Започна демонтажът на "Опакованата Триумфална арка"

Тя беше на показ 16 дни
4 окт 2021 23:20, Нели Христова
28
Започна демонтажът на "Опакованата Триумфална арка"
Снимка: БГНЕС

Днес приключва животът на произведението "Опакованата Триумфална Арка" на Кристо и Жан-Клод, реализирана от Владимир Явашев и неговия екип.

Тази сутрин започна демонтажът на творбата, която беше на показ 16 дни - "Дни на радост и красота", както казваха артистите.

През времето на съществуването си "Опакованата Триумфална арка" привлече милиони посетители - парижани и гости на града. Сбъднатата мечта на Кристо датира от 1962 г. Френската държава разреши реализирането през 2019 г., а след смъртта на автора миналата година, неговият племенник доведе "лудата идея" до край.

За осъществяване на произведението работиха близо 1200 души от различни нации, използвани бяха 25 000 кв.м плат, 3 километра червено въже и 400 тона стомана.

Платът ще бъде изцяло рециклиран и превърнат в пелети. 50% от стоманата е взета "назаем" и ще бъде върната да се използва по предназначение, а другите 50% ще бъде рециклирана.

Както винаги, проектът беше изцяло финансиран от продажбата на рисунки и ранни произведения на Кристо.

Директорът на проекта Владимир Явашев, който е оторизиран от Кристо и за реализиране на Мастабата в Абу Даби, вече гледа напред към следващия проект. Това би било най-голямата перманентна арт творба на открито на Кристо и Жан-Клод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
безумна глупост и щуротия са тези пакетирания, харчат се пари за нищо
18
3
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Опаковай кравата на село и се похвали на съселяните.Ще си много интересен.Пич...ти осъзнаваш ли къде си ти, къде е Кристо?
17
0
 
5
 
! Отговори
ГенИалния Криско преди 2 години
Смятам да опаковам картината "Мона Лиза на Леонардо ДаВинчи с блажна хартия и да я омотая с екологично чист канап в Лувъра , като така ще привлека огромен борй посетители в един от най-посещаваните музей в цял свят намиращ се в един от най-посещаваните градове на планетата ни - Париж.Търся спонсори .Само за разбирачи на Езкуството, моля . Койту разбира , тука са спира .Потомък на ПЕТО поколение бакали. Развили до съвършенство опаковането на разни неща . Триумфална Арка... ХА. Тя е за АМАТЬОРИ .
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всеки ден продавачката в нашия квартален магазин също прави "голямото изкуство" - опакова стоката на хората
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представете си да съберете пари да идете на мечтаната екскурзия до Париж и изненадаа....Триумфалната арка-чарсафосана,голяма греда.
14
2
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Наметна бурката на Триумфалната арка :)))
13
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мак "Как властите разрешават това, чудя се. Пълна т.ъ.пня е да покриеш чуждо изкуство и да твърдиш, че найлоните са изкуство." Ами, отговора е много очевиден: това, че ти мислиш, че това не е изкуство, не означава, че другите мислят като теб. И тъй като другите имат значително повече опит с изкуство от такива като теб, излиза, че ти си в грешка.
12
4
 
22
 
! Отговори
мак преди 2 години
Как властите разрешават това, чудя се. Пълна т.ъ.пня е да покриеш чуждо изкуство и да твърдиш, че найлоните са изкуство.
11
3
 
16
 
! Отговори
@ преди 2 години
А ремонт направиха ли поне след тази опаковка? Тъй или иначе бяха подготвили арката като за ремонт, поне да бяха свършили нещо.
10
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Непоправимия опростачен балканец намира низко удоволствие да души вкисналата си същност докато плюе по нещата, които не разбира. А най-обича да се прави на морален, докато вие в помията.
9
4
 
30
 
! Отговори
Се ла ви преди 2 години
Ебаааси , да "привлечеш" милиони посетители в град който от десетилетия има НЕПРЕКЪСНАТ туристически поток от десетки милиони посетители всяка година .... Ами че това е едно голямо постижение . Направо нИвирУятно . А да закриеш с бял плат и увиеш с канап такова прекрасно архитектурно и художествено произведение като Триумфалната Арка и да скриеш от погледа на туристите всички тези красиви фигури от камък .... и да наречеш това "произведение на изкуствота" ... каква наглост само.......
8
3
 
27
 
! Отговори
Свиреп преди 2 години
Има проблем! В световен мащаб. Кому бе необходимо това? Кой изпита катарзис или нещо до конилигнус за това? Кой? Едни пари за опаковане в твърде големи торбички от магазина! Изкуство? Аре стига бе! Парвенющена вони, че не се трае! Харчим колосални пари за български филми и опери, от които никой не изпитва интерес! Ари стига! Това не е изкуство! Някой е навързан като свински черва да прави пари! Като в България.
7
3
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГРОЗНО И ПРО-СТО КАТО ТЕЯ ДЕТО СЕ ВПЕЧАТЛЯВАТ ОТ ИДИОТЩИНАТА НА СНИМКАТА!
6
4
 
31
 
! Отговори
Сметалото преди 2 години
Колосална глупотевина. Парите за нея биха спасили детски животи.
5
3
 
26
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Довечера ще си опаковам кочана с една гума. И аз съм творец.
4
2
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Както е написано заглавието излиза, че демонтират и арката.
3
8
 
10
 
! Отговори
Жеко преди 2 години
Кви са тия глупости най хубавото нещо е шкембе с бира а зимата сланина с вино. Тия арки марки изкуство било ай бегай бе
2
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велик! Ходих специално в Париж да видя Арката: епично преживяване, а французите го БОГОТВОРЯТ Кристо заради проектите му.
1
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха соцаджиите ще изреват на умряло като стане дума за Кристо, направо пощръкляват. А този проект е финансиран от фондацията му както всички други преди това.