Разхвърляното легло на Трейси Емин ще бъде изложено на търг

Арт инсталацията представлява легло с мръсни чаршафи, разхвърляно бельо и презервативи
1 юли 2014 10:22,
1
Разхвърляното легло на Трейси Емин ще бъде изложено на търг
Трейси Емин позира със своята инсталация "Моето легло". Снимка: Reuters

Творбата на Трейси Емин "Моето легло" ще бъде предложена на търг на "Кристис" днес в Лондон от колекционера Чарлз Сачи, съобщи ИТАР-ТАСС.

Скандалната инсталация, която представлява неоправено легло с мръсни чаршафи, празни бутилки от водка, бельо, презервативи, е с предварителна оценка от 800 000 до 1,2 милиона британски лири.

Отзивите на критиката за творбата, когато тя бе включена в краткия списък за наградата "Търнър" през 1999 г., бяха противоположни. Тогава Емин отстъпи наградата на спечелилия тази година награда "Оскар" режисьор Стив Маккуин. Тя обаче стана един от най-известните творци във Великобритания.

За нея продажбата на произведението й е "като край на една епоха". "Сачи държеше тази творба от 90-те години на миналия век в къщата си като капсула на времето. Сега тя е от миналото" - каза Трейси Емин.

Сачи е купил "Моето легло" за 150 000 лири през 2000 г. Сега той продава 50 от големите инсталации и скулптури от колекцията си. "Моето легло" ще бъде предложено на търг на "Кристис" в Лондон.

През 2010 г. Сачи предложи да дари най-добрите произведения от частната си колекция, включително и "Моето легло", на обща стойност около 30 милиона лири. Той обаче оттегли предложението си, след като Съветът по изкуствата каза, че иска сам да избере кои произведения да бъдат изложени.

Приходите от търга ще бъдат използвани за поддръжката на галерията на Сачи и политиката за безплатен вход.

На търга на "Кристис" ще бъдат предложени също творби на Анди Уорхол, Герхард Рихтер, Брансис Бейкън.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я, ама то е също толкова разхвърляно , като моето ....