Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите

Целта е пресичане на фиктивните проверки на техническото състояние
26 апр 2019 13:46, Елка Василева
193
Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите
Снимка: СБА

Готвят революционни промени за периодичните технически прегледи на автомобилите. Всички данни от измерванията с газоанализатор, димомер, стенд за измерване на спирачните сили и др. ще бъдат въвеждани в реално време автоматично в информационна система за електронно регистриране на извършените технически прегледи, предвижда проект за изменение на Наредбата за периодичните прегледи. Счита се, че по този начин ще бъдат пресечени фиктивните проверки за техническото състояние на автомобилите, съобщават от Съюза на българските автомобилисти /СБА/.

Същевременно с това ще отпадне изискването за издаване на удостоверение за техническа изправност част I и част II. Вместо това ще се въведе т.нар. електронно персонализиране на знака за периодичен преглед за проверка. Стикерът ще има чип, информацията от които ще може да се чете чрез специални уреди от разстояние.

В този идентификатор ще бъдат въвеждани всички технически данни за ППС и за резултатите от извършения преглед, екологичната група на автомобила, номерът на разрешението за контролно-техническия пункт, в който е извършен прегледът, датата на прегледа, валидността му и др. Той трябва да удостоверява, че превозното средство се допуска за движение.

Данните от периодичните прегледи за автомобилите ще се обменят в реално време между Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и МВР, поради което отпада необходимостта от носенето и  издаването на удостоверение за техническа изправност част I и част II.

Моторните превозни средства от категории М1 и N1 ще се категоризират в пет екологични групи. Това ще зависи от това кога са произведени, от съдържанието на въглероден оксид (СО) в отработилите газове и др. Моторните превозни средства, на които задвижването е само с електродвигатели (без двигател с вътрешно горене) и МПС с водородна горивна клетка се категоризират в пета екологична група. А автомобилите с двутактови двигатели, които не подлежат на измервания, се категоризират към първа екологична група.

При персонализацията на удостоверенията за определяне на екологична група на МПС освен вписване на идентификационния номер (VIN, рама) на возилото, неговата регистрация и др. технически данни, ще се отразява и показанието на километропоказателя.

Отчитайки Стратегията на Европа за „чисти горива“, предвид която към алтернативните горива спадат и втечнен-нефтен газ (ВНГ) или сгъстен природен газ (СПГ) с проекта на наредбата е предложено моторните превозни средства, които са оборудвани с уредба, която позволява работата на двигателя с ВНГ или СПГ да се категоризират към екологична група, като проверките за определянето й бъдат извършени при работа на двигателя с ВНГ или СПГ.

В мотивите към наредбата е уточнено, че се предвиждат два подхода при определянето на екологичните групи. В случаите, когато определянето на екологичната група се извършва по време на периодичния преглед на моторните превозни средства, се предвижда издаване на Удостоверение за определяне на екологична група на МПС, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група. Както вече стана ясно, в знака за периодичния преглед на ППС (стикера) ще има вграден идентификатор, позволяващ четене и запис на информация от голяма дистанция, като там ще има и информация за екологичната група на МПС.

 В случаите, когато техническият преглед на моторното превозно средство е извършен в пунктовете за регистрация или в друга държава, определянето на екологичната група се извършва в съответната категория контролно-технически пункт, по искане на собственика на превозното средство. Предвиденият краен документ е Удостоверение за определяне на екологична група на моторно превозно средство, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма промени. Дрането продължава. ГЕРБ си измислят нови начини да плащаме, за да го откраднат.
105
2
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Кой ги готви тези промени?!? Чист генетичен българин?!?
104
2
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
скоро един колега заредил гориво в Одрин на колата си вика хвърчи а тука пуши и малее
103
3
 
27
 
! Отговори
Дано има Господ преди 4 години
Ако бяхме обесили пред Коня,когато можеше и когато трябваше Сашо Нереза,ДрагалЪвския гърбат @й дук и поне стотина други @йдуци,сатрапи и шутове на комунистическата Чума,тези след тях и сегашните @йдуци нямаше да са така нагли и щяха да имат едно наум.Вече е късно.Единствено Господ ни е спасението,но не този от Банкя.
102
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чипи Чипи Чипи
101
2
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
пътищата кога ще оправите плащаме данъци и винетки а какво получаваме
100
5
 
15
 
! Отговори
Искам да съм с танк преди 4 години
На годишен преглед колите. А водачите на 6месеца . На психо и грамотност ,правилник.И защо изобщо раздават книжки и монтират фарове и мигачи за България?
99
2
 
29
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Е пак ли?!Все от главата за краката в тая наша мила татковина!Дайте първо да оправим очевадната корупцията по високите етажи на властта,за да се вдигне стандарта на живот.Останалото ще се получи от самосебе си.Едва ли някой иска да кара "новата" си кола от 2000 година.
98
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
да е видял някой ромеин да минава на преглед на колата си аз не съм виждал
97
1
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ми ако проверите качеството на горивата трябва да затворите всички бензиностанции
96
3
 
23
 
! Отговори
гост преди 4 години
Народа е работодател на тая управа, а се държат като мишки. За вс. важен закон трябва народа да решава, а не еднолично някой си.
95
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние не караме стари коли! Ние караме ретро коли. На запад само богати колекционери могат да си го позволят. Следователно - ние сме по- добре, отколкото си мислим.
94
15
 
5
 
! Отговори
Айше преди 4 години
Идеално! Ама надали! Дали ще дочакаме барутниците да се махнат от пътищата?
93
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз немам проблеми с това, обаче, мога ли да заведа дело заради разбити пътища, в следствие на които и колата ми се е разбила?
92
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо май на нова обществена поръчка намирисва! Има средства за усвояване
91
2
 
16
 
! Отговори
до 81 преди 4 години
Ами, всъщност, 7/8 от софиянци са селяци, та дори повече. Може и да са 13/14. Само им виж манталитета. Най- селяци са тези, къде се бият в гърдите, че били софиянци, а бащите им дошли от некъде си, особено ако потомствено са неграмотни. Не учил, нищо не правил, но трябва да се бие в гърдите, че бил софиянец и бил хванал някой си за шлифера. Къде за радост, къде за тъга, богати и образовани хора има повече от провинцията. Тях не ги броя за селяци - едни са умни, други са хитри.
90
8
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Коли има, шафьори нема!!!Казах ви ,че трябва да сте внимателни и толерантни на пътя, защото ще подсмърчате, като Местан!!!Агент Гиви Мадисън!ЦРУ!!!
89
4
 
23
 
! Отговори
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО преди 4 години
АЗ НЕ ИСКАМ ЧИП !!!!!!!!!За какво им плащам заплати на тия управници?!? Ще ги уволня!
88
4
 
24
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
И нови коли да купим пак ще намерят начин да ни съблекат голи. Държава мащеха.Умишлено ни правят бедни.
87
7
 
1
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Господ дойде , за да спаси човешкия род!!!Всеки човек трябва да мисли като Господ, и да е готов, да жертва собствения си живот, за да спаси човешкия живот!!!Трябва да определим, кое и кои са враговете на човешкия живот???Вие човеци ли сте, селяни прости!!!???Агент Джефри Пфайфър!ЦРУ!!!