Детектор, кодове... Spyscape показва света на шпионажа

Интерактивният музей отвори врати в Ню Йорк
Обновена: 17 фев 2018 17:24 | 17 фев 2018 17:20,
6
Детектор, кодове... Spyscape показва света на шпионажа
Снимка: Facebook

Да се подложиш на детектор на лъжата, да се промъкнеш през "гора" от лазерни лъчи, да дешифрираш секретни послания... Интерактивният музей "Спайскейп", който отвори врати в Ню Йорк, предлага на посетителите да си създадат представа за живота на шпионите, предаде Франс прес.

"Спайскейп" се помещава в нови помещения с площ над 5000 кв.м, близо до Сентръл парк. За създаването на музея са ползвани услугите на бивш отговорник за обучението на британски секретни агенти. 

Отделни зали в музея са посветени на значими епизоди от историята на шпионажа, като се започне от дешифрирането на тайни нацистки кодове от британските секретни служби през Втората световна война. 

Навремето изследователи под ръководството на математика Алън Тюринг успели да създадат машина, наречена "Бомбата", която е абстрактен модел на компютър. Тя разгадала послания, разменяни между военни от германската армия посредством шифровъчната машина "Енигма". 

"Спайскейп" излага няколко екземпляра от "Енигма", както и екземпляр от машината на Алън Тюринг. Този екземпляр е предоставен от компанията, която стопанисва бившия британски център за криптоанализ "Блечли парк", превърнат сега в музей. Именно там е била създадена машината на Тюринг.

Друга зала е посветена на Вирджиния Хол, която извършва редица шпионски мисии на френска територия през Втората световна война.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Коко Митничара преди 6 години
Майките ви са джендърки!
4
0
 
10
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Тиринг и Нойман са наистина гениални математици, НО кодовете на германската машина разбиват след като ингилизите успяват да измъкнат от една потъваща немска подводница оригинална шифровална машина "Енигма" заедно с книгата с кодовете. Те това е истината...
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Куфара в който намериха британски шпионин преди няколко години дали е там? Защото се твърдеше, че сам се е закопчал отвътре в него. Просто може да има мераклии и те да пробват:)
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един *** музей, този път за Тюринг.
1
1
 
3
 
! Отговори
Да, даааа... преди 6 години
"Хюстън, имаме проблем."