Български филм е единствен от Балканите на престижен конкурс

"История за храната и душата" ще бъде показан в Сан Франциско през май
13 мар 2014 15:46,
1
Български филм е единствен от Балканите на престижен конкурс
Снимка: Булфото

"История за храната и душата" на Тонислав Христов е единственият източноевропейски филм в документалния конкурс на Международния кинофестивал в Сан Франциско през май, научи БТА от режисьора.

Идната седмица филмът ще участва на фестивала в Солун. Вече е показван с успех в Пусан, Загреб и на други международни форуми. Предстоят и много нови участия. Успехите започват със световната премиера в Амстердам - най-големия фестивал за документално кино в света.

Там "История за храната и душата" е сред трите заглавия, номинирани за най-добър филм, което е изключителен успех по думите на режисьора. Българската премиера на продукцията е на "София филм фест" /СФФ/ - на 14 март от 18.00 ч. в кино "Люмиер", в рамките на програмата "Кино и вино", която се организира за трети път.

Как храната събира хората - в случая с различна религиозна и етническа принадлежност, - е темата на филма, каза на пресконференция днес Тонислав Христов. Разказът е за Сатовча, където живеят 2021 души - православни българи, турци мюсюлмани, българомохамедани, роми евангелисти.

По време на снимките се появили и проповедници корейци. Филмът обединява историите на няколко семейства. Има доста смешни ситуации, една комедийна и носталгична нотка, на която много държахме с продуцента Борис Десподов, отбеляза режисьорът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво!Крайно време беше.