Георги Господинов: Чувството на тъга се разпространява по целия свят

Авторът говори пред в. "Ню Йорк таймс".
6 юли 2023 21:17, Нели Христова
50
Георги Господинов: Чувството на тъга се разпространява по целия свят
Снимка: БГНЕС

"Чувството на тъга се разпространява по целия свят. То е свързано с дефицита на бъдеще", каза писателят Георги Господинов пред американския в. "Ню Йорк таймс". Изданието публикува обширна статия и разговор с българския автор, отличен с престижната международна награда "Букър" тази година за романа си "Времеубежище", пише БТА.

Наградата насочи международното внимание към 55-годишния Господинов, но бе и момент на откриване на българската литература, която е малко позната извън пределите на страната, пише в статията. Още няколко източноевропейски автори бяха отличени наскоро с престижни награди, включително Нобеловите награди за литература за Олга Токарчук от Полша и Светлана Алексиевич от Беларус.

Господинов казва пред изданието, че според него нарастващият глобален интерес към източноевропейските автори вероятно е свързан с глобалния климат, който все повече се оформя от национализъм и руска агресия. Той казва, че регионът от десетилетия живее в "тоталитарно общество" под съветска доминация и че "вероятно хората мислят, че ние знаем нещо, което е скрито за другите" и че "нашият опит би бил полезен, за да се разбере какво се случва".

Георги Господинов казва, че предпочита да стои далеч от политиката, макар тя да е в центъра на повествованието във "Времеубежище", което разказва за клиника в Швейцария за лечение на пациенти с Алцхаймер, пише авторът на статията в "Ню Йорк таймс". Писателят първоначално обмислял да напише книга за национализма и носталгията преди десетилетие, след като забелязва нарастващия брой българи, които обличат народни носии и увеличаващата се популярност на исторически възстановки. "Това се правеше по този глупав, кичозен начин", казва Господинов и добавя, че според него желанието за възраждане на миналото е породено от изпитваната от много българи безнадеждност за бъдещето, породена от разочарованието от прехода на страната в посткомунистическа демокрация."

Според писателя тези чувства се експлоатират от политици популисти, които се опитват да представят миналото за бъдеще. След вота за Брекзит през 2016 г. и последвалия избор на Доналд Тръмп за президент на САЩ, Господинов разбира, че подобни чувства се надигат и извън България. "Това чувство на тъга се разпространява по света. То е свързано с дефицит на бъдеще", казва българският автор.

Той добавя, че войната в Украйна е още едно отражение на тази динамика. И обяснява, че според него мотивите на президента Владимир Путин да предприеме нахлуването в Украйна са свързани с желанието да върне Русия във времето на СССР, който е имал по-голямо международно влияние. "Това е война не само за територия, но и за време. Това е война за миналото", казва Господинов.

Анджела Родел, дългогодишен преводач на английски език на писателя, която сподели с него наградата "Букър", каза, че Господинов се отличава от останалите български писатели със "своеобразния си" тон и международния фокус. Тя каза, че "Времеубежище" изследва опита му в контекста на универсалните човешки състояния и отразява "съвременна България като част от Европа".

За значението на наградата Букър за българската литература, тя каза, че "това е признание за един малък език и за малка култура на световната сцена". Това е закъсняло признание, добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прелистих я от тук от там само защото е писана от българин, ми не е моята книга, виждам яко скука в нея, затвърди ми мнението, че всичко награждавано и прехвалено "не говоря само за книги" е пълен бо,кл,ук.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако ви стане тъжно, сменете дилъра!
19
0
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 10 месеца
Погледни си минусите и си направи изводи, ако можеш !
18
4
 
21
 
! Отговори
Този преди 10 месеца
Като му видя самодоволния фасон на този измисляч на измислици, ми става противно цялото самозвано ,,интелектуално" войнство. Навървиха се един от друг по- предани и ,,достойни" разбирачи на творческо дарование. Пресоляват и преиграват ситуацията. Сякаш другомислещите ядем домати с колците. Няма лошо, уредил се човекът, ,,заслужил" награда и почит. Ама всеки ден да ми натрапват неговите ,,мъдрости", ми идва доста в повече. Нека се знае, че си хабят ентусиазма. Не им четем глупостите.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гьоре ***
16
2
 
12
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Защо ли не съм изненадан,че точно днес изплува и този господин!
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чувството за тъга се разпространява, защото човечество се изражда. Скоро тъгата ще се превърне в плач, съпроводен с повръщане.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кво бул казал Битката на хранилка в посолството.
13
29
 
8
 
! Отговори
Стоянов Без Цензура преди 10 месеца
Погледнете ги жалките Р У C О P O Б И как хейтят великият Георги Господинов, направо е смешно. Разбирам ви 'патреоти', Господинов е интелигентен писател с уникален език и вие и да искате, с вашите двугънкови мозъчета, не можете да се докоснете до него. Та, свраката и киселото грозде е положението, друго на ръка е, че сте просто бeзpодници-неудачници и мразите всичко българско. - СПРЕТЕ ДА ЦЕНЗУРИРАТЕ НЕЩАСТНИЦИ!
12
25
 
3
 
! Отговори
Стоянов преди 10 месеца
Погледнете ги жалките *** как хейтят великият Георги Господинов, направо е смешно. Разбирам ви 'патреоти', Господинов е интелигентен писател с уникален език и вие и да искате, с вашите двугънкови мозъчета, не можете да се докоснете до него. Та, свраката и киселото грозде е положението, друго на ръка е, че сте просто ***-неудачници и мразите всичко българско.
11
22
 
5
 
! Отговори
Бански преди 10 месеца
Българина моого го боли ако някой успее в нещо.тез които дават негативни мисли тук определено си падат по поп фолк.Гаранция.
10
3
 
3
 
! Отговори
Мая преди 10 месеца
що бре АЗЕ квоте бърка успелият човек.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пробвах да я чета, но не е моето нещо. Трудно се чете и трудно ми задържа интереса, даже се мъча на сила, току-виж станало нещо интересно, но уви. Не знам за какво е цялата врява, но определено на мен не ми харесва.
8
7
 
2
 
! Отговори
До извинете ме преди 10 месеца
Моля,моля. Един човек не може да е стандарт за качество. Току-що проверих. Не са хора от цял свят, а един латиноамериканец. Защо не кажете и за хубавите оценки? Защото не падва на вашето мнение ...
7
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
2: Постигни една четвърт от неговия успех, и тогава говори за бездарие, м.хльо.
6
2
 
10
 
! Отговори
Учуден преди 10 месеца
Нищо чудно!Който не помни миналото,няма бъдеще.Всяко ново е добре забравено старо.Тези изводи народът ги е направил.От живота поколенията са черпили опит и мъдрост.А конюнктурата отпада...Вавилонската кула също е паднала.
5
3
 
19
 
! Отговори
Извинете ме преди 10 месеца
но Погледнете Коментарите за Книгата в Амазон - Хората от Цял Свят се Чувстват Измамени, колко е Тъъпа и си Искат Парите Обратно! Цялата работа - не просто мириише, а Смъърди!!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чувството на тъга се разпространява по целия свят поради дефицит на Вяра!
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
нарастващият глобален интерес към източноевропейските автори е планиран процес за да бъдат използвани като рупори на либерастията на ясноса че мангиза прави чудеса ценностите са изместени от мангиза с мангиз и щастие се купува
2
9
 
10
 
! Отговори
Стоко преди 10 месеца
Номер 1 и номер 2 се гордеят единствено със Стоичков и под всеки коментар за България в you tube, праскат на развален английски, че са горди българи. Когато са тъжни или мислят за друго освен ядене, си пускат Куку бенд или радио веселина.