Прощаваме се в петък с Никола Анастасов в Сатирата

От 10.00 до 13.00 часа ще е поклонението на големия актьор
9 авг 2016 16:30, Петя Славова
10

Семейството на Никола Анастасов. Снимка: Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Поклонението пред Никола Анастасов, който късно снощи почина на 84 години, ще е на 12-и август от 10 до 13 часа във фоайето на Сатиричния театър.

59 години от живота му актьорът изкарва на сцената, а в Сатирата е изиграл над 50 роли. За последно той играе в постановка на 22 април тази година.

Още по темата

Никола Анастасов е роден на 22 април 1932 година. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955 година при проф. Стефан Сърчаджиев. От 1957 година до последните си дни е на сцената на Сатирата.

Тук "Усмивката на Сатирата", както го нарича колегата му Георги Калоянчев, изиграва най-емблематичните си роли в театъра – сред тях са Лило от "Суматоха" и Лазар от "Януари" на Радичков, Колоездачът от "Когато розите танцуват" от Валери Петров, Санчо Панса от "Рицарят на печалния образ" от Стефан Цанев, Мамаев от "И най-мъдрият си е малко прост" по Островски. Той изпълнява главните роли и в пиесите на Стратиев "Сако от велур", "Римска баня", "Рейс" и "От другата страна", отбелязват от театър.

Навръх 84-тият си рожден ден на 22 април доайенът на Сатирата отново се качи на сцената, въпреки крехкото си здраве, в спектакъла "Лека форма на тежка депресия" по текстове на Станислав Стратиев.

След спектакъла той се обърна към публиката с думите: "Пожелавам на хората повече да се смеят. Смехът е превъзходството на човека!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.