Гайдата – живата история на България

Националната гайдарска асоциация ще възражда любовта към фолклора
Обновена: 28 мар 2018 16:22 | 28 мар 2018 16:00, Анисия Иванова
23

5785 гледания   |  Още видео

През ноември се роди идеята за издигане и съхраняване на гайдарското изкуство, чрез създаването на Българска национална гайдарска асоциация.

Нейн председател е известният Петър Янев, а сред членовете са множество изпълнители, преподаватели и всички, обичащи музикалния инструмент.

"Шест месеца по-късно вече виждам как една идея започва да става голяма. Виждам възторга и емоцията в хората, които събрахме", подчерта в "България сутрин" Теодора Игнатова, почетен консул на България и зам.-председател на асоциацията.

Тя бе категорична, че гайдата не е просто някакъв инструмент, "тя е нашата жива история!"

"Гайдата е толкова силен символ на миналото ни, че и Петко Славейков, когато през 19 век стартира сатирично списание, той го кръщава "Гайда - списание за свестяване на българите". Надявам се, че и днес музикалният инструмент има своето място да свести народа", оптимистичен бе Георги Мишев, доктор в областта на културното историческо наследство, музикант и също член на асоциацията.

Тодор Кайтов, ръководител на състав "Дельо Хайдутин", и Петър Янев изпълниха пред Bulgaria ON AIR невероятни народни ритми със своите гайди.
 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Астуриас преди 9 месеца
Гайди има и в Северна Испания.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 18
Ще е много по-добре ако си "вдигнем" мъдростта, знанията и общата култура! Паметниците само гълабите ги акат а народа оглупява поголовно всяка минута.
А поповете си го местят и бутат 'на скрито' както едно време в редовете на държавна сигурност! Оглупяването ни е пагобно и за това си се затриваме без и каквато и да е "помощ" отвън!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 17
A list of the ancient names of pipes; Sumeria, Syria, Egypt, Israel, Phrygia, Greece, Rome.
На шумерски - набу, синиту
На ерейски - халил
На гръцки - аулос, аулои, елумои
На асирийски - абуба, имбубу
Реф: Антони Беинс, Пит Рижерс Мюзиум, Оксфорд Юнивърсити
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 13 и 16

Прав сте. Трябва да се издигнат паметници на свети равноапостолен цар Борис- Михаил Български Покръстител. Но жалкото и лошото е ,че в много малко български православни църкви,храмове и манастири има икона и стенопис на свети цар Борис Първи Велики. В църковните магазини няма икони на Този велик Българин,който е покръстил България в Светата Православна Христова Вяра.
Нека да има издигнати български и руски паметници и да бъдат опазени и грижливо съхранени.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гайдата в Шотландия и на Балканите идва с римляните и се е наричала Tibia Utricularis.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо в София няма паметници на Борис I, Аспарух, Крум Страшни, Симеон Велики, Калоян, Иван Асен II? Това са все владетели, изиграли КЛЮЧОВА роля за развитието ни като нация, народ, с манталитет на победители, държавници, прогледнали далеч напред във времето, личности, пред които дедите на днешните "европейци" са козирували и не са смеели да гъкнат. Въпросът е реторичен, разбира се.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гайдарджиите са предвождали българската войска в древността ,така както шотландските гайдари са военна музика на тяхната армия .Така че българската гайда си заслужава почитта-не всеки народ има гайда . Гайди има само тук и в Шотландия
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
.. но трябва да се отдаде почит и на величието на българската нация! Ние не сме само селяни и жертви, ние имаме славно минало и сме били победители още преди да съществува Рус..
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, чак пък живата история... Задавате ли си въпроса защо постоянно ни се втълпява, че сме селски народ, никой не говори за великите царе на България по време на Второто българско царство? А в центъра на столицата - един единствен паметник на български цар и то с избодени и светещи очи, скромен, почти незабележим паметник на най-големия ни национален герой, на фона на величествени монументи в памет на Великата съветска армия, руски царе и т.н. Нямам нищо против да има такива паметници, но трябва
12
0
 
2
 
! Отговори
до богомил преди 9 месеца
Ако беше завършил 3 - ти клас нямаше да пишеш такива смешки.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дуайте гайдете за да ви дуят! Приликата между гайда и въздух под налягане е автентичен! :))))))))
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 6
Нима! Брей! Ти май не си сам! Чети историята обаче без червени очила! :)))))))))
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Богомил 7
Първи сме по митовете без дъно! Ето за това надуваме гайдата 100тици години със задник! :)))))
8
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гайдата е селяшки инструмент предпочитан от цвилещи ***! Миеко говорещите съ фиеновие! Но ако чуем песента на Ейси/Диси It's a long way to the top където в припева се чува гайда е направо фантастично! Но уви ние сме много много назад от този топ на Диси! :)))))))))))))))
7
4
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 9 месеца
До Анонимен
Сега и остава да кажеш че и Орфей е грък и че гърците са дошли от Скандинавия, а не от Африка. Може би и родното място на европейската цивилизация е в Шотландия, а не по нашите земи според вас. Не знаете ли, че нашата балканска писменост е с 200г по-стара от тази в Шумер или Египет? Не знаете ли, че първите династии в Египет не са местни, а хора от нашите тракийски земи? А "гръцката" митология не е ли тракийска в огромната си част? Та кой е по-стар?
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кавалът е българският инструмент. Няма ли асоциация на тъпанарите и кавалджиите? Трябва да се направи. Асоциациите са голяма работа.
5
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мнооо дуане! Аз съм по Фендър Стратокастър или Лес Пол с Демаргио пикапи! На всичкото отгоре гайдата не е само български инструмент и не можем да се индентифицираме с него. Шотландската гайда, арабската, гръцката азиатската и пр са много по-стари от нашата. Чуя ли гайда все едно слушам чалга по скеле!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми в youtube има клипче с 333 гайди ..... горд съм,че имам нещо общо с тях !
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Макар че съм пиринско чедо, като чуя тия родопски гайди и настръхвам ... даже започвам да плача!
Химна и родопската гайда ми действат по такъв начин.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От дост излезнаха ли с официална позиция