъргач и хладният интериор на Базата контрастира на непокътнато райско кътче, което е открил Джак Харпър нейде из планетата.

В малка колибка героят събира предмети, намерени из различните си мисии. Съкровено пази човешкото в себе си въпреки забравата, която го е обзела. Именно неговата непримиримост и непокорство му помагат да промени хода на случващото се, да си зададе правилните въпроси и да отбележи най-ценното – човек е жив, докато се бунтува, рискува и мисли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари