Кейовете на Кристо вече са отворени за посетители

Очаква се да ги посетят Леонардо ди Каприо и Брад Пит
18 юни 2016 10:57,
51

 Снимка: Reuters

Мечтата на хиляди хора да ходят по вода се сбъдва днес благодарение на българския творец Кристо и новия му проект "Плаващите кейове", пишат италиански издания.

От тази сутрин всеки, който иска да се разходи по водите на северното италианско езеро Изео, ще може да го направи, движейки се по пътеки от стотици хиляди полиетиленови кубове с гъста плътност, покрити с десетки хиляди квадратни метра жълто-оранжево платно и прокарани по водната повърхност. 

Още по темата

Плаващите кейове из езерото Изео са с обща дължина от 3 километра. Те водят първо от град Сулцано до остров Монте Изола, а после и до островчето Сан Паоло, което е частна собственост и което ще може да се види само отвън.

Плаващите кейове са широки 16 метра и високи приблизително около 35 сантиметра. Проектът на българския творец е финансирано изцяло от него. Говори се, че струвал 15 милиона евро.

Това е най-очакваното събитие в Италия за годината, написаха преди два дни италиански издания, когато Кристо представи официално пред медиите проекта си. Очаква се "Плаващите кейове" да привлекат между 500 000 и 1 милион туристи.

Заради него северната италианска компания Тренорд увеличи влаковете по линията Бреша-Изео-Едоло, която води до Сулцано, както и влаковете до град Бреша, откъдето пътниците се прехвърлят за влаковете по линията за Сулцано. В Сулцано, откъдето е началната точка за разходката по плаващите кейове, още от вчера започнаха да пристигат туристи.

Твърди се, че сред видните личности, които може да се разходят по кейовете на Кристо, ще бъдат актьорите Леонардо ди Каприо и Брад Пит и премиерът на Италия Матео Ренци. "Плаващите кейове" ще могат да се посетят до 3 юли. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе дапитам аз.... Откога строенето на понтонен мост е изкуство??? То щом е така то военните били хора на изкуството бре...
14
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам 50 варела от нафта. Ако ги струпам на едно място и ги покрия с платно ще ме нарлекат ли велик творец като въпросния Кристо? Неговите "творби" показват единствено липса на фантазия и проблеми в мозъка. В съвременното изкуство колкото си по-ненормален, толкова те смятат за по-оригинален, известен и продаващ се. Радвам се,че в страната няма негови творби.
13
5
 
5
 
! Отговори
do 9 преди 7 години
nqma da stanem-chovekut ne e tolkova tup kato teb zavistliveco
12
11
 
39
 
! Отговори
ончо преди 7 години
Ние сме баси комплексарите. Христо Явашев е евреин по случайност роден в България. Той самия държи да не бъде свързван с месторождението си. Т.н. арт инсталации са мегаломански халтури /мое скромно мнение/. Финансирането и рекламирането на грозноватите примитивни, безвкусни, но ужасно скъпи негови проекти се осъществява от етноса, а не от родината му. Така, че защо се пънем да го пишем българин не ми е ясно.
11
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
архитекти от край време работят над красиви фасади,този ги чаршафосва. сега туристите ще ходят да видят брад пит и леонардо ди каприо и да се снимат с тях в/ху жълтите чаршафи. не ми се правете на много разбиращи от изкуство. и баба на село облича сламеното плашило за да плаши косовете в лозето. и повече прилича на изкуство.
10
4
 
6
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До до 1О,неразумний,,,,защо се срамиш???.....
9
7
 
26
 
! Отговори
15 мил.??? преди 7 години
спрете земята, искам да сляза!
8
6
 
27
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Дано не станем известни и с най-масовото издавяне на хора във високопланинско езеро.
7
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАми кой ли знае от коя крива паланка си... как ще разбираш.
6
5
 
36
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Да, знае че е българин и мисля ,че се срамува от това.Някакво негово изказване по повод дали би посетил България беше в смисъл : ...страна, която не може да си позволи да купи някоя от творбите ми не ме интересува...А и някъде в началото на "демокрацията" защитаваше някакви реституционни претенции в Габрово , но мисля ,че нищо не се получи...А вниманието на България към него е едностранно....Не съм го чул да говори на български пред наши журналисти...
5
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ясно е,че не разбирам от изкуство,ама пък от неговото - хич !!!!!!!това е мания някаква,да увиваш всичко в чаршафи. като увиеш райхстага в чаршаф - и какво?
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ех този Ристьо
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Звучи готино. Дано е обмислено добре и не стане някоя авария като се напълни с народ.
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз няма да ги видя. Оставам си под юргана
1
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
toi dali znae, 4e e bulgarin