"Великият самотник": Георги Парцалев – земната звезда

"Тъжният клоун" на България споделял, че се страхува да умре сам
21 ное 2016 08:22,
11
"Великият самотник": Георги Парцалев – земната звезда
Снимка: bTV

Георги Парцалев е роден на 16 юни 1925 г. в град Левски и почти изпълнява семейната мечта - да стане лекар. Той следва няколко семестъра медицина, преди да се предаде на голямата си любов - театъра.

И така, през 1956 г., заедно с Григор Вачков, Георги Калоянчев, Стояна Мутафова и Никола Анастасов, са първите актьори на Сатиричния театър.

През 1970 г. тези актьори са всенародни любимци, пред които начинаещата актриса Латинка Петрова не смее да диша: "Ние младите се лепяхме по цоклите, защото минава артистът...".

Не звезда, а земен човек

Тя описва Парцалев така: "Единственият, с който мога да си приказвам, който се усмихва на всички, поздравява от пропуска до чистачките всичко, заметнал винения си шал, достолепен, неагресивен. Но при него имаше една сценична треска при всяко излизане (…)  Много се притесняваше преди да излезе на сцената и тичаше преди участие да се обади на майка си: "Мамо, добре съм, подготвил съм се". И след представление пак тичаше и вика: "Добре мина, хората рекоха браво".

През 1958 г. идва и първата му роля в киното в "Любимец 13". Парцалев бързо се превръща в любимец на публиката и един от незабравимите комедианти. Изиграва едни от най-запомнящите се роли във филмите "С деца на море", "Дванадесет диоптъра далекогледство", "Сиромашко лято" и "Тримата от запаса".

Според Латинка Петрова, "в актьора материята е с особена кройка, но там има всичко – и много сол, и много пипер. Много гняв има, но той умееше тези неща да ги гълта и да бъде джентълмен".

Голямата любов на публиката има и своята чисто практична страна – по време на пътуване за постановка в Кюстендил, двамата катастрофират, колата изхвърча от пътя в нива. Латинка Петрова излиза на пътя и вижда камион, пълен с роми.

"Казвам: "Искате ли да видите Парцалев?" И те отгоре: "Де го Бат’ Пацо?" Аз викам: "Ей го Бат’ Пацо там в нивата!". Всички слязоха, колата на ръце и на пътя".

Въпреки веселите истории, Парцалев е наричан и "тъжният клоун", според Петрова обаче е "велик самотник". Споделял й, че се страхува, че ще умре сам.

"А когато потъне и изчезне, аз разбирах че изчезваше от времето от живота, от света и мълчах и чаках да излезе от този унес, защото носеше със себе си много лични страдания, като дете. Както детето си страда, но той страдаше с тази искреност като малките, като изгубено в гората, самотно, до такава степен беше деликатен", споделя голямата актриса пред bTV.

Няколко години преди смъртта си големият Парцалев преживява низ от разочарования. До последно не станал член на партията, поради тази причина и не бил сред любимците на властта.

Постепенно започват да му отказват роли в театъра и киното. Една нощ обиден се обажда на Латинка Петрова – предложили му да играе конферансие. Името му било най-горе в афиша, за да привлича публика, а всъщност имал две реплики: "Добър вечер" в началото и "Лека нощ" в края.

"Големият артист е част от безвремието, не можеш да кажеш „В този отрязък от време той беше син или червен", не, той просто беше голям и премина през земния си път за наша радост", казва тя.

На 31 октомври 1989 г. великият комик Георги Парцалев издъхва на 64-годишна възраст в Правителствена болница. Още се носят легенди около точната диагноза довела до смъртта му. Официалната версия, с което излиза семейството му, е скоротечна левкемия.

Животът на обичания български актьор може би най-добре се описва с една негова реплика от "Сиромашко лято": "Не е въпросът само да оставиш нещо след себе си. Важно е какво ще оставиш".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато един ЧОВЕК си струва и коментарите са прекрасни ПОКЛОН7
10
0
 
16
 
! Отговори
Циник преди 7 години
УНИКАЛЕН!!!! ЛИПСВА МИ !!!! УНИКАЛЕН !!
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един от най-добрите артисти за които думите не стигат! Едва ли някога ще се родят такива артисти като него и останалата плеяда от артисти които оставиха дълбоки и незабравими следи в историята. Поклон пред паметта им. Бог да ги прости.
8
0
 
19
 
! Отговори
8 преди 7 години
ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ГОЛЕМИЯ ЧОВЕК И АРТИСТ!
7
2
 
31
 
! Отговори
питАнка преди 7 години
Какво са имали преди за да станат такива артисти? Техника? Не, не са имали.Пари? Не, и това не са имали (поне не и в началото).Нищо не са имали и пак са станали истински артисти! Сегашните имат много повече, но нямат само едно, най-важното - талант. Колкото и да се напъват, няма никога да достигнат истинските български артисти от едно време.
6
2
 
30
 
! Отговори
И от мен- преди 7 години
ПОКЛОН! Спи спокойно вечния си сън!
5
2
 
36
 
! Отговори
"Дванадесет дио преди 7 години
Няма такъв филм!Филмът се казва "Два диоптъра далекогледство" и си струва да се изгледа многократно.Бог да прости Великия Парцалев!
4
14
 
15
 
! Отговори
ined преди 7 години
Не му понесе боя в районното.
3
2
 
51
 
! Отговори
Бай Миле преди 7 години
ВЕЛИК !!!!! ПОКЛОН !!!!!!
2
2
 
55
 
! Отговори
Д. Ив. Симеонова преди 7 години
Велик, наистина, изумително талантлив; чудесно е, че и децата ни го познават. И заедно гледаме филмите му. Поклон.
1
2
 
80
 
! Отговори
... преди 7 години
,Велик. Времето когато хората гледаха филмите заради актьорите , а не компютърните ефекти