Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка

Протестът започва на 20 май пред Министерството на финансите
15 май 2024 10:51, Петър Бойчев
242
Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка
Снимка БНТ

Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва. За една търпелива общност това означава, че тя е на предела на търпението си. Възнагражденията в сектора на висшето образование не са мръднали от години.

Това заяви пред БНТ председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова за протеста на преподавателите от ВУЗ-овете. Според нея е недопустимо магистри да получават възнаграждения, колкото хигиенисти. Темелкова настоя за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища от 180% от средната брутна заплата за страната.

Управляващите и политиците ни доведоха в хипотези, които без да искахме, предсказвахме във времето - в момента има пари за отпадане на държавните такси, но няма пари за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища, разочарована е Темелкова. Според нея няма как да има качество, когато държавата е абдикирала от отговорността си за университетите.

Темелкова се надява на разбиране от изпълнителната власт, който да продължи занапред и да се обърне внимание на академичната общност. Ефективните протестни действия ще са на 20 май (понеделник) пред Министерството на финансите.

"Те са виновни за бавенето на увеличението на нашите заплати. Средното възнаграждение в сферата е различно, но средно е от 1750 до 4 150 лв. в медицинските университети, които са най-добре финансово“, каза Илия Добрев в ефира на Нова телевизия.

Друг университетски преподавател заяви, че заплатите им не са повишавани от години. "Повишение трябва да има и за непреподавателския състав, тъй като те също са съпричастни към учебния процес", смятат те.

"Изтощени сме. Изпълняваме всичките си изисквания, но държавата не изпълнява обещанията си. Министерствата са ни превърнали в спринтьори в маратон", каза друг преподавател. Те са категорични, че протестите няма да спрат.

"Ако се наложи ще продължим със стачните ни действия. Ще блокираме пътища, ще спрем обучението на студентите. Студентите също ни подкрепят", заканиха се преподавателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от Образование
Журналистическата етика не може да се конкурира с ИИ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
1
 
! Отговори
И тези са като в БАН преди 1 седмица
Защо не направят една статистика - колко от университетските ни преподаватели са деца, внуци, съпруги, племенници, снахи и зетьове на професори и доценти от предишното поколение. За метресите да не говорим, това няма как да си докаже, без да се стигне до съдилища.
213
1
 
1
 
! Отговори
Пчеличка преди 1 седмица
Тия тър.теи обикалят събота и неделя у провинцията и си докарват още три пъти по толкоз
212
1
 
0
 
! Отговори
Кравар текезесар преди 1 седмица
Тая да идва у фермата, давам 5 бондака...
211
1
 
7
 
! Отговори
Лаб. Меринджей преди 1 седмица
Учих и завърших Стопанско управление. Работя си на мениджърска позиция. Но...в първи курс бяхме 60 студента целия поток, завършихме 40. От тези 40 души, 4(четири!) души се реализирахме като мениджъри някъде. Останалите? А лично за себе си споделям, че от всички години в университета, само 2-3 лекции са ми били истински значими и интересни. Останалото - празни приказки от феодални старци. И добре че имах огромния късмет още първия ми работодател да инвестира в мен чрез курсове и обучение.
210
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами продължете със стачните си действия. Отговорът ще бъде а ла Фердинанд, когото студентите като си нямали работа го освиркали една вечер на театрално представление. Фердинанд уволнил всички университетски преподаватели и прекратил за една година студентските занятия. Историята не помни повторен случай на освиркване на царя.
209
4
 
8
 
! Отговори
Чистачка преди 1 седмица
Не може чистачка със заплата на преподавател, това е унизително!
208
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Винету Б.Борисов не е Д-Р на науките, а само Д-Р ( т.нар. малък Д-р). .Не е завършил с кабинетите си 1-и и 2-и мандат.
207
1
 
5
 
! Отговори
до Progress преди 1 седмица
ми ок , почеаме всички фотоволтаици да монтираме, а хляба месото плодовете от турция и македония на петорни цени
206
2
 
4
 
! Отговори
бУгарин преди 1 седмица
Най ме кефи когато бУгарите плюяT сами себе си :)) Още повече ме кефи, когато се чудят защо са най-зле.
205
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
всеки смята две средни, ми то накрая няма да остане никой на средна, влиза се в една спирала която пък води до инфлация
204
1
 
12
 
! Отговори
малко се говори преди 1 седмица
за скандалите в тези псевдо-аристократични среди. Отидете и прочетете за какво става въпрос реално - поставете в търсачката това: Ректорът на УНСС прикрива плагиат приятелка на негова интимна тръпка
203
5
 
5
 
! Отговори
Progress преди 1 седмица
Трябва да ги закрият-бълват 100% брак.РОДИТЕЛИ НЕ СИ ДАВАЙТЕ ДЕЦАТА НА ТЕЗИ КОМУНОДЕБИЛИ.Или Академия Телерик или СофтУни- 7клас вече е късно.Ако ли не професия мна място занаят да учи. Мой познат техник Фотоволтаици вади 1 389 000 евро годишно само монтажи и поддръжка.Чистичко.Капитализма не иска молитва с празни приказки.Преквалифицирайте всички академични соц професори търтеи
202
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ненормални комуностарци Академично не ами коично стадо с пенсии и държ.хрантутници.Научни трудове по безсмислени теми в старческа kомуноkoчuна заплати искали.Научет трети закон на Нютон ваштомаме ялово.Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока и сила противодействиe
201
0
 
9
 
! Отговори
ПЕНА ЧИСТАЧКАТА преди 1 седмица
ИМАМ ТРИ ДОКТОРАТА И 67 САЙЪНТИФИК ПУБЛИКЕЙШЪНС В ОБЛАСТТА НА ОБЩЕСТВЕНАТА И ИНДИВИДУАЛНА ХИГИЕНА И ДА НЕ МОЖЕ ДА ВЗИМАМ КОЛКОТО ЕДИН БГ ПРОФЕСОР??????!!!!!!!!!.........
200
2
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 седмица
Обикалят Университетите в цяла България, четат си старите лекции и нищо ново.
199
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А може ли млад учител със заплата на чистачка? С магистратура и няма 1500 лв
198
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че кой работи за една заплата?! Моя роднина е професор, освен заплатата, взимат пари за кво ли не, проекти и т.н. и на месец си докарва 5 хил. Не разбирам кво риват толкова за тия заплати, дето спокойно могат и без тях!
197
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И моята заплата не е повишавана, ако шефа не я вдигне минавам на сиво и не ми пука.
196
3
 
16
 
! Отговори
Симеон Дянков преди 1 седмица
Голяма несправедливост Главчев голямаса..Как ще даваш 39 милиона на феодалните старчета,доцентчета и милиони професоря...бре? Та те по цял ден пърд_т в топли кресла, трупат грамадни заплати...и нищо не правят?! Един от тях+ академиче Мрънколай даже 9 месеца ни направи за резиль в Европата....
195
7
 
15
 
! Отговори
ZV преди 1 седмица
Най- големите нищо правци професори и преподаватели постоянно ламтят за пари. А какво дават на среща, на какво ниво е образованието? Пълно е с функционално неграмотни индивиди.