Кристо, който никога не се върна в България, защото…

В Харвард учат за бизнеса му наравно с този на Стив Джобс и Бил Гейтс
Обновена: 16 апр 2016 10:04 | 16 апр 2016 10:01,
146
Кристо, който никога не се върна в България, защото…
Снимка: Reuters

"Откакто съм напуснал България, не съм се връщал там. Предпочитаме страни, където се интересуват от нашето изкуство".

Това обяви световноизвестният скулптор от български произход Христо Явашев, прочул се като Кристо в интервю за "Труд".

Той и съпругата му Жан-Клод са заедно в живота и изкуството до 2009 година, когато тя почина. Въпреки че я няма, тя неизменно до него и той искрено и свободно говори в множествено число.

Преди дни в Италия бе открита изложбата "Кристо и Жан-Клод. Водни проекти". В ход е и друг голям проект на големия творец "Плаващи кейове" по италианското езеро Изео. Експозицията ще се обогати с видео за процеса на реализацията му, която предстои.

По "Плаващите кейове" всички желаещи ще могат да се разхождат, за предпочитане боси, само за 16 дни - от 18 юни до 3 юли. Техните снимки и видео ще достигнат "на живо" и до изложбата. Това преживяване ще е отворено денонощно и най-важното - безплатно, както е по традиция с всички проекти на Кристо и Жан-Клод.

Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев, прочул се като Кристо, напуска България през 1957 година и никога не се връща.

"Роден съм през 1935 г. в България, която по време на студената война беше просъветска страна. Учих там, за да стана артист и да правя онова, което ми харесва. Напуснах я и отидох в Прага, където живях по време на унгарските събития от 1956 г. Избягах от родината си, за да създавам само онова, което желая. Учих марксизъм, но използвам капитализма за моите проекти”, разказва пред "Труд" творецът.

Той обяснява и как успява да финансира изкуството си.

"Сътрудничим с банки на отворен кредит, които ни имат доверие. В САЩ преди 50 години създадох корпорация с моите инициали. Тя продава оригиналните проекти, грижи се за построяването им, после за печалбата от купуването им. Аз върша всичко сам, без никакъв асистент. Когато с Жан-Клод бяхме млади, правехме изложби, но никоя галерия не искаше да сключи с нас ексклузивен договор. Така че ние сме най-големите колекционери на собствените си творби. Скиците, рисунките и колажите са сами по себе си произведения на изкуството. Неслучайно с тези подготвителни работи, желани от големи колекционери по света, си финансираме част от проектите. Има, разбира се, артисти, лидери, частни музеи и институции, които ги купуват, но плащат ниско. Нашият икономически модел се изучава в Харвард бизнес скул (Harvard Business school) редом до тези на Стив Джобс и Бил Гейтс. В неговия сайт от 35 страници са цитирани и Кристо и Жан-Клод", разказва творецът.

Макар че Кристо не стъпва в България, откакто я е напуснал, кратко видео в изложбата ”Плаващи кейове” показва италиански инженери, които правят флотационни тестове миналото лято във вълните на Черно море в Созопол, за да изпробват устойчивостта на кейовете в бурни води.

На въпроса дали ще се върне в родината си, Кристо отвръща, че предпочита страните, където се интересуват от изкуството му. И се подкрепя с думи на Жан-Клод.

"Тя беше много забавна. Когато някой кажеше, че обича моите работи, тя го питаше: "Колко произведения на Кристо притежавате? Щом нямате нищо, значи не го цените." Аз не съм германец, но имам много немски колекционери, не съм японец, но имам проекти в Япония. Не поддържаме почти никакви връзки и с други държави - Китай или Латинска Америка например. Това е въпрос на вкус.".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 години
До 98 и всички завистливи и неграмотни "патриоти". Кристо е избягал (!) от комунизма и продължава да го презира, не го крие. Като не разбирате от изкуството му, защо вземате отношение? Кристо е творец, а Игнат Канев е зидар, при това здраво свързан с ДС!
110
6
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 8 години
Тоя *** за какво изкуство говори???
109
3
 
9
 
! Отговори
тя преди 8 години
Човек , който не обича Родината си , не обича и себе си! Никой не избира Родината и родителите си , но те са по- добри от всички други!
108
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно съм съгласен с коментара под мен. Ако България беше нормално място за живеене, защо изобщо някой да я напуска? Никой не е напуснал от добро. Защо никой не напуска Швейцария? Защо хората масово напускат комунистическите клоаки в посока загнилия Запад?Някой болшевишки *** може ли да обясни?
107
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алоу, трийте я тая тема, че бъркате в жалките душици на живеещите в БГ.Немойш обясни на панелкаджийта, че света несвършва до кварталната кръчма.Да, има много хора напуснали БГ и реализирали се в чужбина, да, учудващо звучи, но има. Не всички са българи са неграмотни гастербайтери. Има много от нас на престижни работи и с хубави заплати в чужбина и няма какво вече да търсят в БГ, особенно като всичките роднини или не са в БГ или не са на този свят. И няма нищо учудващо, че няма смисъл за връщан
106
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю човек не избира къде да се роди, но може да избере къде и как да живее. . Това че не е пожелал да живее в тъпия ви комунизъм защо ли пък толкова ви обижда , ми те милиони по света бягаха и продължават да бягат от вас
105
14
 
15
 
! Отговори
cat преди 8 години
Пълен ***!Забравихте само да кажете на какъв език го е дал това интервю, че той и българския забравил.Изкуството му,както си го нарича, буди само подигравки у приятелите ми-юристи, учители, филолози.А ако не се беше родил в България, нямаше и изобщо да се беше родил.
104
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво пишете за тоя. Бил от български произход. И какво? Българин не е и си го казва.Безродниците са най-долните сред хората.
103
5
 
2
 
! Отговори
cat преди 8 години
До МеметТой и Криско и Кристо са все от едно и също място излезли.
102
9
 
29
 
! Отговори
ezekil преди 8 години
аз лично не разбирам изкуството на Кристо.....за мен като мъж, това е малко отвлечено и ;лишено от смисъл, дори малко *Опаковаш някакви сгради ........ок какво даваш на този свят и с какво това е полезно за света. Опакован Райхстаг - що за глупост. Изглежда внушително от страни и какво от това. Какво доказваш- че можеш да го направиш инжинерно. Какво помага на света това - нищо
101
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 98Много добре казано. Примерът Ви с г-н Игнат Канев би трябвало да мотивира младите, които искат да създадат нещо в чужбина. А иначе, за този "творец" ясно говорят искрените думи на съпругата му: "... Така че ние сме най-големите колекционери на собствените си творби..."Друг е въпросът, че сайтът НАБЛЯГА на факта, че въпросният е този "... който никога не се върна в България ...", но това няма да коментирам.
100
9
 
31
 
! Отговори
Влади преди 8 години
Доколкото си спомням, тази същата Жан-Клод беше правила най-гадните изказвания за България. А, той нали се срамувал от произхода си... "Пази Боже, сляпо да прогледа!" е казал народътНяма кой да извика, че "Царят е гол", а изкуството му си е просто прахосване на ресурси.
99
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не е луд.Какво ще прави тука.Тук или ще те оберат или ще пребият,а може и двете заедно.
98
9
 
31
 
! Отговори
gtf преди 8 години
аз пък тва изкуство не го разбирам, и хич не ми дреме...тръгнал от някво село и стигнал до щатите - е кво толкова, като онея дето мятат кофи с боя по платно... и това било изкуство. Били сме прости, завистливи, незнам кво си ... да ти завиждаме бе ама за кво ? Такива мушмуроци избегали от тука хич да не се връщат.
97
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Харвард бизнес скул (Harvard Business school)"WTF.....
96
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да вземе със себе си и жорж ганчев той е пълен с глупави идей
95
3
 
20
 
! Отговори
аз2 преди 8 години
Ако се върне какво ще намери , селяни ама не такива които работят на полето , а такива които хвърлят салфетки https://youtube/watch?v=OETDV2miZEM
94
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елитарно изкуство за сноби.Но за всеки влак си има пътници.Това , че не иска да го свързват с България , си е негова работа.Това пък ,че аз уважавам и харесвам 1000 пъти повече един друг изгнанник- Петър Увалиев ,си е моя работа.
93
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чафут?
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 108: Много добе обобщено ! Рядкост за този форум.