Джоан Роулинг ни омагьосва с ново фентъзи

Сюжетът, съшит от стари идеи и претворен в нова приказка
18 ное 2016 17:42, Петя Славова
1


Снимка: Александра филмс

Макар и неколкократно да уверяваше, че е приключила с историята за Хари Потър, британската писателка Джоан Роулинг не издържа на изкушението и отново ни вмъква във вълшебния свят на малкия
магьосник.

Във "Фантастичните животни и къде да ги намерим“ няма да срещнем Хари, тъй като действието ни връща в Ню Йорк в 1920 г., но пък ще се чуе за училище Хогуортс  и професор Дъмбълдор.

Тук сюжетът се върти около младия британски чародей Нют Скамандър, изигран от носителя на „Оскар“ Еди Редмейн  ("Теория на всичко“, "Момичето от Дания“).

И ако Роулинг за първи път се впуска в киното като сценарист, то на режисьорския стол сяда ветеранът, изобразил  магическия свят в  последните четири филма за Хари Потър – Дейвид Йейтс.

И този път той умело води действието като противопоставя представите на обикновените мъгъли със замаха на въображението.

В случая това става лесно като вкарва обикновен човек  Джейкъб Ковалски (Дан Фоглър) в света на магьосниците, преобръщайки вижданията му за устойчивостта на материята, за страшното, за доброто и злото.

И колкото и да напомня за Хари Потър, продукцията се и различава от него с атмосферата от миналия век, носеща друг уют, различна епоха и нови персонажи.

Летящите метли и говорещи от картините призраци са изместени от чудати зверове, вмъкнати в скромен куфар. Но колкото и да са интересни, Йейтс и Роулинг не използват потенциала им и не тях ще опитомява главният герой Нют, а потиснатият гняв в непораснали магове.

Конлфиктът няма да се занимава толкова между борбата със злите сили, както е при Хари Потър, колкото в преоткриването на истината, че онези, от които се страхуваме, всъщност се плашат от самите нас.

Искрици романтика също ще прелитнат покрай запознанството на британския маг с американските си колеги. Ще видим как двете сестри Тина и Куини, изиграни от Катрин Уотърстън и Алисън Судол, използват магиите си във всекидневието, гладейки с поглед, приготвяйки пай или сипвайки чай.

Филмът върви в крак и с изборите в САЩ, тъй като и в историята има силни личности, борещи се да заемат високи постове. Надпревара за надмощие има както в света на мъгълите, така и в този на магьосниците. А съчетавайки тези две вселени режисьорът успява да превърне продукцията в свеж блокбастър, събрал звезди като Джон Войт, Колин Фарел и Саманта Мортън.

Всичко едва сега започва. Продукцията е първата част от заплануваните пет и въпреки че е изобретателно красив, потапящ в приказна атмосфера, "Фантастичните животни..." не впечатлява на фона на многото магични поредици, които отдавна са завладели киното.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 7 години
Ъхъ, тая е писала за Хомо Педро...