Първото издание на шахматния турнир „Дамски гамбит“ – успешен старт за талантливите момичета на България

Ивелина Христова е първата победителка в състезанието, на което горд партньор е издателство „Кръг“
Обновена: 8 мар 2022 15:38 | 8 мар 2022 13:14, Нели Христова
0
Първото издание на шахматния турнир „Дамски гамбит“ – успешен старт за талантливите момичета на България

От 4-ти до 6-и март в хотел „Хемус“ в София се проведе първото издание на турнира „Дамски гамбит“, на който партньор беше и издателство „Кръг“. Шахматното предизвикателство бе предназначено за млади дами до 16-годишна възраст, проявили особен талант в този спорт, и се реализира с благородната цел да проправи път на бъдещи звезди. Датите на събитието не са избрани случайно – то се състоя в най-нежния месец и в навечерието на Международния ден на жената, Осми март.

Всички участнички в състезанието получиха като подарък и книгата „Дамски гамбит“ от Уолтър Тевис (издателство „Кръг“). По стъпките на главната героиня от романа Бет Хармън тръгва Ивелина Христова (ШК „Шах ХХI“, София), която извоюва еднолично първото място, купата и златния медал в турнира. Втора, на половин точка след нея, със сребърен медал остана състезателката на ЦСКА София Воробьова. Третото място с 4,5 точки спечели Добринка Тодорова от ЦСКА. Живото предаване на всички партии при девойките създаде незабравима атмосфера, напомняща големите турнири, към които са се устремили участничките.

Освен романа „Дамски гамбит“ всички млади шахматистки получиха парични и предметни награди, връчени от евродепутата Петър Витанов. Той награди и петте клуба, които заедно с директора на турнира Васил Антонов организираха и проведоха това значимо шахматно събитие – ЦСКА, ЕЛИТ, „Ан Пасан“, „Славия“, „Шах ХХI“.

По същото време се състоя и турнира „Купа София“, в който победителка сред момичетата стана Калина Гледачева от ШК ЦСКА, а нейни подгласнички са Александра Пехливанова от ШК „Пловдив“ и Ния Малчева от ШК „Казанлък 21“.

Организаторите изтъкнаха важността на такива състезания, даващи път за израстване на младите шахматисти. Те отправят призив и други клубове да се присъединят към инициативата, която е с мисия да се превърне в традиционна.

 Романът на Уолтър Тевис, който се появи на пазара през 2021 г. с логото на издателство „Кръг“, и едноименния сериал на Netflix от 2020 г. вдъхновиха много хора и ги привлякоха към черно-бялата дъска. Повишаването на интереса се вижда и от нарасналото търсене на думата „шах“ в Google до рекордни нива, както и поръчките на шахматни комплекти и аксесоари в eBay - с 273% само за първите 10 дни след премиерата на сериала. В интервю за Ню Йорк Таймс от 1983 г. Тевис отбелязва, че за него романа е „почит към умните жени“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари