Новите контрабаси на Софийската опера ще звучат на премиерата на "Аида" от Верди

Вече тече усилена подготовка за началото на сезона на 15 октомври
Обновена: 14 окт 2013 15:49 | 14 окт 2013 15:28,
2
Новите контрабаси на Софийската опера ще звучат на премиерата на "Аида" от Верди
Снимка: Софийската опера и балет

В Софийската опера и балет тече усилена подготовка за премиерата на операта „Аида” от Джузепе Верди, с която на 15 октомври театърът официално ще открие Сезон 2013-2014 г. 

Особено голямо е вълнението сред музикантите, които получиха пет чисто нови контрабаса, специално изработени по поръчка за оркестъра на Софийската опера и балет от фирмата „Пьолман”. 

Немската фирма „Пьолман” е създадена в далечната 1888 година. Оттогава до ден-днешен майсторите на „Пьолман” – понастоящем семейство Крамер, се славят като едни от най-добрите майстори за изработка на контрабаси. Фирмата има множество международни награди за най-добър звук на инструментите. Едни от най-известните оркестри и изпълнители в света използват инструменти на фирма „Пьолман”. 

Инструментите на фирма „Пьолман” са изцяло ръчна изработка. Това, което е характерно за новите контрабаси, е, че предната и задната плоскост са изработени от една цяла дъска, което е много трудно, но има голямо значение за качеството на звука. Майсторите използват отлежало дърво – клен или смърч. Изработката на един такъв контрабас отнема над 350 часа. 

През юни месец в операта пристигна първият нов готов контрабас от същата фирма, марка „Бусето”, изработен за премеирата на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер. Останалите пет нови контрабаси, марка „Гамба”, пристигнаха миналата седмица в театъра. 

„Разлика в звученето между двете марки нови контрабаси няма, има малка разлика във формата”, коментира Милена Асеникова, водач на група, която разказа за новите инструменти на оркестъра. „Новите контрабаси имат изключително плътен и дълбок тембър, изпълнен с обертонове, с което се променя цялата звучност на оркестъра”, казва още тя. 

Милена и колегите й басисти са особено развълнувани, че новите инструменти пристигат в театъра и ще прозвучат точно на премиерата на операта „Аида” на 15 октомври, тъй като в нея Джузепе Верди е написал специално соло за група контрабаси. 

Повече от 30 години инструментите на Софийската опера и балет не са подновявани. Една от амбициите на ръководството на театъра и през изминалия, и през настоящия управленски мандат, е инструментите на театъра да бъдат изцяло обновени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
baba преди 10 години
Dano se slu4i vsi4ko da se nodnovi nai ve4e 6efskia sastav dai boje
1
0
 
0
 
! Отговори
Дай Боже преди 10 години
Честито! Дано успеят скоро да си подновят всички инструменти :)