Пънкарката Лисбет в надпревара с насилието в "Милениум"

Трилогията на Стиг Ларшон по телевизия Bulgaria ON AIR
4 окт 2016 15:52, Петя Славова
3
Пънкарката Лисбет в надпревара с насилието в "Милениум"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Поредицата "Милениум" е една от най-вълнуващите криминални драми, екранизирана по роман. Напрегнатият трилър е написан от Стиг Ларшон. Авторът дава едно-единствено интервю за "Милениум" пред  журналиста Ласе Уинклер. Интересното е, че авторът показва ръкописите си на издател чак след като написва и трите й части.

"В един слънчев ден, в близост до ежегодния Панаир на книгата в Готенбърг в Швеция, издател ми разказа за трите ръкописа, които току-що е прочел – разказва Ласе Уинклер за британскяи "Телеграф". - Според него те щяха да превърнат автора им в най-известния шведски писател в света, дори по-популярен от Хенинг Манкел".

"Милениум" е публикувана чак след смъртта на Стиг Ларшон и бързо предизвиква световен интерес – продават се 80 милиона копия в 50 страни. Разбира се, книгите предизвикват и голям интерес и сред имената в киното.

Поредицата е екранизирана, а оригиналната, шведска версия, ще бъде излъчена по телевизия Bulgaria ON AIR в рамките на 9 части от 5 октомври, 20:30 часа, в делниците.

Стиг Ларшон е бил журналист и активист, който е правил независими проучвания за десния екстремизъм в Швеция, които събира в първата си книга Extremhögern ("Крайната Десница"). Живял е години наред със смъртни заплахи от неговите политически врагове. Политическите му убеждения се забелязват и в "Милениум", за които е получавал критики многократно.

Според дългогодишния му партньор – Ева Габриелсон, трилогията е позволила на Ларшон да изрази своя мироглед, който не е бил в състояние да покаже като журналист. Тя описва как основните разкази в книгите му са измислени образи на Швеция, които малцина познават. Мястото, където скритата бяла власт намира своята доминантност в съвременния живот.

"Всичко от този род, описано в "Миленум", се е случвало по един или друг начин на шведски гражданин, журналист, политик, прокурор, синдикалист или полицай. Нищо не е било нагласено", казва Габриелсон.

Ласе Уинклер пита откъде идва вдъхновението на Стиг да създаде точно този характер, който, всъщност, превръща "Милениум“ от една идея в реална книга.

"Пипи Дългото чорапче на шведската писателка Астрид Линдгрен е едно момиче, толкова силно, че да може да носи кон. Каква щеше да бъде тя днес? Каква щеше да бъде като възрастен? Как би определил такъв човек, социопат ли? Хиперактивен? Грешка. Тя просто вижда обществото в различна светлина. Ще я превърна в 25-годишен бездомник. Тя все още няма приятели и социалните й умения са дефицит. Това беше първоначалната ми идея. Така се роди Лисбет Саландер", казва Ларшон за британския "Телеграф".

Стиг споделя пред Уинклер, че "вижда поредицата в пет книги", но не успява да осъществи идеята си приживе.

През 2013 г. шведската издателска къща Norstedts Förlag, която издава трилогията "Милениум", обявява, че планира публикуването на четвърта книга от поредицата, която ще бъде написана от Давид Лагеркранц (David Lagercrantz). Книгата е публикувана през 2015 г. със заглавието Det som inte dödar oss ("Това, което не ни убива") – на шведски, а на английски е със заглавието The Girl in the Spider's Web, за която през същата година от "Колумбия пикчърс" обявиха намеренията си да направят адаптация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
супер трилогия, първата част е супер, във втората част играе Георги Стайков, има защо да се гледа. Чудесно е, че телевизия обръща внимание на качествени филми, които все стоят в периферията, а не трябва!
2
1
 
5
 
! Отговори
V преди 7 години
Mnogo po-dobri 3 filma, v sravnenie s bozata s Daniel Craig (ako ne se luja, the girl with the dragon tatoo)
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"телевизията" която никой не гледа