Екоактивистите не подминаха и Уорхол, боя и върху негово произведение

Според екоактивистите той бил символ на полудялото консуматорство
9 ное 2022 09:00, Нели Христова
32
Екоактивистите не подминаха и Уорхол, боя и върху негово произведение
Снимка: БГНЕС

Екоактивисти нападнаха поредната творба на изкуството. Този път целта бе едно от най-ценните произведения на модерното изкуство в Националната галерия на Австралия - Консерви супа "Кембъл" на Анди Уорхол.

Изображенията, публикувани от активистите, показват, че някои от платната са надраскани със синя боя. Разбира се, произведенията на изкуството са зад защитно стъкло и не са повредени.

Още по темата

Групата Stop Fossil Fuel Subsidies заяви в изявление в сряда, че иска австралийското правителство да прекрати подкрепата за петролната, газовата и въглищната промишленост. Активистите заявиха, че са част от глобална мрежа за гражданска съпротива, известна като A22.

Бони Касен, която беше посочена в изявлението като един от участниците в протеста, каза, че Уорхол изобразява полудялото консуматорство в емблематичната серия от картини.

"И сега капитализмът е полудял", каза тя. "Семействата трябва да избират между лекарства и храна за децата си, докато компаниите за изкопаеми горива връщат рекордни печалби. И въпреки това нашето правителство дава $22 000 на минута субсидии за индустрията с изкопаеми горива".

Една от активистките се опита да се залепи за една от картините, но бързо беше отстранена, преди лепилото да стегне.

Инцидентът идва след подобни протести, включващи известни произведения на изкуството в чужбина, включително германска екологична група, която хвърля картофено пюре върху картина на Клод Моне в музей в Потсдам и активисти от Just Stop Oil, които хвърлиха доматена супа върху Слънчогледите на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон.

В изявление на галерията се казва: "Протест се проведе в Националната галерия на Австралия след подобни инциденти на други места в Австралия и в чужбина. Националната галерия не желае да рекламира тези действия и няма повече да коментира".

Говорител на ACT Policing каза, че полицаите са реагирали на инцидент с двама души в галерията, но не са извършени арести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Bay Hixq преди 1 година
Какво точно изкуство твори Анди Уорхол??? Всичко , което съм видял от него до сега е пълна посредственост, менте. С някакви напъни за изключителност и елитарност. Хуу, ама това не е изкуство а пошлотия. Нека някой, ако има такъв, дето ги разбира мурафетите на Анди, да обясни. Мой пък аз да съм невеж в случая и да не съм успял да му го оценя "изкуството". Благодаря предварително.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя черният какво само стои и гледа. Егати охраната
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвременното "изкуство" е върхът на първенющината и бездарността. Първенютата купуват, за се чувстват значими, "творците" творят всякакви тъпоти, за да ги продават на първенютата. Съвремннлто изкуство няма връзка с талант, красота и наслада за окото, а е предимно маркетинг. Надуване на балон.
20
2
 
10
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Това е резултата от джендърската двулична политика на Европа
19
1
 
6
 
! Отговори
Д-р преди 1 година
А според мен активистите са символ на провала в психиатричната помощ ;)
18
1
 
4
 
! Отговори
изкуството на Уорхол преди 1 година
Това изкуство ли е или да го изхвърлям?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако им стиска де... защото боят няма да им се размине, не да се правят на "герои" по галериите
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Екоактивистите да се омажат с лааайна и да идат да гушкат политици, милионери и прочие безхаберници към природата, не да сеератъ по световни шедьоври!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До изкуствоТи па си мноо ъбаф
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно чувам Алеко Константинов да се смее и да повтаря "Бай-***-в-Музей!" Някакъв си там бездарен *** снимал консерви със супа и само едната от тия "творби" е 8 милиона $. Някакви умствено осакатени заливат тая цапаница със същата цапаница. Едните ги арестуват, а другите си прибират парите от застраховката. Да не си мислите, че това по музеите, което гледате са оригиналите? Те просто ще оставят оригиналната творба да я поливат със супа, нали? Това са копия. Майсторски. Но копия.
13
7
 
7
 
! Отговори
изкуство преди 1 година
то пък едно изкуство - кутии консерви - по-добре да снимам туршията на баба , по добре изглежда
12
1
 
6
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Простотиите на шайка платени от глобалистите наpкомани за няколко дозички не ни интересуват. Нещо за тpaвepca "Емили с тротинетката" няма ли да ни "информирате" - да не е хапнал някой и друг кютек?
11
1
 
7
 
! Отговори
Неестествена реакция преди 1 година
Охраната явно е бил инструктиран да не ги закача, дори да ги пази, защото гонеше камерата на журналиста дето снима.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По ефектно ще бъде да се ползва вече преработена от стомашно чревния тракт храна.
9
1
 
3
 
! Отговори
Било символ на преди 1 година
консуматорството... ами, точно на това е символ, но в изкуството се използват всички похвати за предаване на послание, но лошото, е че разчита на интелекта на наблюдателя. Така едно интелигентно послание може да бъде объркано с пропаганда. Възможно е "артистът" да е най-обикновен консуматор и да пропагандира консуматорство, а може и да е задкулисен критик на консуматорството. Веднъж един художник ми каза "...никой не може да ти каже, кога една картина е завършена".
8
2
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Нищо няма да залееш. Ти не смееш увеличение на заплатата си да поискаш от страх, седнал шамари да раздава...
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще залея някой активист с шамари скоро.
6
1
 
12
 
! Отговори
Диньо Халембака преди 1 година
Планетата се притеснява от човешките дела, колкото кучето от kъpлежа си. Планета ще има милиард години след смъртта на последния човечец. Екоидеологията е построена върху суетата на човечеца, че е много значим фактор, че той кара влака във Вселената...с едно щракване с пръст Земята може да ни прати в историята.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И охраната седи и ги гледа?
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Екоактивистите са най-зловредната пасмина на земята. Първо тях да изчистим и планетата ще почне да диша свободно. Даже Грета си затвори плювалника. Май се оказа по-умна и помъдряла с възрастта.