Да победиш консерватизма с "Да возиш Мис Дейзи"

Филмът - тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
2 дек 2016 12:48, Петя Славова
0
Да победиш консерватизма с "Да возиш Мис Дейзи"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всяка петък вечер Bulgaria ON AIR ще показва филми, устояли на времето, получили световно признание, които спокойно могат да се нарекат кинокласики.

Стартът започва от 2 декември с филма на Брус Бересфорд "Да возиш Мис Дейзи", спечелил 4 награди "Оскар" и номиниран 9 пъти за златната статуетка.

В основата на сюжета са сложните взаимоотношения на богата американка от еврейски произход и нейния афроамерикански шофьор. Действието на филма ни връща към 50-те години на миналия век в Атланта, когато расовите предразсъдъци са били особено силни.

Мис Дейзи е вдовица, а синът й (Дан Акройд) й наема шофьор, въпреки че тя се противопоставя на тази идея.

Режисьорът Брус Бересфорд проследява техните взаимоотношения в продължение на 25 години. И докато в началото възрастната дама изпитва неприязън към новия си служител, постепенно те се сближават и тя го преоткрива. 

Бересфорд разказва с ирония и усмивка за иначе нелеките времена, а героинята на мис Дейзи е събирателен образ на американското консервативно общество, което дълги години използва тъмнокожите в услуга на белите американци.

Главните роли са поверени на Джесика Тенди и Морган Фрийман, като за изпълнението си двамата получават отличия – Тенди - "Оскар", а Фрийман -  "Златен глобус".

Как се стопяват ледовете между двамата може да видим на 2 декември от 22:10 часа.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари