С "Бен-Хур" изгря нова звезда, тази на Джак Хюстън

Актьорът с богато наследство в киното
19 авг 2016 22:00, Петя Славова
0
С "Бен-Хур" изгря нова звезда, тази на Джак Хюстън
Снимка: Форум филм

Не е лесно да направиш ремикс на филм, който е спечелил 11 "Оскар”-а, дори това да е станало през 1959 г. Още по-сложно е да представиш различен поглед от този на любимеца на САЩ Уилям Уайлър ("Госпожа Минивър", "Най-добрите години от нашия живот").

Но режисьорът Тимур Бекмамбетов е доказвал, че обича предизвикателствата с филмите си."Нощна стража", "Дневна стража" и "Неуловим“ с Анджелина Джоли и Морган Фрийман. Последният е една от звездите и в новата му мега продукция "Бен-Хур”, като му партнира Джак Хюстън, на когото предричат голяма кариера в киното. Все пак неговите предци са оставили следа в седмото изкуство - прадядо му е актьорът Уолтър Хюстън. Дядо му - режисьорът Джон Хюстън ("Малтийският сокол", "Човекът, който щеше да стане крал") е баща на актрисата Анджелика Хюстън - дългогодишна половинка на Джак Никълсън.

Историята проследява приключенията на Юда Бен-Хур (Джак Хюстън) – принц, несправедливо обвинен в измяна от осиновения си брат Месала (Тоби Кебъл), който е офицер от римската армия. Бен-Хур е лишен от всичките си титли и разделен от семейството и любимата си (Назанин Бониади), като е изпратен в робство.

След години по море Юда се завръща в родината си, за да търси отмъщение, но намира изкупление. Филмът е екранизация на литературната класика на Лу Уолъс "Бен-Хур: Една християнска притча“, публикувана за първи път през 1880. Творбата се превръща в една от най-четените в историята на американската литература и тя е нееднократно екранизирана.

Бекмамбетов решава да превърне своя опит като покаже нов поглед върху добре познатия сюжет и проследи не отмъщението, а прошката в една такава мащабна история. Но тук попада в клопката на сладникавостта и патетичността и с това успява да спечели повече критични оценки от специалистите в големите издания.

"В епохата на "Игрите на глада” и компютърните графики мащабността на продукцията вече не носи такова впечатление, каквото би могла да даде по-рано”, пише рецензент в Associated Press.

В   The New York Times пък търсят звезда като Ръсел Кроу, която да помогне на продукцията и да изведе истинския драматизъм.

Критик в The Hollywood Reporter пояснява, че не може да има такъв "свеж” поглед върху "Бен-Хур”, тъй като така е превърнат в благороден, но апатичен и кастриран.

Все пак има специалисти, които са харесали драмата и отбелязват като основен плюс добрата игра на Джак Хюстън.

Повече от 600 потребители на IMDb поставили средна оценка на филма - 4,7 от 10.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Брух преди 7 години
Не е лесно и да си грамотен, защото е "ремейк", а не ремикс.