Гигантски кукерски маски под купола на "Ларго"-то

Артистичните инсталации ще радват столичани до 1 февруари
29 яну 2019 10:15,
9

Снимка: Кукерландия

Виж други галерии »

Страховити гигантски кукерски маски посрещат посетителите на столичното "Ларго" и още с разполагането им се превърнаха в атракция за безброй фотосесии на столичани и гости на София.

Още по темата

Експонираните под купола на Античния комплекс "Сердика" артистичните инсталации са запазена марка на ямболския Международен маскараден фестивал "Кукерландия", който тази година чества своя 20-ти юбилей, съобщават организаторите.

Триметровите съоръжения представят в стилизиран вид типичните за тази част на България кукерски маски. Заради съхранените традиции, районът си е спечелил нарицателното име "Кукерландия", откъдето идва и името на ежегодния фестивал, организиран от община Ямбол.

Според изследователи, корените на кукерските игри се откриват в далечните езически времена и се свързват с културата на древна Тракия и тогавашните Дионисиеви празници. Днес традициите на кукерството имат своя пълнокръвен живот в селищата от региона, утвърждавайки Ямбол като един от  центровете на маскарадните игри в страната.

Гигантските маски могат да бъдат видени в столичния музея на открито под "триъгълника на властта" до 1 февруари (петък). След това турнето на гигантите продължава в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас и Сливен.

На 28 февруари те се прибират в Ямбол, за да се включат в карнавалното шествие, с което се дава начало на фестивала
"Кукерландия".

В продължение на четири дни те ще бъдат част от традиционната "Алея на гигантските маски", превърнала се в неизменен символ на фестивала от 2011 година насам. В тазгодишното юбилейно издание, алеята включва вече общо 20 артистични инсталации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кукурукурукери като в цяла България!
7
2
 
1
 
! Отговори
Карапичо преди 5 години
Айде де, няма ли кой да ги окраде ... разочарован съм ...
6
0
 
0
 
! Отговори
от 1 преди 5 години
* Януари
5
1
 
1
 
! Отговори
от 1 преди 5 години
Сурва Перник - 25 -27 Февруари.Фестивалът около София който привлича най-големия брой туристи. Били те Български или Чуждестранни
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На първо място сме в Европа по смъртност, всякакъв вид заболявания, пътно транспортни пройшествия. С езически практики,като тази докарваме Божият гняв против нас. Голяма зло е това. Голяма проклетия.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е езичество. Ако празнувате сурва, значи сте езичници.
2
0
 
4
 
! Отговори
до колегата по-долу преди 5 години
Човек , не четеш ли че фестивала започва на 28 фервруари...т.е тази обиколка си е точно ПРЕДИ "Кукерландия" :D
1
4
 
0
 
! Отговори
Готино, преди 5 години
но трябваше преди фестивала, а не след.